Ядрено магнитен резонанс на колянна става! В кои случаи е подходящо да се проведе това изследване?

18561
Ядрено магнитен резонанс на колянна става! В кои случаи е подходящо да се проведе това изследване?

Ядрено - магнитният резонанс е изследване, при което се използва мощно магнитно поле и радиовълни за получаване на образи на органи и тъкани от човешкото тяло. Методът е сравнително нов - за първи път е използван върху човешки организъм през 1977 година. С течение на времето се е осъвършенствал и се е превърнал в метод на избор за изследването на редица органи и системи - предимно нервна система, меки тъкани, връзки, стави и мускули. Едно от големите му предимства, освен че дава подробни образи на различни срезове от човешкото тяло, е че не работи с рентгенови лъчи и не създава никаква опасност от облъчване на пациента. Счита се, че е напълно безвреден метод.

Ядрено - магнитен резонанс на колянна става

Колянната става се образува от краищата на бедрената кост и големия пищял, хрущялите, които ги покриват, ставна капсула, 2 кръстни връзки - предна и задна, 2 странични връзки и 2 менискуса. Добрите изображения, които се получават на ядрено - магнитния резонанс, при изследването на връзки и мускули го прави изключително подходящ за изследването на колянна става. Той обаче не е метод на избор за всички състояния на колянната става. В много от случаите, например при фрактури и остеартроза (дегенеративни изменения на ставата) се предпочитат рентген и скенер (компютърна томография).

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ето ги и някои от състоянията на колянната става, при които е подходящо провеждането на ядрено - магнитен резонанс:

Увреда на менисксус

Менискусите представляват хрущялни структури с форма на полумесец, които се намират в колянната става и увеличават съответсвието между двте ставни повърхности. В колянната става има два менискуса - външен и вътрешен, като сравнително по - често се уврежда вътрешния. Тази травма е често срещана при футболисти, щангисти, лекоатлети и др. При подобни увреждания ядрено - магнитния резонанс е метод на избор, тъй като дава добри образи на менискусите - дава информация за целостта им и наличието на травми по тях..

Навяхване и разкъсване на връзки

Четирите връзки, които поддържат колянната става могата да бъдат увредени при усукване на коляното, рязко спиране, страничен удар по крака или прекомерно разгъване на коляното. Често се срещат при скиори, футболисти, баскетболисти. Връзките не могат да се видят добре при рентгеново изследване, то може да покаже само наличието на фрактури или пълно разкъсване на връзка. Ядрено - магнитния резонанс отлично изобразява структурата на връзката и наличието на увреди по нея, което го прави метод на избор при подобни травми.

реклама

Събиране на вода в коляното

Медицинския термин за това състояние е хидропс на колянната става. Причините за възнкването му са различни - травми, възпалителни процеси, подагра. Външно коляното изглежда подуто, болезнено е и движенията са ограничени. За диагностика на хидропса може да бъде използван рентген, но той ще даде информация само за наличие на фрактури или откъснати сухожилия. Ядрено - магнитния резонанс е подходящ в случая, тъй като е много информативен за наличието на мекотъканни увреди на коляното.

Артрит на колянната става

Артритът на колянната става представлява състояние, характеризиращо се с износване на хрущялите в нея, което води до болка, възпалителни процеси и ограничение на движението. Ренгеновото изследване няма как да покаже състоянието на хрущялите, то дава информация само за костите. Поради това ядрено - магнитния резонанс успешно може да се използва за диагностика на това състояние и проследяване на ефекта от лечението му.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се