Ядрено- магнитен резонанст (ЯМР) на глава - какво да очакваме

609
Ядрено- магнитен резонанст (ЯМР) на глава - какво да очакваме

Ядрено - магнитният резонанс (ЯМР) е тест за образна диагностика който използва магнитно поле и импулси от радиовълнова енергия, за да направи снимки на главата. В много случаи ЯМР дава информация която не може да се види при рентгеново изследване, ултразвук или компютърна томография (КТ).

За ЯМР на главата пациентът лежи в специална машина (скенер) която има силен магнит. ЯМР може да покаже увреждане или заболяване на тъканите като инфекция или възпаление, тумор, инсулт или гърч. Информацията от ЯМР може да бъде запазена и съхранена на компютър за повече изследвания. Могат да се правят и снимки или филми на определени сечения на тялото.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЯМР С ОТСТЪПКА ТУК!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

В някои случаи може да се използва контрастно вещество по време на ЯМР, за да се покажат снимки на структури от тялото по - ясно. Контрастът може да помогне за:

 • показване на кръвния поток
 • търсене на някои видове тумори
 • показване на области на възпаление

Защо се назначава ЯМР на глава?

ЯМР на главата може да се използва за:

 • Търсене на причината за главоболието
 • Подпомагане при диагностицирането на инсулт или проблеми с кръвоносните съдове в главата. Проблемите с кръвоносните съдове могат да включват аневризма или необичайни преплетени кръвоносни съдове които присъстват при раждането (артериовенозна малформация)
 • Проверка притока на кръв или кръвните съсиреци към мозъка. ЯМР може да покаже кървене в или около мозъка
 • Проверка симптомите на известна или предполагаема травма на главата
 • Проверка на симптоми като промяна в съзнанието, объркване или необичайни движения. Тези симптоми могат да бъдат причинени от мозъчни заболявания като болест на Хънтингтън, множествена склероза (МС), болест на Паркинсон или болест на Алцхаймер
 • Проверка за вода в мозъка (хидроцефалия)
 • Търсене на тумори, инфекции, абсцес или състояния на мозъка или мозъчния ствол като енцефалит или менингит
 • Проверка на очите, нервите от очите към мозъка (оптични нерви), ушите и нервите от ушите до мозъка (слухови нерви)
 • Търсене на проблеми с хипофизната жлеза
 • Разследване констатация наблюдавана при друг тест

Подготовка

Преди ЯМР теста уведомете Вашия лекар и ЯМР технолога, ако:

 • Имате алергия към всякакви лекарства. Контрастното вещесто използвано за ЯМР не съдържа йод. Ако знаете, че сте алергични към контраста използван за ЯМР уведомете Вашия лекар преди да направите друг тест
 • Имате други здравословни състояния като бъбречни проблеми или сърповидно - клетъчна болест които могат да Ви попречат да направите ЯМР с помощта на контраст
 • Наличие или вероятност за бременност
 • Метал в тялото

Това помага на лекаря да разбере дали тестът е безопасен за пациента.

Кажете на Вашия лекар, ако имате:

 • Устройства за сърце и кръвоносни съдове като стент на коронарна артерия, пейсмейкър, имплантируем кардиовертер-дефибрилатор или метална сърдечна клапа
 • Метални щифтове, щипки или метални части в тялото включително изкуствени крайници и стоматологични изделия или брекети
 • Всяко друго имплантирано медицинско устройство като инфузионна помпа за лекарства или кохлеарен имплант
 • Козметични средства като например обици или татуирана очна линия
 • Вътрематочно устройство. То може да попречи мациентка да направи ЯМР тест
 • Всякакви лекарствени лепенки. ЯМР може да причини изгаряне на мястото на пластира

Споделете, ако ставате много нервни в малки и тесни пространства. Трябва да лежите много неподвижно вътре в магнита за ЯМР. Може да се нуждаете от лекарство което да Ви помогне да се отпуснете.

Може да се наложи да уредите някой да Ви закара вкъщи след теста, ако Ви бъде дадено успокоително лекарство което да Ви помогне да се отпуснете.

Ще бъдете помолени да подпишете формуляр за съгласие който казва, че разбирате рисковете от теста и сте съгласни да го направите. Говорете с Вашия лекар за всички притеснения които имате относно необходимостта от теста, рисковете от него, как ще бъде направен или какво ще означават резултатите.

реклама

Как протича ЯМР сканирането

Извършва се от технолог на ЯМР. Резултатите се разчитат от рентгенолог. Но някои други лекари като невролог или неврохирург също могат да прочетат ЯМР сканиране на главата.

Може да има възможноста да направите ЯМР с отворена ЯМР машина която не обхваща цялото тяло. Но отворените ЯМР машини не се предлагат навсякъде. Снимките от отворен ЯМР може да не са толкова добри колкото тези от стандартна ЯМР машина.

реклама

Ще трябва да премахнете всички метални предмети (като слухови апарати, протези, бижута, часовници и фиби) от тялото си защото тези предмети може да бъдат привлечени от мощния магнит използван за теста. Ако сте претърпели злополука или работите около метал има вероятност да имате метални парчета по главата, очите, по кожата или гръбнака. Може да се направи рентгенова снимка преди ЯМР, за да се види дали можете да направите теста.

Може да се наложи да свалите част от дрехите си. Ще Ви бъде дадена болнична рокля която да носите по време на теста. Ако държите дрехите си изпразнете джобовете от монети и карти като кредитни или дебитни карти с ленти за скенери върху тях, защото магнитът за ЯМР може да изтрие информацията от картите.

По време на теста

По време на теста пациентът лежи по гръб на маса която е част от ЯМР скенера. Главата, гърдите и ръцете може да се държат с ремъци, за да помогнат да се лежи неподвижно. Масата ще се плъзне в пространството с магнита. Устройство наречено намотка, може да бъде поставено върху или увито около главата.

Някои хора се чувстват нервни (клаустрофобични) в магнита за ЯМР. Ако това не Ви позволява да лежите неподвижно може да Ви бъде дадено успокоително лекарство което да Ви помогне да се отпуснете.

Вътре в скенера ще чуете вентилатор и ще почувствате движение на въздуха. Може също да чуете почукване или щракане докато се правят снимките с ЯМР. Това е нормално. Може да дадат тапи за уши или слушалки с музика, за да намалите шума. Много е важно да останете напълно неподвижни, докато се извършва сканирането. Може да бъдете помолени да задържите дъха си за кратки периоди от време.

По време на теста може да сте сами в стаята на скенера. Технологът наблюдава пациента през прозорец. Ще можете да говорите чрез високоговорител.

Ако е необходим контраст технологът ще го постави чрез абокат във вена на ръката. Може да бъде даден за 1 до 2 минути. След това се правят още ЯМР сканирания. Тестът с ЯМР обикновено отнема от 30 до 60 минути, но може да отнеме до 2 часа.

Какво е усещането

Няма да изпитвате болка от магнитното поле или радиовълните използвани за ЯМР теста. Масата на която лежите може да е твърда и стаята да е хладна. Може да сте уморени или да изпитвате болки от лежане в една позиция за дълго време.

Ако се използва контраст може да почувствате малко хлад в момента на поставяне.

В редки случаи може да се почувства:

 • Усещане за изтръпване в устата, ако има метални зъбни пломби
 • Топлина в главата. Това е нормално.

Кажете на технолога, ако имате гадене, повръщане, главоболие, виене на свят, болка, парене или проблеми с дишането.

Рискове

Не са известни вредни ефекти от силното магнитно поле използвано за ЯМР. Но магнитът е много мощен. Магнитът може да повлияе на пейсмейкъри, имплантируеми кардиовертери-дефибрилатори, изкуствени крайници и други медицински устройства които съдържат желязо. Магнитът ще спре часовник който е близо до магнита.

Металните частици попаднали в очите могат да увредят ретината. Ако има вероятност да имате метални фрагменти в окото може да се направи рентгенова снимка на очите преди ЯМР. Ако се открие метал ЯМР няма да се направи.

Железните пигменти в татуировките или татуираната очна линия могат да причинят дразнене на кожата или очите.

ЯМР може да причини изгаряне с някои лекарствени пластири. Не забравяйте да предупредите, ако носите такъв пластир.

Съществува малък риск от алергична реакция, ако се използва контрастно вещество по време на ЯМР. Но повечето реакции са леки и могат да бъдат лекувани с лекарства. Съществува и малък риск от инфекция на мястото абоката.

Не забравяйте да уведомите Вашия лекар, ако:

 • Има бременности или съмнения за бременност
 • Имате проблеми с бъбреците
 • Сте имали повече от един тест който използва контрастът гадолиний
 • Кърмите и се притеснявате дали контрастът използван в този тест е безопасен. Повечето експерти смятат, че много малко контраст преминава в кърмата и още по - малко се предава на бебето. Но ако предпочитате можете да съхраните малко от кърмата предварително и да я използвате за ден или два след теста

Резултати

Радиологът може да Ви каже някои от резултатите от ЯМР веднага след теста. Пълните резултати се изпращат на Вашия лекар или специалист след 1 до 2 дни.

Нормални резултати на ЯМР на главата

 • Всички структури на главата - мозъкът, неговите съдове, пространства, нерви и околните структури са нормални
 • Няма анормални израстъци като тумори в или около мозъка
 • Няма кървене, анормални кръвоносни съдове, необичайни джобове с течност, блокиране на притока на кръв или изпъкналост в кръвоносните съдове (аневризма)
 • Няма признаци на инфекция или възпалително заболяване, като енцефалит или менингит

Анормални резултати на ЯМР на главата

 • Налице са тумори в мозъка или в области извън мозъка като акустична неврома
 • Налице е кървене или подуване (оток) в или около мозъка
 • Присъстват области на инфекция или възпалително заболяване като енцефалит или менингит
 • Анормалните зони в мозъка могат да означават, че са налице определени заболявания като болестта на Хънтингтън, множествена склероза, болест на Паркинсон или болест на Алцхаймер
 • Налице са подутини или слаби области (аневризми) или анормални кръвоносни съдове

https://www.healthlinkbc.ca


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се