Каква е връзката между съня и рака?

2241
Каква е връзката между съня и рака?

Кои са различните пътища и механизми, чрез които сънят може да повлияе на риска от развитие на рак? Некачественият и нарушен сън може да има последствия за здравето. Например хормонът на съня мелатонин, който е така силно свързан със съня влияе върху това как растат раковите клетки.

Ракът остава едно от най-плашещите и трудни заболявания на нашето време. Сънят може да играе мощна и защитна роля като ни помага да управляваме и дори да намалим риска от рак. Колкото повече разбираме за различните начини по които сънят може да повлияе на рака, толкова повече внимание ще отделяме на съня си всеки ден.

Циркадните ритми. Как циркадните ритми се свързват със съня?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Сънят е една от многото физиологични функции, която се регулира от циркадните ритми. Това са 24-часовите ежедневни биоритми, които управляват толкова много от нашите физиологични процеси. Когато хората изпитват проблеми със съня, по-специално когато нарушенията на съня са хронични нарушаването на циркадния ритъм често е основната причина.

Циркадните ритми и биочасовника, който ги регулира са чувствителни и фино настроени. Нашите биочасовници са засегнати най-значително от излагане на светлина, както и на нейното отсъствие (тъмнината). Но циркадните ритми също са повлияни от нашите хранителни намиции и дейността на микробиома на червата ни. Други фактори които влияят на циркадните ритми включват стрес и влияния на околната среда като токсини и замърсители.

реклама
Когато спим по неправилен график - лягаме и се събуждаме по много различно време от един ден спрямо друг или от една седмица до следващата, това може да допринесе за напрежение и нарушение на нашите циркадни ритми. Излагането на светлина в "грешни" моменти особено вечер и през нощта когато естествено бихме останали в тъмнина също нарущава техния синхрон. Когато сме активни в моменти в които организмът е биологично програмиран да спи като нощем, вечер и рано сутрини това също нарушава циркадната функция. Нарушените циркадни ритми не само правят съня по-труден и по-малко зареждащ, но засягат цял ​​набор от биологични функции.

Как циркадните ритми се отнасят към рака?

Те се управляват от главния часовник, който се намира в мозъка, който от своя страна координира времето на "периферните" циркадни часовници по цялото тяло, включително във всяка една от нашите клетки. Сред отговорностите на циркадната система е да регулира клетъчната функция, включително възстановяване на клетките, растеж и деление. Няколко гена работят за регулиране на синхрона и активността на циркадните ритми, както и на самото поведение на клетките. Лишаването от сън променя активността на циркадните гени на часовника.

Изследвания категорично показват, че нарушаването на циркадните ритми причинява анормално поведение в клетките, което може да доведе до развитието на рак и до по-агресивен растеж на раковите клетки. Дисфункцията в поведението на ключовите циркадни гени изглежда е една възможна първопричина за това анормално клетъчно поведение, което води до анормална клетъчна активност, която може да доведе до ракова клетъчна пролиферация. Промените в активността на гените, които регулират циркадните ритми са свързани с рак на гърдата, простатата, мозъка, левкемията и неходжкиновия лимфом, както и други форми на рак. Работата на смени е определена като вероятен канцероген от Световната здравна асоциация.

Дисфункцията на циркадния ритъм може да повлияе на риска от рак чрез редица механизми. Нашите биоритми управляват имунната функция, метаболизма, хормоналната активност и други ключови биологични процеси, които влияят върху функцията на клетките и потенциалното развитие на рак. Има още какво да се учи и изследва, за да научим за връзката между циркадната функция и рака.

Мелатонинът. Как мелатонинът е свързан със съня?

Мелатонинът често се нарича "хормон на съня" или "хормон на тъмнината" и е известен като естествено оказващ влияние на съня. Много хора използват допълнителен мелатонин, за да подпомогнат съня си.

Подобно на много от хормоните в тялото, мелатонинът следва ежедневен циркаден ритъм, придържайки се към 24-часов цикъл на нарастващо и спадащо производство. Мелатонинът не следва само циркадните ритми, но ежедневното му покачване и спадане също помагат да се поддържат циркадните часовници в синхрон.

Предоставя важни сигнали на циркадните часовници, които поддържат правилното им функциониране. Този хормон, регулиращ съня и циркадния ритъм, естествено се потиска от светлината и се задейства от тъмнината. Производството на мелатонин се увеличава вечер и нивата обикновено достигат пик около 3-4 ч., преди да паднат на дневните си ниски нива около обяд. Вечерното покачване на мелатонина ни кара да се чувстваме по-малко бдителни, по-спокойни и по-склонни да спим.

Здравословните навици и режим на сън включват практики, които поддържат производството на мелатонин в синхрон и по график и избягват външни влияния, които изхвърлят ежедневните цикли на естествения мелатонин извън курса. Избягването на излагане на светлина вечер е най-голямата стъпка, която можем да предприемем, за да предотвратим потискането на мелатонина и нарушенията на съня и циркадните ритми.

Как мелатонинът се свързва с рака?

Въпреки, че е най-известен като стимулатор на съня, мелатонинът има много функции в организма освен улесняване на съня. И много от тези функции имат отражение върху рака. Мелатонинът поддържа циркадните ритми да функционират добре. Той помага да се регулира имунната система. Мелатонинът действа като антиоксидант. Той помага да се контролира и да се инхибира клетъчното делене. Той също така инхибира растежа на нови кръвоносни съдове (включително в раковите клетки).

Установено е, че мелатонинът има значителни защитни ефекти срещу рак. Изследванията показват, че мелатонинът е инхибитор на растежа на раковите клетки, че ниските нива на мелатонин са свързани с повишен риск за няколко различни вида заболявания, включително рак на простатата и гърдата, ендометриума и яйчниците. Проучване установява, че мъжете с ниски нива на мелатонин имат четири пъти по-голям риск от рак на простатата. Мелатонинът има антиестрогенни ефекти, участва в понижаване на нивата на естроген и намаляване на свързаната с естрогена активност в организма. Естрогенът участва в развитието на някои форми на рак на гърдата, както и рак на яйчниците и ендометриума.

Правят се проучвания за използване на мелатонин при лечението на някои форми на рак.

https://www.psychologytoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се