Кои са видовете тении, паразитиращи у човека?

37290
Кои са видовете тении, паразитиращи у човека?

Тениите са паразити, които се причисляват към семейство Цестода. Не много често срещани заболявания, но някои от тях, като ехинококозата, могат да имат сериозни последствия върху качеството на живот. От паразитози по-често боледуват деца, поради все още неизградените хигиенни навици.
За да достигне тенията полова зрялост са и необходими междинни и крайни гостоприемници. В крайните гостоприемници се развива полово зрялата форма на паразита.
Тениите имат главичка (сколекс), шийка и набор от повтарящи се сегменти, които се наричат проглотиди. Имат лентовидна форма и са отлично приспособени да паразитират в храносмилателния тракт на гръбначни животни. Дължината на тенията достига от няколко сантиметра до над 10 метра. Всеки един зрял проглотид (сегмент) съдържа собствена мъжка и женска полова система.

Кои видове тении причиняват заболявания при човека?

Тениите, които причиняват болестен процес са:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • свинска (Taenia solium)
  • говежда (Taenia saginata)
  • рибна (Diphyllobotrium latum)
  • кучешка (Echinococcus granulosus)

Последната е с най-сериозни последствия. Човекът е краен гостоприемник за рибната, говеждата и свинската тения и междинен за кучешката.

Какви са характерните симптоми и как ги разпознаем?

реклама

Обикновено паразитите, и по-специално рибната, говеждата и свинската тения се развиват в гастроинтестиналния тракт на човека. За тениите е характерно, че те нямат ефективна храносмилателна система и чрез своето тяло абсорбират хранителни вещества от стомашно-чревното съдържимо. По този начин, ако инвазията е сериозна, тенията може да изконсумира голямо количество нутриенти. Като последствие у пациента се наблюдава слабост и редукция на тегло. Тениите имат кукички и смукала, чрез които се закрепят за лигавицата на червата. Консумацията на големи количества фолиева киселина и витамин В12 от тенията може да доведе до дефицит на тези вещества и клинично да се появи мегалобластна анемия. Запек и диария също са характерни симптоми за паразитозата.
При кучешката тения симптомите се различават значително, защото както вече споменахме човекът е междинен гостоприемник. В крайните гостоприeмници паразитира зрялата форма на тенията и чрез изпражненията се отделят сегменти с яйца. Ако яйцата бъдат погълнати от подходящ междинен гостоприемник, какъвто е човекът, те се излюпват и настъпва заболяване, наречено ехинококоза. Излюпените онкосфери попадат в кръвообращението и се спират в таргетни органи като черен дроб, бял дроб и мозък. Там те образуват една или многобройни кисти. Първоначално симптоматика липсва, но по-късно започват оплаквания като тежест, болки в дясно подребрие, жълтеница заради запушени жлъчни пътища, главоболие и други симптоми, типични за обем-заемащи процеси. Понякога те са случайна находка на образно изследване.

Как се поставя диагнозата и има ли лечение?

Диагнозата за паразитно заболяване се поставя от специалист на базата на клинична картина и лабораторни изследвания. Важно е също така да се търсят повишени еозинофили в кръвна картина, които са показател за развиващо се паразитно заболяване.
За диагностицирането на кучешка тения са необходими и образни изследвания - скенер или ЯМР.
Лечението на рибната, говеждата и свинската тения се осъществява чрез антихелминтни препарати и общоукрепващи средства. За разлика от тях, лечението на ехинококозата е само и единствено хирургично. Кистата трябва да бъде отстранена с изключително внимание, за да не бъде нарушена нейната цялост.

По какъв начин може да се предпазим?

Профилактиката на паразитните заболявания включва спазването на добра хигиена, контрол на ветеринарно-медицинската работа и ограничаване на контактите с животни.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се