Коронавирус Covid-19: Италия налага блокиране, какво се случва в Южна Корея и Иран

3115
Коронавирус Covid-19: Италия налага блокиране, какво се случва в Южна Корея и Иран

Италийските служби прекъснаха Венецианския карнавал докато се опитват да определят кое е най-опасното огнище на коронавирус в Европа. Властите в региона Венето заявиха, че събитието ще приключи два дни по-рано от предвиденото.

Италия има най-голям брой (152) случаи на коронавирус в Европа. Петима души са починали. Италия наложи строги карантинни ограничения в два северни горещи точки в близост до Милано и Венеция. Около 50 000 души не могат да влязат или да напуснат няколко града във Венето и Ломбардия за следващите две седмици без специално разрешение. Дори извън зоната много предприятия и училища са прекратили дейности, а спортните събития са отменени, включително няколко футболни мача на най-високо ниво.

В съседна Австрия влак от Венеция беше спрян на австрийската граница след като се оказа, че двама пътници имат симптоми на треска. По-късно австрийският министър на вътрешните работи Карл Нехамър потвърди пред BBC, че двойката има отрицателен резултат за коронавирус. Всички власти са действали бързо и с голяма предпазливост в този случай. Веригата за отчитане работи без забавяне съобщава г-н Нехамър в изявление. На други места властите в Южна Корея и Иран се борят за контролиране на нарастващия брой инфекции. Южна Корея обяви опасност за коронавирус от най-висока степен. Във Великобритания четирима пътници които наскоро се върнали от карантината на круизния кораб Diamond Princess в Япония и са дали положителен тест за вируса. Новият щам на коронавирус, който се заражда миналата година в провинция Хубей в Китай причинява респираторно заболяване Covid-19. В Китай са наблюдавани повече от 76 000 инфекции и 2442 смъртни случая.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какво се случва в Италия?

Премиерът Джузепе Конте е обявил, че ще влязат в сила извънредни мерки, за да се опита да ограничи нарастващия брой случаи на коронавирус. Той каза, че карантинните ограничения могат да продължат седмици. Полицията, а ако е необходимо и въоръжените сили ще имат правомощията да гарантират прилагането на правилата. Анджело Борели ръководителят на отдела за гражданска защита на Италия, каза пред репортери, че 110 от потвърдените случаи са в Ломбардия, а 21 са във Венето с други в Емилия-Романя и Лацио. Длъжностни лица са съобщили за трети смъртен случай в неделя на възрастна жена от град Крема страдаща от рак.

Италианските представители твърдят, че все още се опитват да проследят източника на епидемията. Карнавалът във Венеция трябваше да бъде затворен във вторник, но регионалният президент Лука Зая заяви пред телевизия Sky TG24 в неделя, че ще бъде спрян, заедно с други събития, в опит да се бори с вируса. От тази вечер планираме да спрем карнавала и всички спортни занимания до 1 март, каза той.

Университетите в Милано са затворени и кметът на града Джузепе Сала заяви, че училищата също ще затворят вратите си докато огнището продължава. Като предпазна мярка смятам, че училищата трябва да бъдат затворени в Милано. Ще предложа на президента на региона да разшири предпазните мерки върху цялата градска зона. Това е само предпазна мярка, не искаме да създаваме паника, казва Джузепе Сала. Колет Уолш учител по английски живеещ в град Лисоне казал а пред Би Би Си, че рафтовете на супермаркетите са празни, тъй като хората изпаднали в паника изкупуват стоките. Коле Уолш споделя: Това е сюрреалистично. Никога не съм виждал нещо подобно.

Междувременно модното ревю на Джорджо Армани продължило без медии или купувачи. Модното ревю на Dolce & Gabbana е продължило както обикновено, като някои гости били с хирургически маски.

Какво се случва в Южна Корея?

Президентът на Южна Корея Муун Джи-ин заявява, че страната е изправена пред сериозен повратен момент и следващите няколко дни ще бъдат решаващи в битката за овладяване на огнището. Южна Корея отчита шест смъртни случая и повече от 600 потвърдени инфекции, най-голям брой извън Китай, въпреки че в огнището на коронавирус на круизния кораб Diamond Princess акостиран в Йокохама Япония също са наблюдавани повече от 600 случая. Правителството ще повиши нивото на предупреждение до най-високото ниво според препоръките на експертите, каза г-н Муун.Здравните служители разкриха допълнителен скок в броя на случаите с коронавирус с куп инфекции, свързани с болница и с религиозна група в близост до югоизточния град Даегу.

Надежди и страхове в Даегу

Лаура Бикър, кореспондент в Сеул е споделила:

Телефонът ми продължаваше да ми крещи, когато се приближихме до Даеджу. На него светнаха няколко аварийни съобщения. Това е досаден и тревожен звук, но може да бъде полезен. Съобщенията Ви казват къде е бил пациент с коронавирус наблизо и по кое време. Те са невероятно подробни. Има времена, дати, точни местоположения. Бяха ни показани една от новоназначените болници за коронавирус. Десетки линейки бяха облицовани отвън, напръскани с дезинфектант. Във всеки от тях имаше пациент с коронавирус, който чакаше да бъде приет. Приетите пациенти се държат вътре в изолационен тунел и се прехвърлят от служители, които са с главата до петите в бяло защитно облекло. Медиците и персоналът се втурват в и извън кризисния център като дават приоритет на пациентите които се нуждаят от най-много грижи. По-голямата част от пациентите в болница имат леки симптоми.

Чи Хюм Чо директорът на болницата в университета Кеймюнг в Донгсан ми каза, че се надява да овладеят това огнище под контрол през следващата седмица. Но той знае, че много ще зависи от това докъде се е разпространило.

Докато тръгвате навън улиците на четвъртия по големина град в Южна Корея се чувстват почти изоставени. Един или двама души с наведена глава и маска минават целенасочено покрай затворените магазини.

В един от водещите бижутерийни магазини в региона все още имаше 50 човека персонал, който седеше на гишетата си. Няколко от тях ми казаха колко се притесняват от разпространението на този вирус, най-вече за техните възрастни родители или малки деца. Те нямат увереността на директора на болницата, че това ще бъде под контрол скоро.

реклама

От 169 нови случая, обявени в Южна Корея в неделя, 95 от тях са свързани с християнска секта в Тегу, наречена Църквата на Исус Шинчонджи съобщиха от Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията (KCDC). Общият брой на случаите свързани с църквата е 329.

Какво е най-новото от Иран?
Иран заявява, че има 43 потвърдени случая на вируса повечето от които са в светия град Кум. Осем от заразените са умрели, най-много са смъртните случаи извън Китай. Ирак, Пакистан, Армения и Турция са затворили границите си с Иран, а Афганистан прекратява пътуването по въздух и път до и от Иран.

Какво ще кажете за Китай, където е започнало огнището?

Президентът на Китай Си Дзинпин определя огнището като най-голямата спешна ситуация в областта на общественото здраве в най-новата история на страната. В събота китайските власти са съобщили за намаляване броя на смъртните случаи и новите случаи на коронавирус. Но извън Китай случаите без ясна връзка с тази страна или други потвърдени случаи продължават да нарастват което предизвиква безпокойство от Световната здравна организация (СЗО).

https://www.bbc.com/news/world-europe


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се