Лимфната система - какво трябва да знаем

925
Лимфната система - какво трябва да знаем

Лимфната система е част от имунната система.

Освен това поддържа баланса на течностите играе роля в усвояването на мазнините и мастноразтворимите хранителни вещества.

Лимфната система включва обширна мрежа от съдове която преминава през почти всички наши тъкани, за да позволи движението на течност наречена лимфа. Лимфата циркулира в тялото по подобен начин на кръвта.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

В тялото има около 600 лимфни възли. Тези възли набъбват в отговор на инфекция поради натрупване на лимфна течност, бактерии или други организми и клетки на имунната система. При инфекция на гърлото например може да почувстваме лимфните възли подути. Могат да се усетят особено под челюстта, в подмишниците или в областта на слабините.

Трябва да посетим лекар, ако:

 • подуването не изчезне
 • възлите са твърди или гумени и трудно се движат
 • има треска
 • има необяснима загуба на тегло
 • затруднено дишане или преглъщане

Тъй като лимфните съдове дренират течност от телесните тъкани това позволява чужд материал да бъде доставен до лимфните възли за оценка от клетките на имунната система.

Лимфните възли могат да се подуят когато тялото реагира на заплаха. Лимфната система има три основни функции:

 • поддържа баланса на течности между кръвта и тъканите, известен като флуидна хомеостаза
 • част е от имунната система на тялото и помага за защитата срещу бактерии и други натрапници за тялото
 • улеснява усвояването на мазнините и мастноразтворимите хранителни вещества в храносмилателната система

Лимфната система има специални малки съдове. Те позволяват да абсорбира мазнини и мастноразтворими хранителни вещества от червата. Работят с кръвоносните капиляри в сгънатата повърхностна мембрана на тънките черва. Кръвоносните капиляри абсорбират други хранителни вещества директно в кръвния поток.

Структура на лимфната система

Лимфната система се състои от лимфни съдове, канали, възли и други тъкани. Около 2 литра течност изтичат от сърдечно - съдовата система в телесните тъкани всеки ден. Лимфната система като мрежа от съдове събира тези течности или лимфа.

Лимфата е бистра течност която се извлича от кръвната плазма. Лимфните съдове образуват мрежа от клони които достигат до повечето тъкани на тялото. Те действат по подобен начин на кръвоносните съдове. Лимфните съдове работят с вените, за да връщат течността от тъканите. За разлика от кръвта лимфната течност не се изпомпва, а се изстисква през съдовете когато използваме мускулите си.

Свойствата на стените на лимфните съдове и клапите помагат да се контролира движението на лимфата. Въпреки това подобно на вените лимфните съдове имат клапи вътре в тях, за да спрат течността да се връща обратно в грешна посока. Лимфата се дренира постепенно към по - големи съдове докато достигне двата основни канала, лимфните канали. Оттам филтрираната лимфна течност се връща в кръвта във вените. Съдовете се разклоняват чрез лимфните възли. Те често се наричат ​​жлези, но те не са истински жлези тъй като не са част от ендокринната система.

В лимфните възли имунните клетки оценяват за чужд материал като бактерии, вируси или гъбички. Лимфните възли не са единствените лимфни тъкани в тялото. Сливиците, далакът и тимусната жлеза също са лимфни тъкани.

Функцията на сливиците

В задната част на устата има сливици. Те произвеждат лимфоцити, вид бели кръвни клетки и антитела. Имат стратегическа позиция която им позволява да предпазят от вдишване и поглъщане на чужди тела. Сливиците са тъканите засегнати от тонзилит.

Функцията на далака

Далакът не е свързан с лимфната система по същия начин като лимфните възли, но е лимфоидна тъкан. Това означава, че играе роля в производството на бели кръвни клетки които са част от имунната система. Другата му основна роля е да филтрира кръвта, за да премахне микробите и старите и увредени червени кръвни клетки и тромбоцити.

реклама

Тимусната жлеза

Тимусната жлеза е лимфен орган и ендокринна жлеза която се намира точно зад гръдната кост. Отделя хормони и е от решаващо значение за производството, узряването и диференциацията на имунните Т-клетки. Тимусната жлеза е активна в развитието на имунната система от преди раждането и през детството.

Костният мозък

Костният мозък не е лимфна тъкан, но може да се счита за част от лимфната система защото именно тук узряват В-клетъчните лимфоцити на имунната система.

Черен дроб на плода при бременност

По време на бременността черният дроб на плода се разглежда като част от лимфната система тъй като играе роля в развитието на лимфоцитите.

Трите основни функции на лимфната система

Баланс на течности

Лимфната система помага за поддържане на баланса на течностите. Връща излишната течност и протеини от тъканите които не могат да бъдат върнати през кръвоносните съдове. Течността се намира в тъканни пространства и кухини, в малките пространства около клетките известни като интерстициални пространства. До тях се достига от най - малките кръвни и лимфни капиляри. Около 90 процента от плазмата която достига до тъканите от артериалните капиляри се връща от венозните капиляри и обратно по вените. Останалите 10 процента се дренират обратно от лимфните пътища. Всеки ден се връщат около 2-3 литра. Тази течност включва протеини които са твърде големи, за да бъдат транспортирани през кръвоносните съдове.

Загубата на лимфната система би била фатална в рамките на един ден. Без лимфната система която дренира излишната течност нашите тъкани ще се подуят, обемът на кръвта ще бъде загубен и налягането ще се увеличи.

Абсорбция

Повечето от мазнините абсорбирани от стомашно - чревния тракт се поемат в част от чревната мембрана в тънките черва която е специално адаптирана от лимфната система. Лимфната система има малки възли в тази част на червата които образуват част от основните единици на абсорбция на хранителни вещества в стомашно - чревния тракт. Тези подобни на пръсти изпъкнали структури се произвеждат от малките гънки в абсорбиращата повърхност на червата. Абсорбират мазнини и мастноразтворими витамини, за да образуват млечнобяла течност. Тази течност съдържа лимфа и емулгирани мазнини или свободни мастни киселини. Доставя хранителни вещества индиректно когато достигне до венозното кръвообращение. Кръвоносните капиляри поемат директно други хранителни вещества.

Имунната система

Третата функция е да защитава тялото от нежелани организми. Лимфната система произвежда бели кръвни клетки или лимфоцити, които са от решаващо значение за предотвратяване на инфекции. Без тази функция щяхме да умрем много скоро от инфекция. Нашите тела са постоянно изложени на потенциално опасни микроорганизми и възникващи инфекции. Първата зъщитна линия на тялото включва:

 • физически бариери като кожата
 • токсични бариери като киселинното съдържание на стомаха
 • "приятелски” бактерии в тялото

Въпреки това патогените често успяват да влязат в тялото въпреки тези защитни сили. В този случай лимфната система дава възможност на имунната ни система да реагира по подходящ начин. Ако имунната система не е в състояние да се пребори с тези микроорганизми или патогени те могат да бъдат вредни и дори фатални. Редица различни имунни клетки и специални молекули работят заедно, за да се борят с нежеланите патогени.

Как лимфната система се бори с инфекцията?

Лимфната система произвежда бели кръвни клетки известни като лимфоцити. Има два вида лимфоцити, Т-клетки и В-клетки. И двата вида лимфоцити пътуват през лимфната система. Когато достигнат до лимфните възли те се филтрират и се активират при контакт с вируси, бактерии, чужди частици и т.н. в лимфната течност. От този етап патогените или нашествениците са известни като антигени. Когато лимфоцитите се активират те образуват антитела и започват да защитават тялото. Те могат също да произвеждат антитела от паметта, ако вече са се сблъсквали със специфичния патоген в миналото.

Лимфните възли са концентрирани в областта на шията, подмишниците и слабините. В отговор на заболяване от едната или от двете страни на шията се получават така наречените "подути жлези". Именно в лимфните възли лимфоцитите за първи път се сблъскват с патогените, общуват помежду си и предизвикват защитния отговор. След това активираните лимфоцити преминават по лимфната система, за да могат да достигнат до кръвния поток и са оборудвани да разпространяват имунния отговор в тялото чрез кръвообращението. Лимфната система и действието на лимфоцитите от които тялото има трилиони са част от това което имунолозите наричат "адаптивен имунен отговор", силно специфични и дълготрайни реакции към определени патогени.

Заболявания

Лимфната система може да спре да работи правилно, ако възлите, каналите, съдовете или лимфните тъкани бъдат блокирани, инфектирани, възпалени или ракови.

Лимфом

Ракът който започва в лимфната система, е известен като лимфом. Това е най - сериозното лимфно заболяване. Лимфомът на Ходжкин засяга специфичен тип бели кръвни клетки известни като клетки на Reed-Sternberg.

Неходжкинов лимфом се отнася до видове лимфоми които не включват тези клетки. Ракът който засяга лимфната система обикновено е вторичен рак. Това означава, че се е разпространил от първичен тумор като гърдата, до близки или регионални лимфни възли.

Лимфаденит

Понякога лимфният възел се подува, защото се инфектира. Възлите могат да се напълнят с гной създавайки абсцес. Кожата над възлите може да бъде червена или на ивици. Локализираният лимфаденит засяга възлите в близост до инфекцията например в резултат на тонзилит.

Генерализираният лимфаденит може да възникне когато заболяването се разпространява през кръвния поток и засяга цялото тяло. Причините варират от сепсис до инфекция на горните дихателни пътища.

Лимфедем

Ако лимфната система не работи правилно например, ако има запушване течността може да не се оттича ефективно. Тъй като течността се натрупва това може да доведе до подуване например на ръка или крак, а именно лимфедем. Кожата може да се почувства опъната и твърда и могат да възникнат кожни проблеми. В някои случаи течността може да изтече през кожата. Обструкцията може да бъде резултат от операция, лъчева терапия, нараняване, състояние, известно като лимфна филариоза или - рядко - вродено заболяване.

Защо се подуват лимфните възли?

"Подутите жлези" които се появяват например на шията по време на инфекция на гърлото всъщност са увеличени лимфни възли. Лимфните възли могат да се подуят поради две често срещани причини:

 • Реакция на инфекция. Лимфните възли реагират когато чужд материал се представи на имунните клетки чрез лимфата която се дренира от заразената тъкан
 • Директна инфекция на лимфните възли. Възлите могат да се заразят и възпалят в резултат на определени инфекции които се нуждаят от незабавно антибиотично лечение

Повечето хора които имат подути жлези при настинка или грип не трябва да посещават лекар. Въпреки това трябва да се потърси медицинска помощ, ако:

 • лимфните възли остават подути за повече от 1 до 2 седмици
 • подутият лимфен възел се чувства твърд или фиксиран на място
 • подуването е придружено от треска, нощно изпотяване или необяснима загуба на тегло

Подутите лимфни възли могат да бъдат симптоми на множество състояния.

Жлезиста треска: Известна още като инфекциозна мононуклеоза. Вирусна инфекция която може да причини по - дълготрайно подуване, възпалено гърло и умора.

Тонзилит: По - често срещан при деца отколкото при възрастни. Появява се когато сливиците се борят с инфекция обикновено вирусна, но понякога бактериална.

Фарингит: Бактериална инфекция и обикновено се нарича "стрептокок в гърлото". Причинява се от стрептококова бактерия от група А и може да причини подуване на лимфните възли. Децата са по - склонни към подути лимфни възли, тъй като имунната им система все още развива отговорите си към инфекциозни микроби.

През октомври 2017 г. изследователи открили, че мозъкът има лимфни съдове което му позволява да обработва "отпадъците" от кръвоносните съдове. Това може да даде нова представа за връзката между мозъка и имунната система.

През юни 2015 г. учени обявяват, че са открили неизвестна досега лимфна система която я свързва с централната нервна система (ЦНС) и мозъка. През май 2015 г. учените съобщават, че лимфната система може да играе роля в подпомагането на сърцето да се възстанови след сърдечен арест.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се