Какво трябва да знаем за слънчевото изгаряне

2137
Какво трябва да знаем за слънчевото изгаряне

Когато дойде лятото един уикенд на слънце или ден на плажа може да бъде чудесен начин да прекарате времето си. Това обаче може да доведе до слънчево изгаряне както с краткосрочни, така и с дългосрочни последици. Прекаленото излагане на ултравиолетова (UV) светлина независимо дали е от слънце или UV лампа може да доведе до възпаление обикновено известно като слънчево изгаряне. Това може да увеличи риска от допълнителни проблеми, включително рак на кожата.

Слънчевото изгаряне обаче е лесно да се избегне. Ако човек наистина се изгори, може да предприеме стъпки за намаляване на болката и дискомфорта през следващите няколко дни след това и по-сериозни щети в бъдеще.

Какво е слънчево изгаряне?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Слънчевото изгаряне е резултат от излагане на UV светлина, вреден вид радиация. Тялото се предпазва от този вид радиация като увеличава производството на меланин. Тъмният пигмент, който допринася за оцветяването на кожата. Екстра меланинът придава на кожата по-тъмен цвят. На по-светлата кожа хората наричат ​​това тен.

Въпреки това меланинът може да защити тялото само от определено количество UV светлина. Прекаленото излагане води до изгаряне на кожата. След няколко часа кожата ще стане червена, болезнена и гореща на пипане. Когато слънчевите изгаряния са тежки се образуват мехури и човек може да изпита главоболие или треска.

Симптоми

Когато човек с по-тъмна кожа получава слънчево изгаряне кожата им може да потъмнее. Когато човек с по-светла кожа получи слънчево изгаряне, кожата може да стане червена или розова. Независимо от типа кожа, човек също може да почувства парене в областта и да има:

 • мехури по кожата
 • подуване (оток)
 • главоболие
 • висока температура
 • силна болка
 • гадене и повръщане

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДЕРМАТОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Лечение

Слънчевото изгаряне може да варира по тежест. Лечението е подобно, но човек с тежко слънчево изгаряне може да се наложи да продължи лечението за по-дълго. За облекчаване на симптомите на слънчево изгаряне:

 • Преместете се от слънцето, за предпочитане на хладно място
 • Накиснете кърпи в хладна вода и ги поставете върху изгорената от слънцето зона
 • Овлажнявайте кожата например с продукт съдържащ алое вера, за да предотвратите сухотата
 • Избягвайте спукване на мехури, тъй като това може да забави лечебния процес и да увеличи риска от инфекция
 • Използвайте обезболяващи без рецепта, ако е необходимо
 • Попитайте фармацевт за ниска доза (1%) хидрокортизонов крем, който може да намали болката и подуването
 • Пийте допълнително вода, за да предотвратите дехидратацията и да помогнете на кожата да заздравее.
 • Яжте храни с висока концентрация на вода като краставица или диня.
 • Спазвайте здравословна и балансирана диета, за да насърчите оздравяването.
 • Носете плътни тъкани и се пазете от стоене на слънце колкото е възможно повече докато кожата не зарасне.
 • Отпочинете си. Поръсването на талк на прах върху чаршафите може да ги предпази от залепване върху кожата.

Фармацевт може да Ви посъветва за подходящи продукти. Някои овлажнители улавят топлината в кожата. Други съдържат бензокаин или лидокаин, които могат да раздразнят кожата. Посъветвайте се с лекар или фармацевт, преди да приложите някакъв продукт или лекарство за облекчаване на болката на дете.

Ако човек със слънчево изгаряне има треска и повръща, ако спре да се поти може да се нуждае от медицинска помощ. Това може да са признаци на топлинен удар, който може да бъде животозастрашаващ без лечение.Въпреки, че лечението може да облекчи симптомите, то не може да намали риска от рак на кожата и други дългосрочни проблеми. Най-доброто решение е да ограничите излагането на слънце след това състояние.

Кой е изложен на риск?

Всеки може да получи слънчево изгаряне. Това може да се случи например докато сте на почивка на непознато място където слънцето е по-силно отколкото сте свикнали. Близостта до екватора или близо до вода, пясък или сняг също може да увеличи риска от слънчево изгаряне, дори когато има облачна покривка. Рискът също е по-голям на голяма надморска височина. Хората, които практикуват алпинизъм, зимни спортове и водни спортове, трябва да полагат специални грижи, дори ако въздухът се чувства хладен.

Други хора с над средния риск от слънчево изгаряне, рак на кожата или и двете включват:

 • които приемат определени лекарства, като метотрексат и някои антибиотици
 • които пушат
 • хора с HPV
 • със семейна анамнеза за меланом
 • с определени генетични фактори, които увеличават риска им
 • тези със светла кожа
 • хора с намален имунитет
 • трансплантирани
 • хора с автоимунни заболявания на съединителната тъкан като лупус

Тези хора трябва да попитат лекаря си как да намалят риска от слънчево изгаряне и рак на кожата.

Родителите и полагащите грижи трябва да се грижат за защитата на детската кожа и да предотвратяват прекомерното излагане на слънчева светлина. Дори домашните любимци могат да получат слънчево изгаряне, а ветеринар може да даде съвет за предотвратяването му.

Рак и други рискове

Никакво излагане на какъвто и да е вид UV лъчи не е напълно безопасно. Според Фондацията за рак на кожата над 9 500 души получават диагноза рак на кожата всеки ден в Съединените щати. Когато ракът е вид различен от меланома 90% от тези случаи вероятно са резултат от излагане на UV слънце.

Меланомът е една от най-често срещаните форми на рак на кожата, а също и една от най-опасните. Лекарите признават избягването на слънчевите изгаряния като най-добрият начин за предотвратяване на меланом.

Автори на проучване стигат до заключението, че риска за меланома се удвоява, ако има слънчево изгаряне пет или повече пъти. Други проблеми, които могат да бъдат резултат от твърде много излагане на слънце, включват:

 • ранно стареене на кожата включително загуба на еластичност
 • изтъняване на кожата и бръчките
 • промени в пигментацията
 • слънчеви лентигини, които се появяват върху кожата като кафяви петна с неправилни граници

Прекаляването прекалено дълго време на слънце също може да доведе до:

 • дехидратация
 • изтощение на топлина
 • топлинен удар, който може да бъде фатален

Ограничаването на излагането на слънце може да намали риска от всички тези проблеми.

Предотвратяване

UV светлината може да причини слънчево изгаряне, дори когато е облачно. Всеки, който прекарва време на открито, трябва да вземе предпазни мерки, като например:

 • носенето на слънцезащитен крем, дори на сянка, в светли дни
 • използване на слънцезащитен крем с широк спектър на действие, който има фактор за защита от слънце (SPF) от поне 30
 • избягване на излагане на слънце от 10:00 до 16:00 ч.
 • носенето на плътно изтъкани тъкани
 • носенето на UV блокиращи слънчеви очила
 • шапка с широка периферия
 • сянка където е възможно

UV индексът дава представа колко е безопасно да бъдете навън по всяко време. През нощта индексът е 0, но в пладне може да се повиши до 12 или повече. Укриването на слънце може да помогне, но количеството на защита зависи от дрехите. Една обикновена бяла тениска предлага SPF от около 7, но спада до 3, ако се намокри. Непрозрачността на тъканта е важна. Както Американското дружество за борба с рака подчертава: "Ако можете да видите светлина през плат, UV-лъчите също могат да преминат."

Популярни митове за слънчево изгаряне, които могат да попречат на хората да се защитят достатъчно на слънце.

Опасно е само за деца. В миналото експертите са предполагали, че до 80% от уврежданията от слънцето настъпват преди 18-годишна възраст. Важно е да се грижите за кожата на децата, а CDC препоръчват да се намали прякото излагане на слънце преди 6-месечна възраст. Проучване заключава, че вероятно няма "критичен период", през който човек е по-изложен на риск. Независимо дали човек получава слънчево изгаряне в ранна възраст или по-късно, това причинява щети и увеличава риска от рак на кожата. Хората над 18 години все още трябва да вземат предпазни мерки, за да сведат до минимум въздействието на излагането на слънце.

Ако веднъж имате слънчево изгаряне, ще получите ли рак на кожата? Ракът на кожата се развива като кумулативен процес. Въпреки че е възможно човек, който веднъж е изгарял слънце, да развие рак на кожата, постоянното силно излагане на слънчева светлина увеличава риска. Колкото повече са случаите на слънчево изгаряне, толкова по-голям е рискът.

Тъмната кожа няма да изгори. Всеки цвят или тип кожа може да изгори. Въпреки, че хората с бледа кожа са склонни да имат по-висок риск от рак на кожата, всички са изложени на риск от слънчево изгаряне и дългосрочните му ефекти.

Генетичните фактори могат да увеличат риска на всеки да развие рак на кожата. Излагането на слънце може допълнително да повиши този риск.

Слънцезащитен крем се използва само по обедните часове. Някои хора смятат, че слънцезащитният крем е необходим само когато слънцето е директно над главата, от около 10:00 ч. До 14:00 ч. Възможностите за развитие на слънчево изгаряне са най-високи към този момент. Въпреки това, един вид UV лъчение - UVA лъчите, е постоянен през целия ден. Понякога лекарите препоръчват контролирано излагане на слънце при състояния като псориазис.

Всеки трябва да се грижи, когато става дума за излагане на слънце, независимо от възрастта, цвета на кожата и времето на деня. Слънчевото изгаряне може да засегне всеки.

Някои хора смятат, че е по-лошо да се използва слънцезащитен крем, отколкото не, тъй като слънцезащитният крем съдържа опасни химикали. Кое е най-доброто нещо? Според Американската академия по дерматология слънцезащитният крем е безопасен за употреба. Дерматолозите го препоръчват и научните изследвания подкрепят прилагането му редовно, за да се предпази от рак на кожата.

Като се имат предвид признатите ползи за общественото здраве от използването на слънцезащитни продукти трябва да се използват слънцезащитни продукти и други мерки за защита от слънце. Слънцезащитният крем играе ключова роля в защитата на кожата Ви от слънцето. Когато използвате широкоспектърен слънцезащитен крем със SPF 30 или по-висок, той може:

 • да намали риска от развитие на рак на кожата
 • да предотврати слънчевите изгаряния
 • намали признаците на стареене на кожата

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се