Какъв е ароматът на правилния човек? Каква е ролята на феромоните във връзките?

11697
Какъв е ароматът на правилния човек? Каква е ролята на феромоните във връзките?

Задавали ли сте си въпроса: Как мирише любовта? Може ли да я разпознаем само по аромата и съществува ли любов от първи "мирис"? О, да! Определено съществува и този феномен се дължи на магичните биологични вещества, наречени феромони.

Случвало ли ви се е да изпитвате силно привличане към точно определен човек, без да имате точно обяснение защо точно към него? Или усещали ли сте тръпки по тялото след приближаването си до някого? Е, всичко това се дължи на феромоните. Те представляват малки молекули, които се отделят от жлези в областта на мишниците и гениталиите. След като се отделят, те попадат във въздуха и биват улавяни от рецептори на обонянието на човек от срещуположния пол. Тези сигнали от рецепторите достигат до центрове в мозъка и предизвикват силно влечение и сексуално желание към съответния човек. Въпреки, че феромоните се отделят от жлези по мишниците и гениталиите, те могат да бъдат доловени по всяка една част на кожата.

При животните феромоните имат огромно значение за размножаването и продължаването на поколението. В размножителния период това е единственият начин, по който те се избират и решават да създадат поколение. Най-общо казано феромоните са хормони, които служат за комуникация и сближаване на индивиди от един и същи вид. При животните те са запазили напълно своята функция.Те продължават да се избират на базата на аромати и се доверяват напълно на усета си.

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

При хората феромоните определено изпълняват своята роля, въпреки че с носенето на дрехи и парфюми, тяхната силна една идея е отслабнала. Но я има! При мъжете основният феромон е андростерон, който се отделя с потта. Има правени проучвания с двойки, които имат дълги връзки. Мъжете носили блузи в продължение на няколко дни, а след това те били дадени на техните приятелки, за да разпознаят кой е техният мъж. Нито една не е сгрешила! При жените основните феромони са андростенил и копулин. При жените копулинът се съдържа в големи количества във вагиналните течности, особено по време на овулация. Това обяснява защо жените се чувстват по-красиви и по-привлекателни в този период. Тук отново природата има своята намеса. В овулацията жената отделя яйцеклетка и тогава може да забременее. Ето затова и в този период отделя по-голямо количество феромони и е по-привлекателна за срещуположния пол.

Трябва ли да се доверяваме на усета си и на привличането, което усещаме към някого? Предвид, че то е резултат от феромоните, следователно да! Тялото понякога много по-добре знае от ума какво е правилно за него. Определено феромоните са биологичната причина за тази "химия" между двама души. Любов, в която има подобно привличане, обещава да бъде силна и вълнуваща. Все пак не бива да забравяме, че миризмите и ароматите са животински инстинкт, а целта на животните е да намерят най-силния и най-здравия партньор, за да оставят поколение. Не бива да забравяме и нашия ум с нашите ценности и желания, защото целта ни не е просто да имаме поколение с някого, а да живеем щастливо и хармонично с него. Връзките и отношенията между хората са едновременно най-лесното и най-трудното нещо. Затова когато мислите станат много, е добре да дадем гласност на инстинктите и усета, както и обратното.

Едно е сигурно, ако имаме партньор, чийто аромат обожаваме, а умът и душата ни са щастливи с него и откриват всичко, за което са мечтали - то този човек е правилният и помнете тази миризма, защото най-вероятно така мирише любовта!

Автор: Лилия Илиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се