Как да се предпазим от чревните инфекции през лятото?

6705
Как да се предпазим от чревните инфекции през лятото?

Гастроентеритите и ентероколитите са често срещан проблем през лятото. Острата диария и повръщането може да причинят сериозен дискомфорт, а дори и обезводняване, което да налага болнично лечение. Летният сезон е периодът на почивки и ваканции, затова е добре да вземем някои профилактични мерки, за се предпазим от чревните инфекции.

Причината за честите вирусни и бактериални стомашно-чревни инфекции през лятото са високите температури. Те създават добра среда за размножаване на бактериите. Храненето на открито, къпането в море и басейн също са фактори, които допринасят за големия брой заболели. Много хора прекарват инфекцията без явно изразени симптоми и се явяват здрави заразоносители. Те са особено опасни, защото контактуват със здрави хора и по този начин пренасят инфекцията.

Най-честите вирусни причинители са норовируси, ротавируси, астровируси, аденовируси, ентеровируси. Най-честите бактериални причинители са Campylobacter jejuni, Salmonella typhi , Shigella dysenteriae, Еsherihia coli, Staphilococcus aureus, Кlebsiella, Pseudomonas aeruginosa.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви са симптомите на стомашно-чревните инфекции?

Обикновено заболяването започва с токсико-инфекциозен синдром (повишена температура, отпадналост, болки в ставите и мускулите, главоболие). След това или едновременно с тези оплаквания се появяват гадене, повръщане и диария. Диарийните изхождания може да бъдат както обилни и воднисти, така и по-оскъдни и примесени с кръв и слуз. Обикновено заболяването продължава 1-3 дни. Консултацията със специалист е необходима, когато то продължи по-дълъг период от време и когато загубите са прекалено големи и се стигне до дехидратация.

Как може да се предпазим от летните стомашно-чревни инфекции?

1. Бъдете внимателни с храната. Топлото време създава много добра среда за размножаването на патогенните щамове. Бъдете внимателни с това каква храна консумирате и бъдете убедени в нейния произход. Избягвайте консумацията на месни и млечни продукти, яйца и други животински, ако не сте убедени в тяхната сигурност. Обикновено храната променя своите вкусови качества, така че обръщайте внимание и на това.

реклама

2. Избягвайте контактите с болни хора. Те са основният източник на инфекция. Вирусите се предават по фекално-орален и въздушно-капков път. Това означава, че инфекцията може да бъде предадена чрез разговор, кихане, кашляне, хранене с общи прибори.

3. Спазвайте добра хигиена на ръцете. Фекално-оралният механизъм на предаване е основен при тези инфекции. Това означава, че замърсените ръце често са фактор, който допринася за разпространението й.

4. Пробиотици и пребиотици. Нормалната бактериална флора на червата поддържа здравето на гастроинтестиналния тракт. Профилактиката с пробиотици може да ви предпази от гастроентерити и колити като подобрят чревното здраве. Пробиотиците съдържат най-често Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum и Lactobacillus bulgaricus. Пребиотиците представляват несмилаеми олигозахариди, които служат за храна на полезните бактерии и по този начин се размножават по-лесно. Най-известният пребиотик е инулинът. Комбинацията между пробиотик и пребиотик се нарича синбиотик и е препоръчителна за профилактика и лечение.

5. Погрижете се за здравето си при появата на първи симптоми. Навременно започнатото лечение може да ви спести много грижи и усложнения и освен това ще се излекувате за по-кратък период от време. Още с първите симптоми може да започнете с общоукрепващи мерки (имуностимулиращи и антивирусни средства). След появата на симптомите от страна на гастроинтестиналния тракт, започнете симптоматично лечение, за да облекчите дискомфорта. Може да приемате и спазмолитици за облекчаване на коремната болка. Задължително е включването на пробиотик , който да регулира чревната флора. Диетата е от ключово значение. Храната трябва да бъде спряна до притихване на симптомите (повръщане и диария). След това захранването започва с варени картофи, моркови, ориз, паста, солети, сухари, варено бяло пилешко месо. Вода трябва да се приема задължително, защото заболяването води до дехидратация. Добре е да не се приема чиста вода, а примесена с електролити.

Стомашно-чревните инфекции създават дискомфорт през лятото, но с някои профилактични мерки може да се намали риска от тях. Много са важни навременното лечение и грижата за храносмилателната система.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се