Кои фактори намаляват броя на сперматозоидите?

14608
Кои фактори намаляват броя на сперматозоидите?

В много части на света учени и лекари, работещи в сферата на репродукцията предупреждават за намаляване на броя на сперматозоидите и на мотилитета им (подвижността) при мъжете, което в 30% от случите е причина за затруднено забременяване.

Преди 20 години British Medical Journal публикува статия, която разглежда 61 проучвания за качеството на спермата , проведени между 1938 и 1990. Изводът до който авторите са стигнали е, че за 50 години броят на сперматозоидите при средно статистическия мъж е намалял на половина (от 113 милиона сперматозоида на милилитър на 66 милиона). Според СЗО нормалната концентрация е 15 млн/мл. Изцледванията са правени върху мъже от градски региони от развиващи се страни. Възможните причини за понижаването на мъжката виталност са много, една известна част от тях са :

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • Полово предавани болести- някои специалисти сочат, че бактериални инфекции като гонореята могат да имат определени ефекти върху тестисите. Когато бактериите са налични в еякулата, тялото произвежда антитела и други вещества, които могат да нарушат функционалността на сперматозоидите
  • Стрес- Добрият стар стрес може да намали сексуалните функции, като може да наруши хормоналния баланс, нужен за производството на сперматозоиди. Изследвания Population Council показват, че кортизолът, както и други хормони на стреса водят до потискане на мъжката полова система.
  • Пластмасата- Бисфенол А (BPA)- съставка, която се използва в голяма част от пластмасовите продукти в домакинство, може да намали подвижността и броя на сперматозоидите. Изследване публикувано в списанието Fertility and Sterility, сочи, че мъже с голяма концентрация на BPA в урината имат и по-ниски нива на сперматозоидите. Действието на BPA в организма наподобява това на женските хормони, но фактите подкрепящи вредата му все още са недостатъчни. Основен източник на BPA са опаковките на хранителните продукти, пластмасовите шишета за вода, пластмасовата изолация на някои консерви и други.
  • Затлъстяване- Френско проучване сочи, че затлъстелите мъже имат 42%-ов шанс да произведат по-малко сперматозоиди от незатлъстелите такива, а и 80%-ова възможност от еякулат без сперматозоиди.
  • Пестициди- Учените сочат, че мъжете от селските райони имат по-малък брой сперматозоиди от мъжете в градските райони, поради опасните ефекти на пестицидите и проникването им през почвата в питейната вода. Това може да даде отражение и при развиващи се деца, което да причини хормонални проблеми.
  • Гледането на телевизия- Изследване на British Journal of Sports Medicine сочи, че мъже, които гледат телевизия по 20 и повече часа седмично имат до 44% по-малко количество сперматозоиди, от тези които не гледат телевизия.Това може да се обясни със заседналия характер на това занимание. При трениращи мъже сперматогенезата е чувствително засилена.
  • Други: Други известни фактори, намалящи продукцията на 'войници' са тютюнопушенето, честата употреба на алкохол, марихуана, честото посещение на сауна или джакузита, натравяния с тежки метали, радиация, професии свързани с дълго седене на едно място (шофиране например).


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се