Може би е време да погледнем натам, където е мястото на истинските корони

2218
Може би е време да погледнем натам, където е мястото на истинските корони

Един от бизнесите, който успя да реализира сериозен ръст през последните 3 години е със затихващи функции през този месец. След отлагането на почивките и пътуванията се отложиха и всички семинари, които бяха планирани за март - април. Една част се преместиха с нови дати, а други са в режим на изчакване. Част от организаторите гледат с надежда към месец май, но към момента няма индикации дали май ще усмихне организаторите.
Загубите трудно могат да се изчислят. Също не е ясно с какви бюджети ще разполагат хората и фирмите след отпадането на забраната за събиране. Ще се върнат ли към семинарите или ще покриват по-важни разходи? Или вече разбираме, че ученето е инвестиция? Свързахме се с Росица Косачева. Един от успешните организатори на семинари в страната. Росица успя за по - малко от 10 години да постави България на международната семинарна карта и да доведе едни от най - успешните фасилитатори у нас. Намерихме я в къща край София от където ръководи бизнеса в този момент. Ето какво ни каза тя!

omed.bg - Как се представяте?
Аз съм щастлив човек, щастлива жена. С опит в различни сфери от живота: финанси, бизнес, управление на хора съответно в институции като, ING Bank, Лукойл и в момента съм управител на една от големите образователни програми под формата на семинари, "Insight”. Понякога консултирам компании, когато са достигнали до нов етап в развитието си. Мога да кажа, че от всичко най-интересни са ми хората.

omed.bg - От колко време се занимавате с организирането на семинари?
С организирането на семинари се занимавам от 2005 година. Успявах да разпределям времето си , макар и в корпоративна среда. Започнах с 1-2 семинара годишно.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

omed.bg - Кое беше трудната част в организирането на семинари до този момент?

Най - трудно е било хората да разберат, че им е необходимо образование, различно от досегашното. Не вместо него, а и още нещо. Ново и различно. Най-трудна винаги е срещата с невежеството. Много често то е опаковано с много лъскави значки, дипломи, екстеншъни под формата на титли и обществени статуси. И тогава е трудно. Но истински интелигентния човек е отворен, любопитен, търсещ, приемащ. Светът отдавна вървеше към карантина, но е феноменално как изведнъж всички сме сложили бутона пауза и всичко, което не можеше да се отложи се отложи. С две думи, едно от най-трудните неща беше човек да се спре за три дни и да погледне навътре в себе си. Също така, много българи се научиха да отделят средства за образование. Да планират годишните си разходи така, че освен за почивки и подаръци, да имат възможност за семинари.

omed.bg - Кога и как разбрахте, че трябва да действате - отменяте семинари, как го направихте?

Още с нарастващите случаи в Европа се замислих. Имах готовност да спра семинарите и всичко зависеше от ситуацията в момента. До последно не беше ясно шега ли е тази работа или сериозна. При всички случаи не исках дори и при най-малка възможност за зараза на хората да допускам да се случи. Събрахме се борда на директорите , изключителни хора, адекватни и разумни и го решихме за 30 минути. Преместихме във времето 7 семинара, които бяха предплатени. Трябваше да провеждаме обучения в София, Варна и Пловдив в периода април - май. Следващият планиран семинар е средата на май. Разбира се, иска ми се всичко да е преминало, но един Бог знае каква ще е ситуацията тогава.

omed.bg - Хората, участниците проявяват ли разбиране?

Да, до този момент, да. Това за мен е изключително. Впечатлена съм. Говори много за хората, за Българите, за психологията. Разбира се, това е към този момент и все пак е впечатляващо.

omed.bg - Ще се промени ли организирането на семинари в следващите години?

За някои ще се промени за други не. Има много образователни семинари, които не е нужно да се провеждат на живо, те ще излезнат от залите и има и други, които няма как да се осъществят ако има две машини между хората.

omed.bg - Как ще оцелее семинарния бизнес сега? Какви препоръки имате?

Като всеки друг бизнес, ако има потребност от него и се търси, ще оцелее. Който има финансови буфери ще му е по-лесно, който няма … не знам. Сигурна съм, че ще стане нещо интересно. Например последната половин година започна обединяване и преливане на някои от участниците на пазара. Мисля, че това е посоката. Да се правят все повече неща заедно. ЗаЕдно, това май звучи като препоръка.

omed.bg - След кризата какви семинари ще се търсят? Предполага се, че личните бюджети за личностно развитие ще са доста къси.

Какви семинари ще се търсят зависи от това дали хората след тази ситуация ще излезнат от къщите си различни. Колкото до бюджетите, те ще са къси не само за семинари. Подозирам, че ще са къси за доста неща.

omed.bg - Как могат малки и средни бизнеси да оцелеят в подобни кризи, какви са вашите съвети?

Ако една компания е била стабилна, има финансов резерв, ще оцелее. Пак няма да е лесно и гладко, но има шансове. Разбира се, всичко зависи отново от човешкия фактор. От разбирането, лоялността на всеки един към всеки един.

omed.bg - Рано ли е за поуки?

Според мен е рано за поуки. При всички случаи рухването на илюзията, че можем да контролираме живота си е разтърсваща. Може би е време да погледнем натам, където е мястото на истинските корони , нагоре със смирение и благодарност за всичко, което имаме и нямаме в живота.
![](/images/upload/3 - Copy 1.jpg)


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари
реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Измерване на кръвно налягане в домашни условия от Med Care

Измерване на кръвно налягане в домашни условия от Med Care

Важи за: София, Варна, Бургас, Стара Загора

1 закупени
-20%
5,00 лв.
4,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се