Кои са различните степени на парадонталните заболявания

25
Кои са различните  степени на парадонталните заболявания

Парадонталните заболявания протичат в четири различни етапа. Научете за етапите на заболяването на венците и как да се справите с всеки от тях.

Почти половината от възрастните в САЩ на 30 и повече години имат пародонтално заболяване на венците Почти една четвърт от тези хора вече имат умерена форма на заболяването. Други 8,5% имат тежко пародонтално заболяване. Това са двата етапа на заболяване на венците с най - висок риск от загуба на  кости  и зъби. Ето защо е много важно да се обърне внимание на признаците на ранно заболяване на венците.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПАРОДОНТОЗА С ОТСТЪПКА ТУК!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Веднага щом забележите тези признаци трябва да посетите специалист по заболявания на венците. Колкото по - рано направите  преглед при специалист толкова по - голяма е вероятността да предотвратите развитието на парадонталното заболяване. Научете повече за етапите на пародонтоза и как да разберете кой от тях може да имате.

Симптомите на заболяване на венците

Симптомите обикновено варират в зависимост от стадия или тежестта на пародонталното заболяване. Например по време на началните етапи на гингивит може да изпитате само подуване на венците. Венците също могат да кървят когато почиствате с конец или четкате. Ако се остави да прогресира болестта може да предизвика по - тежки симптоми:    

  • халитоза или лош дъх
  • рецесия на венците
  • втвърдена плака (зъбен камък) по зъбите
  • разхлабени зъби
  • лош вкус който не изчезва

Не позволявайте заболяването на венците да прогресира в противен случай сте изложени на риск да загубите естествените си  зъби.  Ако сте забелязали подуване на венците и кървене време е да посетите  Вашия зъболекар. Също може да преминете към пародонтална паста за зъби която може да помогне за лечение на ранно заболяване на венците. 

Здравни състояния които парадонталните заболявания може да причинят

Ако не лекувате заболяването на венците това може да доведе до загуба на постоянни зъби. Без стимулацията която осигуряват зъбите челюстната кост ще започне да се резорбира. Освен, ако   зъбните импланти   не заместят загубените зъби ще настъпи повече загуба на челюстна кост. С течение на времето загубата на кост може да причини промени в структурата на лицето. Устните и бузите ще започнат да потъват и ще изглеждат доста неприятно. 

Нелекуваното пародонтално заболяване може също да доведе до това, че имунната система стане „хиперактивна“. С течение на времето патогените които причиняват инфекцията на венците могат да се разпространят в кръвния поток. Според учените това може да увреди кръвоносните съдове в сърцето и дори на мозъка.

Хората които имат заболяване на  венците  също са изложени на по - висок риск от други хронични заболявания. Пародонтитът например, може да повиши рисковете от хипертония с 22% до 49%. 

Кой може да получи заболяване на венците?

Хората с лоша зъбна хигиена,

реклама
тези които не мият с четка или не почистват с конец поне два пъти на ден ще получат заболяване на венците. Тези които пушат също са два пъти по - склонни да развият пародонтоза отколкото тези които не го правят. Някои лекарства като антиконвулсанти и антиангин също могат да повишат риска от заболяване на венците. 

Какво представлява парадонталното заболяване и и кои са причините?

Пародонтоза или заболяване на венците е инфекция на венците и пародонталните тъкани. Ако не се лекува инфекцията може да убие достатъчно тъкан и да се разпространи до подлежащата кост. Тази инфекция обикновено започва поради лоши навици за четкане и ползване на конец. В крайна сметка вътре в устата има около 700 щама и видове орални бактерии. Някои от тях са патогени допринасящи за образуването на плака. Зъбната плака, лепкавият "неприятен" филм който се образува на повърхността на зъбите  е основната причина за заболяване на венците. Ако не премахнете цялата плака по зъбите си бактериите могат да нахлуят и във венците. Неотстранената плака също се втвърдява в зъбен камък   който може да раздразни и зарази венците. Вирусите, орална травма и някои автоимунни заболявания също могат да причинят заболяване на венците. Дефицитът на витамин С също увеличава риска от развитие на пародонтоза. 

Четирите етапа на заболяването на венците

 Има четири различни етапа на пародонтоза. Гингивитът е най - ранният стадий. Може да прогресира във втория стадий наречен "леко пародонтално заболяване". Оттук нататък може да се превърне в умерено пародонтално заболяване и в крайна сметка в напреднало пародонтално заболяване.

Гингивит

 От всички стадии на заболяването на венците гингивитът е най - лесният за лечение тъй като все още не е деструктивен. Като най - ранен стадий засяга само гингивата. Гингивата е частта от венците която обгражда основата на горните и долните зъби. Гингивитът води до възпаление на гингивата. В този момент причинява подути, чувствителни и възпалени венци. Освен това може да направи венците по - податливи на кървене. 

Леко пародонтално заболяване

По време на ранните стадии на гингивит възпалението на венците може да се появи само за пет дни. В рамките на две до три седмици признаците на генерализиран гингивит стават по - забележими. Ако все още оставите това без лечение то ще прогресира до леко пародонтално заболяване. На този етап венците ще започнат да се отдръпват или "отдалечават" от зъбите. Това ще създаде малки джобове между зъбите и засегнатите венци. След това по - вредни бактерии могат да нахлуят в тези "пространства" причинявайки още по - голямо кървене. 

Умерена пародонтална болест

 По време на този трети стадий на заболяването на венците ще се появят повече кървене и рецесия на венците. Тъй като повече тъкани умират   зъбите  ще започнат да губят опора и ще станат подвижни. Инфекцията може също да доведе до възпалителен отговор на цялото тяло.

Напреднала пародонтална болест

 Това е най - лошият от четирите стадия на заболяването на венците причинявайки най - много разрушения във венците и костите. Тъканите които държат и свързват зъбите с костта вече ще се влошат. Вероятно ще изпитате силна болка и също така ще имате тежък лош дъх. Това е и точката в която сте изложени на най - голям риск от загуба на зъбите си.

Здравите венци са ключът към поддържането на постоянните зъби на място. Ето насоките за четирите етапа на заболяването на венците и разрушението което те могат да причинят в устата. 

Повечето случаи на заболяването са предотвратими чрез правилна устна хигиена. Въпреки това не е достатъчно просто да използвате пародонтална паста за зъби. Най - добре е също да посещавате зъболекаря си поне два пъти годишно. Още по - важно е да си запишете час при зъболекар веднага щом забележите ранните признаци на заболяване на венците. По този начин можете да предотвратите развитието на гингивит в напреднало пародонтално заболяване. Колкото по - рано се лекува заболяването на венците, толкова по - малък е рискът да страдате от загуба на зъби.

https://www.smilesaversdentistry.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се