Как стресът влияе върху нивата на холестерола

3055
Как стресът влияе върху нивата на холестерола

Стресът има различни ефекти върху тялото. Един от тях е, че може да повиши нивата на холестерола. Това може да се случи косвено чрез нездравословни навици на живот. Възможно е обаче да има и пряка биологична връзка.

Когато тялото е подложено на стрес протичат определени физиологични реакции, включително промени в нивата на хормоните и компонентите в кръвта. И двата фактора могат да доведат до по-висок холестерол.

Какво е холестеролът?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Холестеролът е мазно восъчно вещество. Той е от съществено значение за всяка клетка на тялото и има няколко функции. Една от тях е изграждане структурата на клетъчните стени. Има два източника на холестерол:

 • произвежда се от тялото
 • приема се чрез храна

Кръвта не пренася свободно холестерола. Той се пренася чрез вещества наречени липопротеини. Ето защо се използват нивата на липидите за измерване на холестерола. Два вида липопротеини носят холестерол:

 • LDL или "лош" холестерол
 • HDL или "добър" холестерол

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват възрастните да посещават кабинета на лекаря си на всеки 5 години за кръвен тест, за да проверят нивата на холестерола. Препоръчва се да се поддържат общите нива на холестерола ниски, особено на "лошия" LDL холестерол.

Какво е стресът?

Стресът е обширен и често неясен термин. Факторите, които причиняват стреса се наричат стресори и всеки реагира по различен начин. Една дефиниция на стреса е когато човек се затруднява да се справи със ситуацията защото няма вяра или няма умствените или физическите ресурси за това.

Стресът може да възникне когато човек се чувства под натиск или не успява да контролира ситуацията. Това може да се случи когато настъпи промяна в живота. Едни от факторите, които могат да доведат до стрес:

 • заболяване
 • травматичен инцидент
 • преместване в ново жилище
 • промени в семейното положение
 • загуба на близък

Тома може да доведе до чувства като:

 • тревожност, притеснение или депресия
 • застрашеност или уязвимимост
 • гняв и агресия
 • чувство за беда

Как тялото реагира на стреса?

Хормоните, които тялото отделя по време на стрес могат да повишат нивата на холестерола. Тялото автоматично подготвя мускулите, сърцето и други органи и функции за високоенергийна реакция борба или бягство.

Независимо дали човек ще реши да избяга или да се бори и да се изправи срещу заплахата тялото ще реагира по определени начини. Освобождава хормоните епинефрин (адреналин), норепинефрин и кортизол.

Епинефринът кара сърцето да работи по-усилено, което води до повишаване на:

 • сърдечен ритъм
 • дишане
 • кръвно налягане

Кортизолът кара тялото да освобождава глюкоза и мастни киселини в мускулите и кръвта, за да се използва като енергия. Тези хормонални нива обикновено остават високи докато не се разреши стресовата ситуация. Понякога обаче нивата под влияние на стреса не спадат или отнема време, за да се върнат на по-ниските нива. Тези фактори могат да доведат до по-високи нива на холестерол както в дългосрочен, така и в краткосрочен план.

Стрес и холестерол

Проучване от 2013 г., което разглежда данните за 91 593 души установява нездравословни нива на холестерол при тези, които са преживели стрес на работното място. Друго проучване през 2017 г. също установява, че психологическият стрес води до по-високи нива на триглицериди и липопротеини с ниска плътност (LDL), "лошия" холестерол и намаляващите нива на липопротеините с висока плътност (HDL) или "добрия" холестерол .

Учените не знаят точно какво свързва стреса и холестерола, но има няколко теории и предлагат някои начини, по които стресовите реакции могат да доведат до по-висок холестерол.

Хемоконцентрация (сгъстяване на кръвта). Когато човек се сблъска със стрес може да настъпи хемоконцентрация. Кръвта да губи течност. Компонентите на кръвта включително холестеролът стават по-концентрирани. Това може да бъде един от начините по които стресът води до по-високи нива на холестерол в краткосрочен план. Една от възможните причини за това може да бъде, че с повишаване на кръвното налягане течността се премества от кръвоносните съдове в интерстициалните пространства около тях.

Кортизол. Хората, които изпитват дългосрочен стрес е възможно да имат постоянно високи нива на холестерол в тялото. Това може да се дължи на хормона кортизол. Високите нива на кортизол могат да доведат до:

 • увеличаване на затлъстяването на стомаха поради повече мастни натрупвания
 • повлияване на мазнините в други части на тялото
 • повишаване на апетита

По време на стрес хората често се хранят по-малко здравословно обръщайки се към сладки храни за "комфорт", тъй като те изглежда намаляват чувството на стрес. Прекомерната консумация на храни с високо съдържание на въглехидрати може да доведе до наддаване на тегло и затлъстяване. Високите нива на холестерол често се появяват при наднормено тегло.

В проучване се посочва, че тъй като стресът влияе неблагоприятно на имунната система може да доведе до възпаление. Това е възможно да повлияе на нивата на холестерола например при хора с някои видове чернодробни заболявания. Авторите на изследването предполагат, че дългосрочният възпалителен ефект може да увеличи нивата на липидите и затлъстяването при хора с тежки тревожни разстройства и депресия. Пушенето също е възможен фактор.

Мастни киселини. Ако тялото освобождава свободни мастни киселини и глюкоза за енергия по време на стрес и тялото не ги използва за енергия това също може да доведе до покачване на нивата на холестерола.

Ефекти на стреса върху сърцето

Стресът може да има и други ефекти върху тялото, някои от които могат да бъдат опасни.

При коронарна болест на сърцето психичният стрес може да доведе до исхемична болест на сърцето (състояние при което сърцето не получава достатъчно кръв). Според проучване от 2013 г. когато стресът води до намаляване на кръвоснабдяването на сърцето това може да увеличи риска от инфаркт.

Теорията за сърдечно-съдовата реактивност

Учените са открили, че сърдечно-съдовата система на някои хора реагира повече отколкото при други в отговор на стрес. Например кръвното налягане се повишава повече от това при други в стресови моменти.

Хипотезата за сърдечно-съдовата реактивност предполага, че стресът може да увеличи риска от сърдечни заболявания при някои хора. Често хора с високи нива на холестерол са изложени на по-висок риск от сърдечно-съдово състояние като инфаркт. Стресът може да предизвика подобно състояние. Когато хората имат висок холестерол стените на артерии се променят. Понякога тези промени правят артериите по-малко еластични, така че кръвоносните съдове са по-малко способни да се отворят в отговор на стрес.

Косвени ефекти на стреса върху холестерола

Учените имат разбиране за косвените ефекти на стреса върху холестерола. Например знаят, че при стрес може да има по-голяма вероятност да се предизвика определено поведение, което може да увеличи или намали нивата на холестерола. Факторите, които косвено могат да доведат до повишаване на холестерола включват:

Диетични промени: В краткосрочен план при стрес човек може да не иска да яде. В дългосрочен план обаче хормоналното въздействие на стреса може да увеличи апетита.

Алкохол и тютюн: При стрес може да се увеличи приема на алкохол и пушенето или да се върне към пушенето след отказване.

Упражнения: Физическата активност пряко влияе върху нивата на холестерола. Ако човек изпитващ стрес намали физическа активност, която практикува нивата на холестерола вероятно ще се повишат.

Управлението на нивата на стрес е индивидуален подход тъй като хората реагират по различни начини на различни стресови фактори, а преживяване на предишни ситуации също влияе върху това как реагират.

Постигането на добър баланс между работа и личен живот може да помогне за намаляване на стреса. Начините за управление на стреса могат да включват:

 • спазване на здравословна диета с високо съдържание на плодове, зеленчуци и пълноценни храни
 • практикуране на редовни упражнения
 • дейности фокусирани върху релаксация и медитация като йога
 • постигане на здравословен баланс между работа и личен живот
 • помолете другите да помогнат за домакинската работа
 • прекарване на социално време с приятели и семейство
 • отделяне на време за неща, които Ви харесват
 • установяване на добри навици за сън, включително премахване на електронни устройства в спалнята

За хора чиито нива на холестерол представляват риск от допълнителни усложнения лекарят може да предпише медикаментозно лечение като статини.

Всеки, който се притеснява, че стресът оказва неблагоприятно влияние върху живота трябва да се консултира с лекар, тъй като може да е в състояние, за което да се изисква лечение.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се