Какви са причините за желязо-дефицитна анемия? Как да я разпознаем?

15379
Какви са причините за желязо-дефицитна анемия? Как да я разпознаем?

Анемията представлява намаляване на количеството на хемоглобина и еритроцитите в единица обем кръв. Това е най-честото хематологично заболяване и е повсеместно разпространено. Причините могат да бъдат разнообразни и комплексни.

В човешкия организъм се съдържат около 3-4 грама желязо, като 75% от него е свързано с хемоглобина и 10% с миоглобина. Близо 20% е в резерва, свързан с белтъци (феритин и хемосидерин). Максималното количество желязо, което може да се абсорбира на ден е 2мг. Ежедневно чрез секретите и отлющените клетки се губи същото количество.

Какви са симптомите на желязо-дефицитната анемия?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Основната функция на хемоглобина е да доставя кислород до тъканите и да отнема ненужния въглероден диоксид. Когато количеството на хемоглобина е дефицитно, съответно този процес страда. Освен това желязото участва и в ензимни системи, които водят до продукция на енергия. Симптомите на желязо-дефицитната анемия включват умора, отпадналост, замайване, безапетитие, бледи кожа и видими лигавици (астено-адинамичен синдром).

Как се поставя диагнозата?

реклама

Диагнозата не е трудна за поставяне и е на базата на клинична картина и лабораторни показатели. От пълната кръвна картина се виждат намалени нива на хемоглобин. Нужно е също така изследване на серумно желязо.

Причините за развитието на желязо-дефицитна анемия могат да бъдат много:

  • Дефицитно хранене и повишени потребности.

Желязото е задължителен елемент в структурата на хемоглобина. Дефицитът му води до намален синтез на хемоглобин и от там развитието на анемични симптоми. Най-много желязо се съдържа в месо, риба, черен дроб, яйчен жълтък, зеленолистни зеленчуци, бобови култури. Желязото в растителните продукти в свързано в оксалати и се усвоява по-трудно.
Много често при вегетарианци или вегани се развива анемия, поради изключване на месо и яйца от менюто. Също така радикални диети и режими могат да променят биохимията на тялото. При подрастващи, деца, бременни и жени в менструация е нужно прием на по-големи количества желязо с храната. Всяка една рязка промяна в режима може да доведе до дисбаланс, тъй като тялото е свикнало с един начин на живот, според който е настроило синтетичните си процеси.

  • Неадекватна резорбция.

За да се поддържа нормално количество на желязо в организма е нужно то не само да се приема, но и да се резорбира правилно. Хронични гастритни състояния, както и малабсорбционен синдром биха довели до ниско серумно желязо, а от там и до понижен синтез на хемоглобин. Друга причина може да бъде резекция на стомах или тънко черво в резултат от някакво друго заболяване.

  • Хронични кръвозагуби.

Физиологичните кръвозагуби са менструацията и раждането. Кървенето от урогениталната система, гастроинтестиналния тракт и други е патология. Системната загуба на кръв води до анемия, тъй като организма не успява да компенсира загубите. След появата на анемичен синдром е нужно да се обърне внимание на цвета на изпражненията, дали той е черен и има ли примесена ярка кръв.

  • Неопластичен процес.

След диагностицирането на желязо-дефицитна анемия, трябва да се има предвид, че понякога тя е израз на паранеопластичен синдром. Това означава, че в организма може да протича злокачествен процес и анемията да е първата му проява.

  • Диафрагмална херния.

Има установени данни за развитието на анемия при пациенти с диафрагмална (хиатална) херния.

Как се лекува?

Лечението на желязо-дефицитните анемии се провежда абсолютно задължително от специалист-хематолог, защото за да се преодолее анемията, трябва да се открие причината. Лечението може да бъде с железни препарати. Абсолютно ПРОТИВОПОКАЗНО е лечението с железни медикаменти при пациенти със съмнение за свръхнатрупване на желязо в тъканите. Свободното серумно желязо е кардиотоксично и може да има сериозни последствия. Друг по-радикален метод на лечение е хемотрансфузията. Прилага се при условия, че всички други варианти не работят и не може да се открие адекватна причина.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се