Кога да посетим отоларинголог (УНГ)

1675
Кога да посетим отоларинголог (УНГ)

Отоларинголозите са лекари специализирани в лечението и контрола на заболявания и нарушения на ухото, носа, гърлото и свързаните с тях телесни структури. Осигуряват както медицинска така и хирургична помощ. Отоларингологичните заболявания и нарушения могат да се появят на всяка възраст.

Най - честите причини за посещения при УНГ специалист са проблеми със слуха, болки в ушите или инфекция на ушите, запушване на носа и възпаление на гърлото. Повечето отоларингологични състояния могат да бъдат диагностицирани чрез физически преглед.

Какво е отоларингология?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Наименованието всъщност е съкращение от оториноларингология. Разрешава проблеми с:

Уши: Лечението на слухови нарушения е специфично за отоларинголозите.

Нос: Хроничният синузит е едно от най - честите медицински оплаквания. Контролът на състоянията на носната кухина включва и лечение на алергии и проблеми с обонянието.

Гърло: Диагнозата и лечението на заболявания на ларинкса и горната част на хранопровода попадат на вниманието на отоларинголозите включително гласови затруднения и проблеми с преглъщането.

Глава и шия: Отоларинголозите могат също да лекуват заболявания и разстройства, които засягат лицето, главата и шията, включително инфекциозни заболявания, травми, деформации и рак. В тази област отоларингологията може да има допирни точки с други специалности като дерматология и орална хирургия.

Отоларингологията се фокусира върху седем различни области:

 • лечение на алергии с помощта на лекарства, имунотерапия или избягване на тригери
 • извършване на операция на лицето, шията или ухото за козметични, функционални или реконструктивни цели
 • лечение или премахване на тумори на главата и шията, включително в носа и гърлото
 • лечение на нарушения в гърлото
 • лечение на проблеми с ушите включително инфекции, тумори и нарушения на нервните пътища засягащи слуха и баланса
 • УНГ заболявания при деца включително вродени аномалии и забавяне на развитието
 • лечение на нарушения на носа и синусите

Общи състояния

Отоларинголозите осигуряват грижи за различни състояния като използват както медицински така и хирургични умения за лечение на своите пациенти. Имат задълбочени познания в медицинската наука свързана с главата и шията, горните дихателни пътища и горната част на храносмилателната система, гласови проблеми и сетивност.

Често срещани състояния които попадат в компетенцията на отоларинголозите:

1. Проблеми с дихателните пътища. Затрудненията в дишането могат да варират от леки до животозастрашаващи като тежки обструкции (запушване) на дихателните пътища. Различни основни условия могат да причинят тези проблеми.

2. Рак. Обучението на отоларинголозите е обширно и обхваща редица операции като отстраняване на тумори.

3. Хроничен синузит. Това състояние включва хронично възпаление и подуване на носните проходи с натрупване на слуз и затруднено дишане през носа. Инфекцията, растежът на полипи в носа или отклонена носна преграда могат да допринесат за хроничен синузит.

4. Разцепване на устна и цепнатина на небцето. Разцепване в устата при което устната, небцето или и двете не се развиват напълно по време на растежа на плода. Цепнатините могат да варират по размер от такива, които причиняват малки проблеми до тези, които сериозно пречат на храненето, говоренето и дишането.

5. Отклонена носна преграда. Носната преграда е стената, която разделя носната кухина. Отклонената носна преграда драстично се измества от средната линия което обикновено води до затруднено дишане и хроничен синузит. Отклонена носна преграда може да се проявява от раждането. Увреждането на носа обаче може да доведе до отклонение на носната преграда по - късно в живота.

6. Увиснали клепачи. Прекомерното отпускане на горния клепач може да бъде част от естествения процес на стареене, но може да е свързано с няколко различни основни състояния като захарен диабет, инсулт и тумори, които засягат нервите или мускулните реакции. Увисналите клепачи понякога могат да попречат на зрението.

7. Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) е състояние при което стомашната киселина и друго съдържание от храносмилателния тракт преминават нагоре в хранопровода. Мускулен пръстен известен като сфинктер в дъното на хранопровода обикновено предотвратява връщането на съдържанието на стомаха нагоре. При хора с ГЕРБ този сфинктер може да е нефункционален което може да доведе до киселини, болки в гърдите и затруднено преглъщане.

8. Загуба на слуха. Може да възникне при хора от всички възрасти и има различни възможни причини, които могат да доведат до постепенна загуба на слуха:

 • стареенето
 • излагането на силен шум
 • вируси
 • сърдечни заболявания
 • наранявания на главата
 • инсулт
 • тумори

9. Разстройство при преглъщане. Хората на всяка възраст могат да имат затруднения при преместването на храна, течност и слюнка от устата към стомаха. Това състояние се нарича дисфагия и може да причини дискомфорт, да влоши храненето и да доведе до кашлица и задушаване.

10. Шум в ушите. Шумът в ушите е възприемането на звук когато всъщност няма външен източник на този звук. Приблизително 1 на 5 души при дадено състояние изпитват притеснителен шум в ушите, по -тежка форма която може да причини дистрес и да повлияе отрицателно върху качеството на живот и функционалното здраве.

11. Инфекция на сливиците или аденоидите. Сливиците и аденоидите в гърлото са част от имунната система. Тяхната роля е да вземат проби от бактерии и вируси, които влизат в тялото през носа и устата, но могат да бъдат предразположени към повтарящи се инфекции което може да доведе до операция.

12. Замайване и световъртеж. Замаяност е общ термин описващ усещането за замайване и дисбаланс. Вертиго е специфична форма на замаяност включваща усещане за въртене или усещане за падане когато няма движение. Условия засягащи централната нервна система и органи във вътрешното ухо могат да причинят световъртеж.

реклама

13. Гласови нарушения. Много състояния включително нараняване на гласните струни, вируси, рак и повтарящ се хроничен киселинен рефлукс могат да доведат до гласови нарушения. Заболяванията могат да доведат до пресипналост, по - ниска гласова височина, гласова умора и пълна загуба на гласа.

Общи процедури

Отоларинголозите могат да извършват широк спектър от процедури за справяне с големия брой медицински проблеми в рамките на тяхната специалност. Тези процедури варират по мащаб и сложност от сложна микроваскуларна реконструкция до операция която обхваща цялата шия.

1. Блефаропластика. Възстановяването на увиснали клепачи чрез премахване на излишната кожа, мускули или мазнини които могат да влошат зрението. Тази процедура често се случва по козметични причини и рядко изисква престой в болница.

2. Ендоскопска хирургия на синусите. Отоларинголог често извършва това за лечение на инфекциозни и възпалителни заболявания на синусите като хроничен синузит или растеж на полипи. Инструмент наречен ендоскоп, който се вкарва в носа позволява на УНГ лекаря да огледа синусите. След това може да постави и използва хирургически инструменти включително лазери, за премахване на материал, който блокира синусите. Процедурата може да се извърши под местна или обща анестезия.

3. Ексцизия (отстраняване) и биопсия. Хирургът ще направи биопсия, за да идентифицира подозрителни лезии и тумори. Те могат да се развият навсякъде в тялото и идентификацията е от съществено значение за определяне на ефективен курс на лечение. Често могат да извършват отстраняване на малки лезии и повърхностен рак на кожата под локална анестезия в амбулаторни условия.

4. Пластична хирургия на лицето. Този вид операция може да бъде реконструктивна или козметична. Отоларинголозите могат да поправят вродени аномалии като цепнатини на небцето или състояния, които са резултат от злополуки, предишна операция или рак на кожата. Също могат да подобрят външния вид на лицевите структури включително корекция на бръчки.

5. Поставяне на тръба за миринготомия и изравняване на налягането. За хора които изпитват повтарящи се инфекции на средното ухо или загуба на слуха поради течност в ухото хирургът може да постави тръбички през тъпанчето, за да пропусне въздух в средното ухо. Тръбите за изравняване на налягането могат да бъдат приложени краткосрочни или дългосрочни.

Миринготомията е процедура, при която отоларингологът прави малък разрез в тъпанчето, за да облекчи налягането в резултат на прекомерното натрупване на течност. Също могат да помогнат за източване на гной от средното ухо.

6. Дисекция на врата.Основна форма на операция за отстраняване на ракови лимфни възли от шията извършвана под обща анестезия. Степента на операцията зависи от разпространението на рака. Радикалната дисекция на шията изисква отстраняване на цялата тъкан от челюстната кост до ключицата отстрани на шията заедно с мускулите, нервите, слюнчените жлези и големите кръвоносни съдове от тази област.

7. Септопластика. Операция за коригиране на отклонена носна преграда или за осигуряване на по - голям достъп до носа за отстраняване на полипи. Процедурата може да се проведе под местна или обща анестезия. Процедурата включва отделяне лигавицата на носния проход от подлежащия хрущял. След това измененият хрущял се изправя, ако е необходимо.

8. Хирургия при хъркане или обструктивна сънна апнея. Отоларинголозите разполагат с редица хирургични решения за хъркане и обструктивна сънна апнея. Те могат да премахнат излишната тъкан на небцето, за да отворят дихателните пътища например с радиочестотна термична аблация, за да се намали масата на тъканите.

Също могат да направят небцето по - твърдо с инжекции или чрез поставяне на подсилване, за да се намалят вибрациите и рискът от смъкване.

9. Хирургия на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза се намира точно под ларинкса. Отоларинголозите могат да премахнат цялата или част или цялата щитовидна жлеза в случай на рак на щитовидната жлеза, подозрителни бучки, запушване на дихателната тръба или хранопровода или хипертиреоидизъм.

10. Тонзилектомия или аденоидектомия. Тонзилектомията е хирургично отстраняване на сливиците, а аденоидектомията е хирургично отстраняване на аденоидите. Обикновено са необходими за лечение на повтарящи се инфекции или проблеми с дишането. Процедурата обикновено се извършва под обща анестезия, но обикновено няма нужда пациентът да остане в болницата.

11. Трахеостомия. Процедура за създаване на отвор през шията в трахеята. Отоларингологът може да вкара тръба в този отвор, за да осигури дихателните пътища или да отстрани секретите от белите дробове. Може да се наложи трахеостомия за лечение на няколко здравословни проблема включително рак на шията и тежко заболяване на ларинкса.

12. Тимпанопластика. Този вид операция може да поправи всеки дефект в тъпанчето с присадка или да се справи с костно заболяване на средното ухо. Тимпанопластиката служи за затваряне на перфорациите, подобряване на слуха и изкореняване на заболяването от средното ухо. Процедурата може да се проведе в амбулаторни условия.

Тъй като отоларинголозите са специализирани както в медицината, така и в хирургията обикновено не е необходимо да насочват пациентите към други лекари за последващо лечение.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се