Мъдреците - какво да очакваме

211
Мъдреците - какво да очакваме

Възрастните имат 32 зъба, 16 зъба отгоре и 16 зъба отдолу. За съжаление устата е конструирана да побира само 28 зъба. Когато останалите 4 зъба се опитват да се поберат в устата това може да бъде болезнено. Мъдреците или третите кътници са тези четири други зъба. Те са последните зъби които се развиват и се появяват в устата.

Докато мъдреците се опитват да се подредят обикновено няма достатъчно място в устата. Мъдреците обикновено се появяват на възраст между 17 и 25 години. Ретиниран зъб или задържан в пробива си зъб е този който не е в състояние да влезе напълно в устата. Тези зъби не могат да пробият венците, защото няма достатъчно място както обикновено се случва с мъдреците.

Защо може да се наложи отстраняване на мъдреците?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Увредените мъдреци могат да се инфектират или да увредят съседните зъби, ако бъдат оставени в устата. Също така е много трудно да се почисти тази област на устата така, че е лесно да се получат кухини и инфекции на костната или венечната тъкан.

Ако не се лекуват бактериите могат да проникнат в кръвта където да доведат до системни инфекции и заболявания които засягат основните органи като сърцето и бъбреците. Ако мъдреците са подравнени правилно и в правилна оклузия като и тъканта на венците е здрава тогава мъдреците не трябва да се отстраняват. За съжаление това обикновено не е така.

Мъдреците обикновено са засегнати като могат да растат настрани, частично прекъснати от венците или уловени под венците и костта. Лошото им положение често се поддава на хранителен капан и те са често срещано място за повтарящи се инфекции. Мъдреците също могат да нарушат ортодонтското лечение или лечение с брекети и да се наложи да бъдат премахнати.

Също могат да създадат пародонтално заболяване около съседните зъби. По - сериозни проблеми могат да възникнат когато около засегнатите мъдреци се образуват тумори или кисти което води до разрушаване на челюстната кост и здравите зъби. Отстраняването на засегнатите зъби обикновено решава тези проблеми. Препоръчва се ранно отстраняване, за да се избегнат подобни бъдещи проблеми и да се намали хирургичният риск свързан с процедурата.

реклама

Мъдреците при възрастни

Трябва да бъдем прегледани в ранна възраст, за да се оцени позицията на мъдреците. Мъдреците се отстраняват много по - лесно когато пациентът е по - млад тъй като корените не са напълно оформени. Костта около зъба е по - мека и има по - малка вероятност да се увредят околните нерви или други костни структури. Когато извадите мъдреците на по - късна възраст:

  • процесът е много по - сложен
  • възстановяването е по - дълго
  • челюстната кост е по - плътна

Трябва ли да се отстраняват мъдреците, ако не създават проблем?

Според изследванията мъдреците които се появяват нормално все още могат да бъдат предразположени към заболявания. Препоръчва се да бъдат оценени от орален и лицево - челюстен хирург докато пациентът стане млад възрастен. Хирургът може да оцени наличието и позицията на мъдреците, състоянието на заболяването и да обсъди вариантите за управление вариращи от отстраняване до наблюдение на зъбите.

Стоматологичната грижа е фокусирана върху превенцията. Не искате да чакате докато мъдреците болят, за да ги премахнете. Освен да изпитвате болка може да има повече усложнения и неудобства свързани с изваждане на мъдреца твърде късно. Повечето стоматолози и медицински специалисти са съгласни, че мъдреците трябва да се отстраняват при следните условия:

  • инфекции и/или пародонтоза
  • невъзстановими кухини
  • патологични лезии като кисти и тумори
  • увреждане на съседни зъби

Най - лошото което трябва да избегнете е да игнорирате проблеми с мъдреците.

Отстраняване на мъдреците

Ако стоматологът препоръча премахване на мъдреците най - вероятно ще бъдете насочени към орален и лицево - челюстен хирург. Те първо ще направят консултация, за да оценят състоянието на мъдреците, клинично и рентгенологично изследване и ще обсъдят дали трябва да премахнете мъдреците. Ще обмислят и алтернативни планове. Ще информират какво е свързано с конкретната операция за пациента и какво да очаквате както и следоперативния лечебен курс.

Мъдреците обикновено могат да бъдат извадени с малко или никаква болка. На пациентите ще бъде предложена локална анестезия, интравенозна седация или обща анестезия. Вашият хирург ще препоръча този вариант за упойка който е подходящ за вас.

https://pcoms.ca


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се