Кога да посетим лекар при болка в рамото

1845
Кога да посетим лекар при болка в рамото

Има редица наранявания и разстройства, които могат да засегнат рамото като това води до болка и ограничена функция. Ако имате проблем с рамото, който Ви причинява болка или пречи да извършвате обичайните си ежедневни дейности тогава е време да посетите лекар ортопед.

Трите основни кости съставящи раменната става са раменната кост (костта на горната част на ръката), лопатката и ключицата. Ротаторният маншон (маншет) е група мускули и сухожилия, които осигуряват стабилност и позволяват движение на рамото.

Главата на раменната кост (humerus) ляга относително свободно в плиткото гнездо с раменната става. Това може да направи рамото уязвимо при редица състояния и наранявания водещи до болка, слабост, нестабилност и намалена функция.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кога да посетите ортопед при болки в рамото?

Ако сте имали някой от следните симптоми се нуждаете от необходимост да посетите ортопед за лечение на болки в рамото. Потърсете експертна медицинска помощ, за да постигнете облекчение на тази болка:

  • Постоянна болка в рамото, която е продължила повече от няколко седмици или не може да бъде облекчена чрез домашно лечение, като лекарства без болка или терапия с горещо/студено
  • Затруднен сън поради болка или дискомфорт на засегнатото рамо
  • Трудност или болка при опит за достигане назад, за повдигане на ръката над главата или за достигане през тялото
  • Щракващ или пукащ звук в рамото, особено при повдигане или мятане
  • Предишно изкълчване на рамото (което може да направи рамото нестабилно и податливо на пренараняване)
  • Явна аномалия или деформация на рамото или горната част на ръката

реклама

Чести причини за болка в рамото

Три от основните причини поради които пациентите посещават ортопед за лечение на болки в рамото са:

Разкъсване и увреждане на ротаторния маншон. Разкъсването на ротаторния маншон е често срещан източник на болка в рамото и намалена функция. Рискът от страдание от скъсан ротаторен маншон се увеличава с възрастта, тъй като процесът на стареене може да доведе до дегенерация и отслабване на сухожилията и мускулите, които съставляват ротаторния маншон. Може да се дължи на наранявания от прекалена употреба на рамото като например постоянно писане в работата, игра на тенис, игра на голф или внезапни наранявания при падане.

Артрити. Болката в раменете може да е резултат от артрит особено остеоартрит, който е най-често срещаният вид артрит и може да причини болка, скованост и подуване на ставата. Възрастта, общото износване или нараняване на рамото могат да увеличат вероятността за развитие на артрит, тъй като болката произтича от триене кост върху кост поради липса на защитен хрущял в рамото.

Синдром на замръзналото рамо. Това болезнено състояние възниква когато сухожилията в рамото са раздразнени, възпалени или дегенерирали. Синдромът на замръзналото рамо обикновено е резултат от повтарящи се движения над главата или структурни аномалии в рамото.

https://www.oaidocs.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се