Храносмилателните ензими и Синдрома на дразнимото черво

2377
Храносмилателните ензими и Синдрома на дразнимото черво

Ако имате синдром на дразнимото черво (СДЧ) вероятно вече сте потърсили информация за добавки, които да помогнат за облекчаване на симптомите. Храносмилателните ензимни добавки са едни от многото предлагани средства за облекчаване на проблеми с корема. Но дали действат ефективно?

Храносмилателни ензимни добавки

Храносмилателният ензим е сложен протеин произвеждан от тялото, за да помогне за разграждането на храната на по-малки молекули, така че те да могат да се абсорбират в тялото. Повечето храносмилателни ензими се произвеждат от панкреаса, макар че някои се произвеждат от устата, стомаха и тънките черва. Примери за храносмилателни ензими:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • амилаза - разгражда сложните захари на по-малки молекули като малтоза
 • липаза - разгражда сложните мазнини до по-малки мастни киселини и глицерол
 • пепсин - разгражда протеините в храни като месо, яйца и млечни продукти на по-малки пептиди
 • лактаза - разгражда млечната захар наречена лактоза
 • холецистокинин - хормон секретиран в тънките черва, който кара жлъчния мехур да се свива и освобождава жлъчката, а панкреасът да освобождава храносмилателните ензими
 • трипсин - разгражда протеина, така че да се превърне в аминокиселини

Добавките храносмилателни ензими са под формата на хапчета или таблетки за дъвчене. Те могат да включват един или комбинация от множество храносмилателни ензими. Някои се предлагат заедно с пробиотици. Тези добавки първоначално са направени за хора с панкреатична недостатъчност. Състояние при което панкреасът не произвежда достатъчно ензими за смилане на храната.

Как могат да бъдат от полза за някой със СДЧ?

Етикетите на храносмилателните ензимни добавки често включват много описания. Могат да посочват, че:

 • подпомагат здравословното храносмилане
 • оптимизират разграждането на мазнини, въглехидрати и протеини
 • насърчават оптималното усвояване на хранителните вещества
 • намаляват газовете, подуване на корема, лошото храносмилане и запек след хранене
 • помагат на тялото да обработи трудно смилаеми храни
 • поддържат здравето на дебелото черво

СДЧ обикновено се диагностицира въз основа на симптомите и чрез изключване на други състояния. Понастоящем причината за СДЧ не е известна, така че лечението е насочено към облекчаване на симптоми като:

 • диария
 • запек
 • подуване на корема
 • газове

Тъй като храносмилателните ензими помагат за разграждането на храната, добавките могат да помогнат за облекчаване на общите симптоми на СДЧ.

Проучване върху храносмилателните ензими и СДЧ

От наличните резултати на изследвания върху храносмилателните ензими за СДЧ става ясно, че са необходими повече изследвания. Пилотно проучване включва 49 души със СДЧ с преобладаваща диария. Някои участници получили добавка за панкреатична липаза за шест хранения, докато други били подложени на плацебо ефекта. След това групите били сменени и участниците трябвало да изберат кой продукт предпочитат. Около 61 процента от хората предпочитат панкреатичната липаза пред плацебо.

Групата получавала панкреатичната липаза имала значително подобрение в сравнение с плацебо групата при:

 • спазми
 • къркорене на стомаха
 • подуване на корема
 • желание за дефекация
 • болка и разхлабени изпражнения

Изследването е ограничено и от това, че включва само хора със СДЧ с преобладаваща диария.

Друго проучване изследва използването на добавка смес от бета-глюкан, инозитол и храносмилателни ензими при 90 души. Добавката значително подобрява подуването на корема, газовете и коремната болка при тези хора, но без ефект върху други симптоми на СДЧ. Изследването не включва истинска плацебо група - около половината от участниците не са получили нищо по време на проучването. Необходими са по-големи плацебо контролирани проучвания.

Какво да знаем преди приема на храносмилателни ензими?

Един проблем с поглъщането на ензими под формата на хапчета е, че те са протеини. Вероятно ще бъдат разградени от стомашната киселина или други ензими точно както другите протеини. Поради тази причина някои производители са произвели своя продукт да се разтваря в тънките черва. Въпреки това няма достатъчно доказателства, че ензимите които се употребяват могат да оцелеят достатъчно дълго, за да бъдат ефективни.

Има две ензимни добавки, чиято ефективност се подкрепя от изследвания.

Лактаза. Много хора със СДЧ също имат непоносимост към лактоза. Това означава, че тялото им не произвежда достатъчно лактаза, за да усвои лактозата, захарта, която се съдържа в млякото и млечните продукти. Приемът на лактазна добавка преди пиене на мляко или други млечни продукти помага при усвояването на млечните захари.

Алфа-галактозидаза. Този ензим помага за намаляване на газовете и подуването на корема причинени от яденето на боб и кръстоцветни зеленчуци (като броколи и зеле). Това става чрез разграждане на някои от олигозахаридите, открити в тези храни. Така че, ако имате СДЧ и имате газове след ядене на боб и някои зеленчуци този специфичен храносмилателен ензим може да помогне.

Чести нежелани реакции

Най-честите странични ефекти на храносмилателните ензимни добавки включват:

 • запек
 • гадене
 • спазми
 • диария

Някои храносмилателни ензими са с животински произход от прасета или крави. Други са от растителни или микробни източници като мая. Това може да е важно за Вас когато избирате храносмилателна добавка.

Не всички случаи на СДЧ са еднакви

Признаците, симптомите, тежестта и лечението се различават при всеки човек. В момента няма достатъчно доказателства в подкрепа на употребата на храносмилателни ензимни добавки при лечение на СДЧ. Проучванията са обещаващи, но са необходими повече изследвания.

Говорете с Вашия лекар за това кои добавки може да са най-подходящи за Вас и за Вашия конкретен случай на СДЧ.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се