Хипертиреоидизъм - три стъпки за диагноситка

476
Хипертиреоидизъм - три стъпки за диагноситка

Ако имате признаци или симптоми на хипертиреоидизъм важно е да се подложите на цялостна оценка, за да можете да бъдете правилно и своевременно лекувани, ако е необходимо.

Вашият лекар ще направи задълбочен физически преглед, ще вземе под внимание Вашата медицинска история и ще проведе подробни кръвни изследвания, за да постави диагноза. Могат да бъдат назначени и тестове за образна диагностика като ултразвук на щитовидната жлеза, компютърна томография или тест за поглъщане на радиоактивен йод.

Хипертиреоидизмът може да се управлява, но може да причини усложнения, ако не се лекува така, че ранната диагноза е от много голямо значение.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Преглед на щитовидната жлеза

След преглед на симптомите и рисковите фактори за заболяване на щитовидната жлеза, ако лекарят подозира потенциална диагноза на хипертиреоидизъм ще извърши задълбочен преглед фокусиран върху щитовидната жлеза.

По време на прегледа на щитовидната жлеза лекарят ще докосне (палпира) шията търсейки уголемяване на щитовидната жлеза и възли.

Лекарят също така ще изслуша за звук от повишен кръвен поток към щитовидната жлеза който може да се усети със стетоскоп. Това е силен показател за болестта на Грейвс.

Физическо изследване

В допълнение към прегледа на щитовидната жлеза лекарят ще прегледа останалата част от тялото за признаци на свръхактивна щитовидна жлеза. Например ще тества рефлексите тъй като бързите рефлекси могат да бъдат признак на хипертиреоидизъм.

Също ще провери сърдечната честота, ритъма и кръвното налягане. Сърцебиене, предсърдно мъждене, ускорен сърдечен ритъм или високо кръвно налягане също могат да подсказват за хипертиреоидизъм.

Преглед на кожата. Необичайно гладка и топла кожа може да е признак на хипертиреоидизъм. Малък процент от хората с болестта на Грейвс също развиват обрив по пищялите (претибиален микседем или тиреоидна дермопатия).

Наблюдение на общото количество и качество на косата тъй като изтъняването, фината или опадаща коса може да сигнализира за заболяване на щитовидната жлеза.

Наблюдение за треперене. Следи се за треперене на ръцете или хиперкинетични движения като барабанене по маса, почукване с крака или резки движения (често по - силни при деца).

Преглед на очите тъй като червените, изпъкнали, сухи, подути, подпухнали и насълзени очи могат да са признаци на проблем с щитовидната жлеза. Освен това при хипертиреоидизъм може да се наблюдава "закъснение на клепачите", когато горният клепач не следва плавно движенията на очите надолу когато гледате надолу.

Лабораторни тестове

Кръвните тестове включват тест за тироид-стимулиращ хормон (TSH), заедно с тестове за тироксин (T4) и трийодтиронин (T3). Лекарят може също да назначи тест за нива на тироидни антитела, за да потвърди диагнозата на болестта на Грейвс. Важно е да прегледате резултатите от теста заедно с лекаря. Не се притеснявайте да задавате въпроси. Това е Вашето здраве така, че е важно да разберете какво се случва.

TSH резултати

Нормалният диапазон за теста за TSH е приблизително 0,5 до 5,0 мили международни единици на литър (mIU/L). Пациентите с първичен хипертиреоидизъм имат нисък TSH, но само нивата на TSH не може да определят степента на хипертиреоидизъм. Ето защо лекарят също ще провери нивата на Т4 и Т3.

Диагнозата на първичен хипертиреоидизъм е в съответствие с нисък TSH и висок свободен T4 и/или T3. Ако при Вас TSH е нормален или повишен и свободният T4 и свободният T3 са високи ще Ви е необходим ЯМР на хипофизната жлеза, за да се оцени за състояние наречено централен или TSH-индуциран хипертиреоидизъм.

Резултати с висок T3 и нормални нива на свободен T4. Ако TSH е нисък и T3 е висок, но свободният T4 е нормален вероятно диагнозата все още е болест на Грейвс или възел на щитовидната жлеза който произвежда твърде много хормон. Тестът сканиране чрез поглъщане на радиоактивен йод може да разграничи тези две диагнози.

реклама

Приемането на твърде много Т3(наречено екзогенно поглъщане на Т3). При резултати с нормален Т3 и висок свободен Т4. Ако TSH е ниски нива свободният T4 е висок, но T3 е нормален може да имате хипертиреоидизъм от приема на твърде много екзогенен T4 (левотироксин). Друга възможна диагноза е при проблем с щитовидната жлеза предизвикан от амиодарон.

Тази комбинация на стойности в този диапазон може да се наблюдава и при пациенти с хипертиреоидизъм които имат съпътстващо нетироидно заболяване (например тежка инфекция) което намалява превръщането на Т4 в Т3.

Нормални резултати за свободен Т4 и Т3. Ако TSH е нисък, но нивата на Т3 и Т4 са нормални може да има субклиничен хипертиреоидизъм. Това може да се случи и по време на бременност.

Резултати от антитела

Тестването на кръвта за антитела като тироид-стимулиращи имуноглобулини или автоантитела на TSH рецептор е важно. Положителният тест потвърждава диагнозата на болестта на Грейвс въпреки, че някои хора с това заболяване имат отрицателен тест за антитела. В този случай тестът за поглъщане на радиоактивен йод (RAIU) може да потвърди диагнозата.

Образна диагностика

В много случаи ще бъдат извършени тестове за образна диагностика като ултразвук, сканиране с радиоактивен йод, КТ сканиране или ЯМР, за да се направи задълбочена и точна диагноза.

Сканиране с радиоактивен йод. Малка доза радиоактивен йод 123 се прилага под формата на хапчета или течност. Няколко часа по - късно се измерва количеството йод в тялото придружено от рентгенова снимка. Свръхактивната щитовидна жлеза често има повишени резултати на RAIU.

Свръхактивната жлеза обикновено поема по - високи количества йод от нормалното и това поглъщане се вижда на рентгеновата снимка. При болестта на Грейвс RAIU е висок и тестът ще покаже, че има поглъщане в цялата жлеза. Ако имате хипертиреоидизъм поради възел който прекомерно произвежда хормон на щитовидната жлеза поглъщането ще се наблюдава в този локализиран възел.

Ако тиреоидит е причина за свръхактивна щитовидна жлеза усвояването ще бъде ниско в цялата жлеза. Въпреки, че радиоактивният йод 123 не е вреден за щитовидната жлеза той не трябва да се дава на жени които са бременни или кърмят.

Ехография на щитовидната жлеза. Ултразвукът на щитовидната жлеза може да идентифицира гуша както и възли които могат да причинят хипертиреоидизъм. При жени които са бременни или кърмят ултразвукът на щитовидната жлеза често се използва като алтернатива на сканирането с радиоактивен йод.

Сканиране с компютърна томография (КТ). КТ сканирането е специализиран вид рентгенова снимка която може да помогне за откриване на гуша, както и на по - големи възли на щитовидната жлеза.

Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР). Подобно на КТ или ултразвук ЯМР не може да каже на лекаря как функционира щитовидната жлеза, но може да помогне за откриване на гуша и възли на щитовидната жлеза. Понякога ЯМР е за предпочитане пред компютърната томография, тъй като не изисква никакво инжектиране на контраст който съдържа йод и може да попречи на сканирането с радиоактивен йод.

Диференциални диагнози

Докато симптомите на хипертиреоидизъм могат да бъдат сбъркани с повишена нервност или стрес те също могат да имитират тези на други често срещани медицински състояния. Например необяснимата загуба на тегло може да е признак на заболяване на цялото тяло (инфекция, нетироидно автоимунно заболяване или рак). Това може да бъде и първият признак на психиатрично заболяване като депресия или деменция особено, ако човек изпитва промени в настроението, раздразнителност или апатия. Симптоми които са по - чести при възрастни хора с хипертиреоидизъм.

Ускореният сърдечен ритъм или неравномерният сърдечен ритъм може да бъде първият признак за първичен сърдечен или белодробен проблем или за анемия.

Ниските нива на TSH

Ниските нива на TSH обикновено означават, че щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза. Това е знак, че може да имате хипертиреоидизъм който може да причини:

  • метаболитни проблеми
  • високо кръвно налягане
  • косопад
  • суха кожа
  • други симптоми

Лечение за хипертиреоидизъм

Американската тиреоидна асоциация препоръчва лечение на хипертиреоидизъм въз основа на нивата на TSH и определени демографски характеристики:

  • Възраст 65 и повече години
  • Жени след менопауза под 65 години които не получават естрогенна или бифосфонатна терапия
  • Възраст под 65 години и сърдечно заболяване, остеопороза или симптоми на хипертиреоидизъм

Добрата новина е, че лекарят обикновено може да потвърди или отхвърли диагнозата хипертиреоидизъм лесно и бързо с оценка на медицинската история, физически преглед и някои кръвни тестове. Лекарят ще назначи допълнителни изследвания, за да потвърди диагнозата.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се