Хормоните на щитовидната жлеза - връзката с метаболизма и теглото

2915
Хормоните на щитовидната жлеза -  връзката с метаболизма и теглото

Въпреки, че учените знаят, че хормоните на щитовидната жлеза регулират метаболизма на тялото точната връзка между хормоните на щитовидната жлеза, метаболизма и промените в телесното тегло е сложна и не е изучена докрай.

Когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони (хипотиреоидизъм) метаболизмът се забавя. Това намалява броя на калориите които тялото изгаря и често води до наддаване на тегло.

Обратно когато щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони (хипертиреоидизъм), метаболизмът се ускорява изгаряйки повече калории от нормалното и е възможно да доведе до загуба на тегло. Това обаче е само част от различните фактори които участват в тези процеси.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ролята на метаболизма

Метаболизмът включва поредица от процеси които при които храната се разгражда и я превръщат в енергията необходима за тялото да функционира. Също така определя колко бързо или бавно тялото използва калории. Колко ефективно протича метаболизма се определя от генетиката.

Изгаряме калории чрез физическа активност и чрез извършване на ежедневните дейности. Тялото също използва енергия когато си почива. Ефективността с която прави това се нарича основен метаболизъм. Когато имаме излишна енегрия от приемане на повече храна отколкото тялото може да използва тази енергия се съхранява в мастните клетки и се напълнява.

Ролята на хормоните на щитовидната жлеза

Хормоните на щитовидната жлеза влияят силно на метаболизма, телесната температура и регулирането на апетита. Щитовидната жлеза работи в тясна връзка с хипоталамуса, малка част от мозъка, за да поддържа както теглото така и енергийния баланс.

Как се случва това не е съвсем ясно, но едно е сигурно, не само хормоните на щитовидната жлеза играят роля в това колко енергия използва тялото. Хормоните на щитовидната жлеза работят заедно с редица други хормони, протеини, химикали и нуклеарни рецептори (клас протеини, открити в клетките и са отговорни за стероидни и тироидни хормони и някои други молекули) поради което това е толкова сложен процес.

Изследвания

Отделни проучвания за връзката между хормоните на щитовидната жлеза и наддаването на тегло стигат до различни заключения. Най - често проучванията показват, че при популация със затлъстяване е вярно следното по отношение на хормоните на щитовидната жлеза:

  • Нивата на тироид-стимулиращия хормон (TSH) са или в горните стойности на нормалните граници, или са повишени
  • Нивата на свободен Т3 (трийодтиронин) са високи
  • Нивата на свободния Т4 (тироксин) са ниски

Въпреки това някои проучвания съобщават, че нивата на тези хормони са нормални или дори намалени. Проучване от 2014 г. разглежда извадка от наблюдавани 1944 възрастни с нормална функция на щитовидната жлеза които са проследени в продължение на 11 години. Изследователите установяват, че нивата на TSH се повишават с увеличаване на теглото с течение на времето както при мъжете, така и при жените.

Проучването заключава, че връзката между TSH и наддаването на тегло не означава непременно, че отклоненията в стойностите на TSH не причиняват непременно нарушения в теглото. Вместо това изследователите предполагат, че може да има и трети фактор.

Проучване от 2017 г. изследва 1100 участници с нормална функция на щитовидната жлеза и не открива връзка между промените в TSH и индекса на телесна маса (ИТМ) след период на проследяване от 10 години. Това проучване обаче установява, че пациентите с по - ниски нива на свободен Т4 са склонни да имат по - висок ИТМ.

Разликата в резултатите от проучването допълнително показва колко сложна е всъщност връзката между хормоните на щитовидната жлеза и теглото. Необходими са допълнителни изследвания.

реклама

Хипотиреоидизъм и телесното тегло

Както се спомена недостатъчно активната щитовидна жлеза често води до наддаване на тегло защото тялото спира да използва калориите ефективно. Голяма част от това тегло е излишната вода и соли. Обикновено колкото по - тежък е хипотиреоидизмът толкова по - голямо е наддаването на тегло. Между 10% и 60% от възрастните със затлъстяване също имат автоимунен хипотиреоидизъм. Някои проучвания стигат до заключението, че дори лекият хипотиреоидизъм може да доведе до промени в теглото и може да бъде рисков фактор за наддаване на тегло и промени в ИТМ.

Загуба на тегло при лечение на заболяването на щитовидната жлеза

Няма много научни изследвания относно това колко тегло се наддава или губи след като хората с хипотиреоидизъм се лекуват със синтетичния хормон на щитовидната жлеза левотироксин, но наличните ограничени доказателства показват, че не всеки губи тегло с лечението и при пациенти при които се случва е ограничено.

След като нивата на хормоните са в нормалните граници може да загубите малко тегло което се състои главно от допълнителната вода и соли които тялото е натрупало. Въпреки това наддаването на тегло има множество фактори. Един от начините да разберете е дали лечението е помогнало на всички други симптоми на щитовидната жлеза, но не и на теглото. Това показва, че щитовидната жлеза много вероятно не е единственият фактор.

реклама

Митът за хормоналните лекарства и отслабването

Може би сте чували, че хормоните на щитовидната жлеза могат да се използват за отслабване дори при хора без заболяване на щитовидната жлеза. Докато синтетичните хормони на щитовидната жлеза са били използвани по този начин в миналото изследванията показват, че повечето хора връщат цялото си тегло след като спрат да ги използват.

Приемането на хормони на щитовидната жлеза ненужно може да доведе до сериозни странични ефекти. За хора които вече използват левотироксин увеличаването на дозата над необходимото може да доведе до по - голяма загуба на тегло, но обикновено не е значително и тези килограми често се връщат след като дозата бъде намалена отново.

Това също е нездравословен начин за отслабване, тъй като повишената доза също е свързана с нежелани реакции включително сърдечни проблеми, безсъние, главоболие, менструални нарушения и кожен обрив.

Хипертиреоидизъм и телесното тегло

Много пациенти със свръхактивна щитовидна жлеза в крайна сметка губят тегло. И като цяло колкото по - тежък е хипертиреоидизмът толкова повече се губи тегло. Но тъй като метаболизмът при тези пациенти работи по - усилено и по - бързо те често се чувстват по - гладни и някои могат да наддават на тегло.

Това обикновено се обръща след като хипертиреоидизмът бъде лекуван. Може да откриете, че получавате обратно загубеното тегло което е напълно нормално. Ако в крайна сметка се окажете в хипотиреоидно състояние както се случва с много пациенти с хипертиреоидизъм след операция на щитовидната жлеза или терапия с радиоактивен йод може също да се сблъскате с предизвикателствата да поддържате теглото или отслабнете.

Предизвикателството за отслабване

Отслабването е трудна задача и усилие за всеки, но определено може да бъде по - предизвикателно при хипотиреоидизъм. Изследователите не са съвсем сигурни защо е така, но ниските нива на Т3 и проблемите с хормоналната резистентност може да играят роля.

Обсъждането с диетолог или специалист по хранене на най - добрите храни и количествата може да бъде полезна първа стъпка.

Ниски нива на Т3

Т3 е активният хормон на щитовидната жлез. Доставя кислород и енергия на клетките и често е нисък при пациенти с хипотиреоидизъм. По - ниските нива на Т3 са свързани с по - ниски скорости на метаболизма в покой.

Когато метаболизмът е по - бавен имате нужда както от по - малък прием на калории така и от повече активност за изгаряне на калории, за да поддържате текущото си тегло или да отслабнете. Това може да направи отслабването изключително трудно.

Хормонална резистентност

Друг фактор допринасящ за предизвикателството за загуба на тегло може да бъде, че проблемите с хормоналната резистентност често се появяват при хора със заболяване на щитовидната жлеза, включително резистентност към лептин и инсулинова резистентност.

Резистентност към лептин

Лептинът е хормон който се отделя от мастните клетки. В допълнение към поддържането на енергийния баланс и метаболизма лептинът също така казва на хипоталамуса кога сте яли достатъчно като стимулира производството на хормони на щитовидната жлеза за изгаряне на мазнини.

Когато има твърде много лептин което също се случва при наднормено тегло тялото става по - малко чувствително към сигналите на лептин което води до лептинова резистентност. Това означава, че на хипоталамуса не е правилно казано, че сте доволни така, че в режим на гладуване намалява броя на калориите които изгаряте и ви казва, че все още сте гладни.

Междувременно щитовидната жлеза забавя метаболизма тъй като апетитът се увеличава, ядете повече и изгаряте все по - малко калории което води до наддаване на тегло. И колкото повече килограми качвате толкова повече лептин произвеждат мастните клетки което допълнително поддържа този цикъл.

Инсулинова резистентност

Инсулинът е хормон произвеждан от панкреаса който поддържа нивата на кръвната захар регулирани. Той работи като казва на клетките да абсорбират излишната захар или глюкоза в кръвта след хранене и да я използват за енергия.

Както при лептинова резистентност к__огато нивата на инсулин са постоянно повишени клетките стават по - малко чувствителни към сигналите които инсулинът дава.__ Това води до необходимост от още повече инсулин, за да поддържате нивото на кръвната захар стабилно. Наличието на по - високи нива на инсулин причинява наддаване на тегло и повишава риска от развитие на диабет тип 2.

Инсулинът се счита за хормон за изграждане на мазнини, той увеличава количеството мазнини около коремните органи което е силно възпалително и може да повиши риска от хронични заболявания като диабет тип 2. Проучванията показват, че както хипертиреоидизмът, така и хипотиреоидизмът могат да създадат инсулинова резистентност.

Поради сложната връзка на хормоните и метаболизма при недостатъчно активна щитовидна жлеза, може да се наложи да работите повече, за да отслабнете отколкото някой без заболяване на щитовидната жлеза.

Говорете със специалист за оптимално лечение. След като лечението бъде оптимизирано което означава, че нивата на щитовидната жлеза са в оптималния диапазон за Вас, а не само в нормалните референтни граници може да откриете, че е по-лесно да отслабнете.

Когато нивата на хормоните на щитовидната жлеза се нормализират трябва да сте в състояние да губите тегло, да го поддържате и напълнявате точно както без заболяване на щитовидната жлеза.

Това може също да помогне да увеличите приема на протеини, да поддържате нивата на инсулина и лептина. Придържайте се към по - здравословна диета и укрепвайте мускулите си, за да увеличите способността си да губите тези излишни килограми.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се