Какво трябва да знаем за ниското кръвно налягане (хипотония)

2317
Какво трябва да знаем за ниското кръвно налягане (хипотония)

Ниското кръвно налягане или хипотонията може да доведе до замайване и прималяване. По-малко вероятно е в сранение с високото кръвно налягане да е проблемно, но понякога може да е показател за основен здравословен проблем.

Много ниското кръвно налягане може да е признак на алергична реакция или вътрешно кървене. Може да бъде животозастрашаващо, ако кислорода и хранителните вещества не могат да достигнат до мозъка, сърцето и други жизненоважни органи.

По принцип обаче е по-добре постоянното ниско кръвно налягане отколкото високото кръвно налягане тъй като това представлява по-малък риск от различни здравословни проблеми.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Сърцето е мускул, който непрекъснато изпомпва кръвта доставяйки кислород и хранителни вещества до всички части на тялото, включително жизненоважните органи. Това изпомпващо действие и натискът на кръвта върху кръвоносните съдове създават кръвно налягане.

Кръвното налягане може да варира през деня. Най-ниско е докато човек спи или си почива. Може да бъде много по-високо по време на физическа активност и по време на стрес и безпокойство.

Показанията за кръвно налягане включват две цифри. Горното число показва систолното налягане, което е налягането когато сърцето се свива, а долното число показва диастоличното налягане, което е налягането между сърдечните удари. Възрастен с ниско кръвно налягане ще има показания под 90/60 милиметра живак (mm Hg). Според Американската сърдечна асоциация (AHA) лекарите обикновено не смятат ниското кръвно за проблем, освен ако не причинява забележими признаци и симптоми.

Симптоми

Много хора с ниско кръвно налягане нямат симптоми. Хората с ниско кръвно налягане могат да имат отлично здраве. Хипотонията обаче може да показва и хроничен проблем като хормонален дисбаланс или остро състояние като анафилаксия. Честите симптоми включват:

 • замаяност
 • виене на свят
 • припадък

Симптомите, които могат да се дължат на основна причина са:

 • болка в гърдите
 • студена, бледа, суха или лепкава кожа
 • треска
 • главоболие и схванат врат
 • промени в зрението
 • диария и повръщане
 • алергични реакции като подуване
 • затруднено дишане
 • умора и слабост
 • жажда и дехидратация
 • промени в сърдечния ритъм

Причини

Кръвното налягане зависи от два основни механизма - функционирането на сърцето и съпротивлението на кръвоносните съдове. В комбинация с въздействието на неврологични и хормонални фактори тези механизми определят степента до която кръвното налягане ще бъде високо или ниско.

Възможните причини за хипотония включват:

Ортостатична или постурална хипотония. Изправянето от седнало или легнало положение може да доведе до спадане на кръвното налягане заедно със световъртеж или прималяване.

Сърдечно заболяване. Ако сърцето не работи правилно може да не изпомпва достатъчно кръв, за да поддържа кръвното налягане в нормалните граници.

Бременност. По време на бременността кръвоносната система се разширява и това често води до ниско кръвно налягане. Хипотонията по време на бременност рядко е причина за безпокойство.

След хранене. Кръвното налягане понякога пада след хранене, тъй като червата се нуждаят от повишено кръвоснабдяване за храносмилането. Хипотонията след хранене е по-често сред възрастните хора, особено тези с високо кръвно налягане, диабет или болест на Паркинсон.

Напрежение. Кръвното налягане може да спадне когато посетите тоалетната, преглъщате или кашляте. Всички тези действия стимулират блуждаещия нерв което намалява кръвното налягане.

Хормонални проблеми.Щитовидната жлеза произвежда и съхранява хормони, които помагат за управлението на различни телесни функции включително сърдечната честота и кръвното налягане. Надбъбречните жлези регулират реакцията на стрес. Проблемите с двата вида жлези могат да доведат до хипотония.

Нервно медиирана хипотония. Неправилните сигнали между сърцето и мозъка могат да доведат до ниско кръвно налягане.

реклама

Лекарства. Бета-блокерите, блокерите на калциевите канали и диуретиците могат да намалят кръвното налягане. По време на операция медицинските специалисти могат да намалят кръвното налягане умишлено, за да намалят риска от загуба на кръв.

Хранителни недостатъци. Ниските нива на витамин В12 и фолиева киселина могат да доведат до анемия, което от своя страна може да доведе до ниско кръвно налягане.

Хранителни разстройства. При анорексия нервоза ниският прием на калории може да повлияе на структурата на сърцето намалявайки кръвното налягане. Булимия нервоза може да доведе до електролитен дисбаланс увеличавайки риска от нередовен сърдечен ритъм и сърдечна недостатъчност.

Хипотония и шок

Тежката хипотония може да доведе до хипотоничен шок. Има различни начини за описване на шока в зависимост от причината.

Хиповолемичен шок: Общият обем на кръвта пада и сърцето вече не може да помпа ефективно. Възможните причини включват тежко вътрешно или външно кървене или тежка дехидратация. Дехидратацията може да бъде резултат от високо отделяне на урина поради хормонален дисбаланс, прекомерна употреба на диуретици или загуба на течност поради диария и повръщане.

Кардиогенен шок: Сърцето не може да функционира ефективно поради сърдечно-съдови проблеми. Човек може да има нисък пулс, хладни и сухи крайници и кожа.

Разпределителен шок: Съдовата система губи съпротивлението и сърцето не е в състояние да изпомпва достатъчно бързо, за да компенсира. Причините включват алергична реакция (анафилактичен шок) и септичен шок, което е възможно усложнение на инфекция.

Обструктивен шок: Внезапно спиране на кръвотока и сърдечно-съдовата система спира сърцето да помпа ефективно. Причините включват белодробна емболия. Шийните вени могат да бъдат разширени и да имат тихи тонове.

Всяка комбинация от тях се нарича хипотоничен шок. Каквато и да е причината човек с шок ще се нуждае от спешна медицинска помощ.

Кога да посетите лекар

Трябва да се потърси медицинска помощ, ако кръвното налягане спадне внезапно, много е ниско или е значително по-ниско от обикновено. Ако има други симптоми като прекомерно уриниране, треска или умора, тъй като те могат да показват основно състояние.

Диагноза

Предлагат се различни видове апарати за кръвно налягане. Апаратите за домашна употреба обикновено са цифрови устройства. Най-добре е да направите няколко показания, за да проверите дали проблемът продължава. Лекарят също ще попита за медицинската история и други симптоми. Може да назначи други тестове, за да се изключи основния проблем.

Лечение

Повечето хора с ниско кръвно налягане не се нуждаят от лечение. Ако обаче хипотонията започне внезапно или е резултат от основно заболяване лекарят ще осигури подходящо лечение. Възможностите за лечение ще зависят от причината:

 • предписване на лекарства, които да помогнат за разрешаване на ниско кръвно налягане
 • промяна на лекарството или дозировката, ако лекарят подозира, че някое от тях е причината
 • диетични промени като увеличаване на приема на сол или течности

Винаги трябва да се говори с лекар преди да се направят значителни промени в диетата или употребата на лекарства.

Превенция

Редица мерки за начина на живот могат да помогнат за предотвратяване на ниско кръвно налягане:

 • плавно изправяне от седнало или легнало положение
 • повдигане на главата на леглото
 • малки порции храна на често и почивка след хранене
 • увеличаване на приема на течности
 • избягване на дълги периоди на седене или стоене на място
 • избягване на внезапна промяна на позата или позицията
 • умерен прием на алкохол
 • въздържане от пиене на кофеинови напитки късно през деня
 • носенето на поддържащи чорапи

Ниското кръвно налягане обикновено не е причина за безпокойство. Въпреки това човек може да се нуждае от медицинска помощ, ако симптомите му са тежки или водят до други проблеми като често падане.

Ако кръвното налягане спадне внезапно може да се наложи спешно медицинско лечение. Може да се случи при:

 • травма водеща до външно или възможно вътрешно кървене
 • излагане на алерген като ужилване от насекоми
 • тежка дехидратация
 • инфекция, която може да се е разпространила в друга част на тялото

В тези случаи човек може да се нуждае от лечение за шок и за предотвратяване на увреждане на мозъка и други органи поради липса на кислород.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Кардиолог! Онлайн консултация с Д-р Михаела Михайлова
-17%
36,00 лв.
30,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се