Какво би станало с нашето тяло, ако спрем закуската за 30 дни?

758
Какво би станало с нашето тяло, ако спрем закуската за 30 дни?

Всички знаем, че закуската е най-важното хранене за деня, но какво ще стане ако лишим тялото си от закуска в продължение на 30 дни?

Митове

Няколко мита за това какво ще стане с нашето тяло ако не закусваме са:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • Тялото ни ще използва цялата глюкоза в организма, което ще накара мозъка ни да няма енергия за да функционира правилно.
  • Ще загубим желание за работа или физическа активност.
  • Нарушава се редовната консумация на хранителни вещества
  • Понижена ефикасност при работа.

Това са само част от всички митове около закуската, но повечето са били опровергани с времето.

Нека започнем с изразходването на глюкозата в нашето тяло, това няма как да се случи, тъй като в нашето тяло имаме така нареченият гликоген, който е депо за енергия. Тялото ни е така устроено, че използва "горивото", което му предоставим най-много. Например ако ядем основно въглехидрати, то тялото ни ще използва основно въглехидрати за създаване на енергия. Ако намалим консумацията на въглехидрати по време на различните хранения, то тялото ще започне да използва мазните депа в тялото, за разлика от въглехидратните такива. Ако сме на ниско въглехидратна диета, то тялото ни ще използва между 80% и 95% и нашия маслен резерв.

Хранителните вещества трябва да бъдат приемани, за да може нашето тяло да функционира пълноценно. Нашето тяло се запасява с тези вещества за доста голям период в бъдещето, тоест липсата на закуска няма да навреди на приема на тези хранителни вещества.

Ще навредили пропускането на закуската на нашата мисловна дейност?

В началото, закуската може да ни липсва и наистина да се чувстваме по-отпаднали и разсеяни, но трябва да се преборим с рутината, ако сме свикнали с нещо, то то ще ни липсва и ще намали нашата производителност, но когато тялото свикне може да видим ползите от липсата на закуска. Възможна е аналогията, когато не ядем сладко в продължение на един ден и се чудим защо не сме отслабнали. - За всеки процес трябва време.

Нашите предци не са имали достъп до зърнени закуски, палачинки и други популярни за нас форми на закуска, но това не ги е спирало да ловуват. Закуската не е била нещо наложително за тях и тяхното ежедневие. Когато лишим тялото от закуска то се преконфигурира и се адаптира към това лишение. След време това лишение ни помага да се концентрираме повече и да свършим дадената ни задача.

Какво да очакваме?

Първите 2-3 дни може да усетите: глад. умора, засилен апетит и в много редки случай леко главоболие. Тези симптоми се получават, заради шока на тялото към внезапната промяна. Препоръчително е да се намалят въглехидратите, за да се стимулира използването на мазния запас. С адаптацията на тялото да използва мазния резерв ще се намали чувството на глад и ще се стабилизира кръвната ви захар.

Какво биха показали кръвните изследвания?

Метаболитните ви маркери ще се подобрят, защото сте в етап на периодично гладуване, тоест ядете в определено време и има повече време между храненията, което ще подобри вашия: инсулинов маркер, глюкозен маркер и триглицериди.

След 30-те дни загубата на тегло е неизбежна, но тази загуба ще доведе до редица ползи като:

  • Намаляване на холестерола
  • Подобрение хормона на растежа
  • Изгарянето на мазнини, поради ре конфигурацията на източника на енергия.

Източник: Др. Стен Екберг


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се