Инактивира ли млякото антиоксидантите в храните и напитките

737
Инактивира ли млякото антиоксидантите в храните и напитките

Храните с високо съдържание на антиоксиданти като чай, кафе и плодове са свързани с много ползи за здравето. Някои проучвания са установили, че млякото може да инактивира някои от тези полезни съединения. Други проучвания обаче установяват, че млякото няма такъв ефект. Трябва ли да се притесняваме и в какво да вярваме?

Какво представляват антиоксидантите?

Антиоксидантите са вещества, които предотвратяват окислението, често срещана химическа реакция, при която молекулите отдават електрони. В организма окислението може да доведе до производството на вредни свободни радикали. Те поемат електрони често причинявайки щети на клетките.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Всъщност прекомерните свободни радикали могат да допринесат за стареенето и развитието на някои заболявания като деменция и усложнения на диабета.

Някои от антиоксидантите, които помагат за елиминирането на тези свободни радикали се произвеждат естествено в тялото, докато други се набавят от диетата. Те помагат в борбата със свободните радикали, които могат да увредят клетките и да допринесат освен за стареенето и за болестите.

Витамин С, витамин Е, бета-каротина и полифенолите намиращи се в плодовете, чая и кафето са съединения, които действат като антиоксиданти.

Много здравни експерти смятат, че диетата с високо съдържание на антиоксиданти може да помогне за предпазване от оксидативен стрес и възпаление причинено от свободните радикали. От своя страна това може да помогне за намаляване на риска от здравословни проблеми свързани с това.

Изследванията, че някои храни, а именно млечните продукти могат да доведат до инактивиране на антиоксидантите в храните е притеснително, тъй като потенциално може да отмени техните полезни ефекти върху здравето.

Богати на антиоксиданти храни, които обикновено се свързват с млечни продукти

Много храни и напитки осигуряват антиоксиданти. Някои от тях често се консумират с млечни продукти и именно тези комбинации могат да предизвикат безпокойство. Няколко примера за храни и напитки с високо съдържание на антиоксиданти, които обикновено се консумират с млечни продукти:

  • кафе и сметана
  • чай
  • плодове
  • плодове и сметана
  • овесени ядки
  • шоколад или какао

Изследвания върху млякото и чая

Предварителните изследвания установяват, че млечните продукти могат да инхибират определени антиоксиданти в някои храни и напитки. Най-честият пример за това е добавянето на мляко към чая, което е обичайна практика в някои страни.

Проучвания са установили, че добавянето на мляко към чая намалява неговия антиоксидантен капацитет или колко ефективни са неговите антиоксиданти за предотвратяване на окисляването. Смята се, че този ефект се появява, тъй като млечният протеин казеин се свързва с антиоксидантите намалявайки способността им да се борят с вредните свободни радикали.

Резултатите обаче са противоречиви. Докато някои изследвания показват, че млякото намалява антиоксидантния капацитет на чая, други изследвания показват, че то няма ефект. Проучване оценява три различни измервания на антиоксидантния капацитет в чая.

Един тест установява, че добавянето на млечен протеин към чая намалява антиоксидантния му капацитет с 11-27%.

Друг тест установява, че млечният протеин подобрява антиоксидантния капацитет от 6% на 75%.

И все пак две други проучвания установяват, че млякото няма ефект върху антиоксидантния капацитет на чая.

Резултатите вероятно са различни в зависимост от

  • вида на чая
  • вида и количеството мляко
  • начина на приготвяне на чая
  • начина на измерване на антиоксидантния капацитет

Изследвания върху млякото и други храни и напитки

Интересното е, че подобни резултати са постигнати с кафе, шоколад и боровинки, въпреки факта, че те не съдържат едни и същи видове антиоксиданти.

Проучване установява, че млякото намалява антиоксидантния капацитет на шоколада с приблизително 30%, докато друго проучване установява, че млякото съвсем намалява антиоксидантните ефекти на шоколада.

Друго проучване установява, че яденето на боровинки с мляко намалява абсорбцията на техните полифеноли и блокира антиоксидантното им действие.

По подобен начин е показано, че антиоксидантната способност на различните видове кафе намалява с добавянето на мляко. Колкото повече мляко е добавено, толкова по-нисък е антиоксидантният капацитет на кафето.

Освен това дали млякото влияе върху ползите за здравето от антиоксидантните храни и напитки за намален риск от сърдечни заболявания, не е ясно. Доказателствата обаче са твърде противоречиви, за да се каже със сигурност.

Млечните продукти не намаляват задължително здравословните ползи от богатите на антиоксиданти храни.

Въпреки, че повечето проучвания установяват, че млякото намалява антиоксидантния капацитет, мнозина установяват, че го прави само до известна степен. Например няколко проучвания установяват, че млякото намалява антиоксидантния капацитет на храни или напитки с най-много 30%.

Това означава, че поне 70% от техните антиоксидантни способности са останали незасегнати. Важно е също така да се разбере, че намаляването на антиоксидантния капацитет на храната не води директно до намаляване на ползите за здравето.

Понастоящем няма изследвания, които директно да изследват дали консумацията на млечни продукти с високо антиоксидантни храни влияе върху ползите за здравето като например намаляване на риска от деменция или сърдечни заболявания. Въпреки това изследване на ефектите на чая върху сърдечните заболявания получава интересни резултати.

Установено е, че пиенето на чай предпазва от сърдечни заболявания в повечето страни, но че рискът от сърдечни заболявания в Обединеното кралство и рискът от инсулт в Австралия се увеличават с всеки три чаши чай консумирани на ден. Авторите предполагат, че тази разлика може да се дължи на факта, че в Обединеното кралство и Австралия чаят обикновено се консумира с мляко. Това обаче е само хипотеза и има и много други потенциални обяснения.

В момента доказателствата са твърде противоречиви, за да се знае със сигурност дали млякото блокира някои антиоксиданти и дали консумацията на млечни продукти с храните богати на антиоксиданти намалява общите им ползи за здравето.

Трябва ли да избягвате смесването на млечни продукти с високо антиоксидантни храни?

Всъщност има много различни фактори влияещи върху антиоксидантния капацитет и дори върху съдържанието на хранителни вещества в различните храни.

Най-доброто нещо, което можете да направите, за да увеличите максимално здравословните ползи от Вашата диета е да консумирате голямо разнообразие от храни и напитки, богати на антиоксиданти.

Ако добавянето на мляко към кафето е начинът, по който обичате да му се наслаждавате, не се чувствайте виновни за това.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се