Какво трябва да знаят жените за плътната гръдна тъкан

2839
Какво трябва да знаят жените за плътната гръдна тъкан

Може би мислите за гърдите си само по размераа на чашката на сутиена, но знаете ли, че трябва да сте наясно и с плътността на гърдите си? Това може да повлияе на риска от рак на гърдата и да определи вида на скрининговата мамография, която трябва да получите.

Специалист по образна диагностика на гърди към университета Джон Хопкинс, Кели Майерс обяснява: Като цяло гърдите имат жлезиста и мастна тъкан. Плътността на гърдите се отнася до количеството жлезиста и фиброзна (съединителна) тъкан. Плътните гърди имат предимно жлезиста тъкан и са с малко мастна тъкан. Плътността на гърдите на жената може да се промени през живота й.

Има четири вида плътност на гърдите:

реклама

 • Изключително плътни
 • Хетерогенно плътни
 • Разпръсната фиброгландуларна плътност
 • Почти изцяло мастна тъкан на гърдата

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕХОГРАФИЯ НА МЛЕЧНИ ЖЛЕЗИ С ОТСТЪПКА ТУК!

Как да разберете дали имате плътни гърди?

Сред жените 45% от тях имат плътни гърди. Плътността на гърдата може да се определи само чрез мамография. Много държави изискват отчетите за мамография да включват информация за плътността на гърдите.

След мамографията ще получите резултати с констатациите на рентгенолога. Рентгенолозите са лекари завършили рентгенология и специализирали в диагностиката и лечението на състояния с помощта на медицински изображения. Специалистите по образна диагностика на гърди са рентгенолози, които разчитат резултати от образна диагностика на гърди.

реклама

С тази информация и фамилната история Вашият лекар може да определи дали имате нужда от повече скринингови тестове.

Как плътните гърди влияят на откриването на рак на гърдата?

Малки ракови зони може да се видят по-трудно при плътни гърди. Майърс казва, че на мамографията жлезистата (плътна) тъкан изглежда бяла докато мастната тъкан изглежда тъмна. При сканиране на предимно плътна тъкан и следователно много бяло може да е по-трудно да се намери малка ракова област, която също е бяла. "По-лесно е да се открие необичайна промяна в плътната жлезиста тъкан, ако тя е заобиколена от по-тъмна мастна тъкан, отколкото ако е заобиколена от тъкан на бели жлези", казва Майерс.

Увеличават ли плътните гърди риска от рак на гърдата?

Проучванията показват, че плътните гърди имат повишен риск от развитие на рак в сравнение с не-плътните гърди.

Въпреки, че се препоръчва на всички жени да правят мамографии започвайки на 40-годишна възраст жените с плътни гърди трябва да обмислят разнообразието от възможности за прегледи на гърдите. Говорете с Вашия лекар, за да вземете информирани решения относно скрининга за рак на гърдата.

 • 3D мамография. Наричана още томосинтеза 3D мамографията е най-модерната налична техника за образна диагностика. Използва рентгенови лъчи за заснемане на тънки изображения на гърдата, които след това се комбинират, за да се създаде подробно триизмерно изображение. 3D мамографията подобрява откриването на рак на гърдата за всички жени включително тези с плътни гърди. 3D мамографията също намалява вероятността пациентът да бъде извикан за повече изображения, за да се изясни област на несигурност на мамографията.
 • Ултразвукови изследвания на гърдата могат да бъдат добавени към скрининг на жени с плътни гърди.
 • Изследванията за ЯМР на гърдата се прилагат за жени с повишен риск.

Може ли да променя плътността на гърдите си?

Плътността на гърдите се определя от:

 • генетиката
 • възрастта
 • състоянието на менопаузата
 • фамилната анамнеза

Наддаването на тегло и някои лекарства също могат да повлияят на плътността на гърдите. Въпреки, че плътността на гърдите не може да бъде променена бъдете информирани. Консултирайте се с Вашия лекар, за да направите информиран избор относно грижите за себе си.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

реклама

реклама

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се