Коронавирус Covid-19: Светът трябва да се подготви за пандемия, казва СЗО

3511
Коронавирус Covid-19: Светът трябва да се подготви за пандемия, казва СЗО

Световната здравна организация (СЗО) е заявила, че светът трябва да вземе максимално мерки, за да се подготви за възможна пандемия на коронавирус. Според СЗО е твърде рано да се нарече огнището пандемия, но страните трябва да бъдат във фаза на готовност.

Пандемия е, когато инфекциозно заболяване се разпространява лесно от човек на човек в много части на света. Все повече случаи на вируса който причинява респираторно заболяване Covid-19 продължават да се появяват, като огнищата в Южна Корея, Италия и Иран предизвикват сериозно безпокойство.

Въпреки това повечето инфекции са в Китай, първоначалният източник на вируса. Където 77 000 души имат заболяването, а близо 2600 са починали. Броят на новите случаи там сега намалява. Повече от 1200 случая са потвърдени в около 30 други страни и има повече от 20 смъртни случая. Италия отчете още четири смъртни случая повишавайки общия брой там на седем.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Световните фондови пазари отбелязват рязък спад поради опасенията за икономическото въздействие на вируса.

Китай заявява, че ще отложи годишното заседание на Националния народен конгрес за следващия месец, за да продължи усилията срещу коронавируса. Органът, който одобрява решения, взети от Комунистическата партия, заседава всяка година от 1978 г. насам.

Делът на заразените хора, които умират от Covid-19 изглежда е между 1% и 2%, въпреки че СЗО предупреждава, че точната смъртност все още не е известна.

Ирак, Афганистан, Кувейт, Оман и Бахрейн са съобщили за първите си случаи свързани с хора дошли от Иран. Властите в Бахрейн заявиха, че пациентът заразен там е шофьор на училищен автобус и в резултат на това няколко училища са затворени.

Какво обявява СЗО?

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес казва пред репортери в понеделник,че поради броят на новите случаи през последните дни в Иран, Италия и Южна Корея е дълбоко загрижен и казва: "За момента не сме свидетели на неограничено разпространение на този вирус в световен мащаб и не сме свидетели на тежко заболяване или смърт в големи мащаби.

Коронавирусът Covid-19 има ли пандемичен потенциал?

Според Тедрос Адханом Гебрейес абсолютно го има. Но от СЗО още не е оценен до това ниво. Използването на думата пандемия сега не отговаря на фактите. Броят на страните с огнища, тежестта на заболяването и въздействието върху обществото не е достигнал ниво на пандемия. Но със сигурност предизвиква страх.

Майк Райън, ръководител на програмата за извънредни ситуации в областта на здравеопазването на СЗО, заявява: Сега е моментът да направите всичко, което трябва, за да се подготвите за пандемия".

Но някои учени смятат, че вече сме там, а други казват, че сме на прага на пандемия. Скоростта на случаите в Южна Корея и смъртните случаи в Иран и Италия предизвикаха сериозно безпокойство. Смъртните случаи предполагат, че има много повече такива случаи в тези две страни, отколкото е съобщено.

реклама

Майк Райън вече е издал най-високото предупреждение, което може, като обявява вируса за глобална спешна ситуация.

Смъртност и карантина

Около 7 700 военнослужещи са поставени под карантина, след като са заразени 11 военни членове.

Но най-големите вирусни групи са свързани с болница и религиозна група в близост до югоизточния град Даегу.

Италия има най-голям брой случаи в Европа - 229 и обяви серия от драстични мерки, за да се опита да овладее огнището.

В регионите на Ломбардия и Венето има блокиране в няколко малки градове. През следващите две седмици 50 000 жители няма да могат да напуснат без специално разрешение. Дори извън огнището много предприятия и училища са прекратили дейности, а спортните събития са отменени. Италианските медии съобщават за три смъртни случая в Ломбардия. Служители са заявили, че не е изяснено как вирусът е навлязъл в страната.

В Китай правителството обяви забрана за консумация на диви животни и репресия срещу лова, транспортирането и търговията със забранени видове, твърдят държавните медии. Смята се, че епидемията е възникнала на пазар в град Ухан, продаващ диви животни. Китай отчита 409 нови инфекции, по-голямата част от които са в Ухан.

Иран заявява, че има 61 потвърдени случая на вируса, повечето от които в светия град Кум. Дванадесет от заразените са починали, като най-много са смъртните случаи извън Китай. В понеделник депутат в Кум обвини правителството, че прикрива степента на огнището, като заяви, че само в града има 50 смъртни случая. Заместник-министърът на здравеопазването в страната обаче опровергава това заявление.


Актуална карта на разпространението на covid-19. Картата може да се отвори от тук. Абанирай се за Omed.bg от ТУК

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти

https://www.bbc.com/news


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се