Хрянът лекува простуда, синузит и болни стави

17296
Хрянът лекува простуда, синузит и болни стави

Някои растения действат като антибиотици и убиват вредните бактерии, които ни разболяват. Най-прочути с лечебните си свойства са чесънът, лукът и червената боровинка, но не трябва да се подценява още един представител на флората, който има силно бактерицидно действие - хрянът. В миналото хората са поставяли листата му върху абсеци за бързо оздравяване. При главоболие са го мирисали, и са го използвали за лечение на скорбут и проказа.

Днес хрянът е признат за отлично лекарство при десетки болести, като дължи отличната си репутация на високото съдържание на витамин С, калий, калций, фосфор, желязо, натрий и сяра. Особено полезни са фитонцидите, които унищожават микробите. Затова лекарите препоръчват коренът на растението да присъства на трапезата, а това важи с пълна сила за настъпващата пролет, когато времето е променливо и хората са особено податливи на настинки.

Разбери какво ти вреди! ТОП цена за Хранителен Тест!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

При грип и простуда пресният сок от хрян се смесва с лъжица мед и лекува за часове влажна кашлица и възпалено гърло. Сокът, смесен с лимон е едно от най-добрите средства за пречистване на организма от слуз. Дъвченето му препазва от кариес, а при главоболие е препоръчително да се вдишва дълбоко миризмата на настъргания корен. Процедурата помага и при синузит. Хрянът убива бактериите в стомашно-чревния тракт и намалява киселинността. Действа отлично и при болки в ставите, отоци, камъни в бъбреците и подагра.

Профилактични прегледи и тестове с над 60% отстъпка за цялото семейство!

В сока на пресните корени на хряна се съдържа лизоцим - вещество с антибиотично действие. Затова растението помага при болести с инфекциозен произход, особено при възпаления в гърлото, ушите и при гнойни рани. За разлика от антибиотиците, които унищожават и полезните, и болестотворните бактерии в тялото, хрянът оставя непокътнати добрите микроорганизми и предотвратява инфекциите. Лекарите предупреждават, че понякога той не може да замести изцяло антибиотиците, но във всеки случай действа добре на здравето.

реклама


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се