Каква е връзката между остеопорозата и глутеновата ентеропатия?

4286
Каква е връзката между остеопорозата и глутеновата ентеропатия?

Остеопорозата е прогресиращо заболяване, което се характеризира с намалена костна маса и структурни изменения. Последствията са чупливи кости и повишен риск от фрактури. Установено е, че хора страдащи от глутенова ентеропатия имат по-висок риск от развитие на остеопороза.

Глутеновата ентеропатия е автоимунно заболяване, свързано с образуване на антитела, атрофия на тънкочревната лигавица и развитието на малабсорбционен синдром. Нарушената абсорбция на вещества, в това число калций и витамин Д, е предпоставка за развиването на костна чупливост. В този случай проблемът не е в намален прием на вещества, а в невъзможността те да бъдат усвоени.

Установена е още една връзка между цьолиакията и остеопорозата и тя се състои отново в автоимунни механизми и образуване на антитела. Остеопротегерин е мощен белтък, който участва активно в костния метаболизъм и се нарича още "костен протектор". Той е инхибитор на разграждането на костната тъкан и повишава здравината на костите. При хора с глутенова ентеропатия са установени антитела срещу този белтък остеопротегерин, което смущава неговата функция. По този начин намалява костната здравина, защото започва по-голяма деструкция на костите и се създават предпоставки за развитието на остеопороза.

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Антитела срещу остеопротегерин са установени при около 15% от хората с глутенова непоносимост. Остеопорозата се смята за едно от усложненията при пациенти с дългогодишна давност на цьолиакията, но до сега това се обясняваше с малабсорбционния синдром. Откритите антитела срещу остеопротегерин дават съвсем друга гледна точка.

Счита се, че новите установени връзки между двете заболявания ще насочат фокус в друга посока при лечението им.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се