Можем ли да се предпазим от хроничното бъбречно заболяване и как да го направим?

2249
Можем ли да се предпазим от хроничното бъбречно заболяване и как да го направим?

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ), известно още като хронична бъбречна недостатъчност представлява бавна и прогресивна загуба на бъбречна функция, развиваща се за период от години. Поради липсата на симптоми в началните стадии на заболяването, голяма част от пациентите биват диагностицирани, едва когато бъбреците им са запазили само 25 % от функцията си. Признаците, които могат да подскажат наличието на бъбречно увреждане са лесна уморяемост, загуба на апетит, гадене, сърбеж по кожата и промяна на цвета и, високо кръвно налягане, промяна в количеството и цвета на отделената урина и други. Тези симптоми обикновено се проявяват едва в крайните стадии на бъбречното заболяване. Някои заболявания значително увеличават риска от увреждане на бъбречната функция. Това са хипертонията, диабета, поликистозата на бъбреците, както и други вродени аномалии. Пациентите с тези диагнози би трябвало да бъдат проследявани периодично с определени тестове.

Както пациентите, попадащи в групата с висок риск за възникване на хронично бъбречно заболяване (диабетици, хипертоници, страдащи от вродени аномалии на бъбреците), така и всички останали могат да намалят шансовете за възникване на увреждането чрез промяна в начина си на живот. Ето как може да стане това:

Контрол на високото кръвно налягане

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Около 65 % от пациентите с хронично бъбречно заболяване в краен стадий страдат от диабет и хипертония. Високите стойности на кръвното налягане се асоциират с по - бърза прогресия на ХБЗ. Строгият контрол на хипертонията може да намали с 30 до 50 % прогресията на ХБЗ. Препоръчва се стойностите на кръвното налягане да се поддържат до 130/80 mm/Hg, за което обикновено са необходими до 3 антихипертензивни медикамента. От голямо значение е и контрола на албуминурията и протеинурията (наличието на белтък в урината), които също допринасят за увреждането на основната структурна и функционална единица на бъбрека - нефрона.

Контрол на диабета

Диабетът допринася за увеличената заболяемост и смъртност при пациенти с ХБЗ. Обикновено това се наблюдава при дългогодишен и неконтролиран диабет, но не са толкова редки случаите, в които е налице бъбречно увреждане още преди поставяне на диагнозата диабет. Контролът му чрез подходяща медикаментозна терапия и диета може значително да намали прогресията на бъбречното увреждане. Показателя, който дава информация за адекватността на лечението е гликираният хемоглобин - HbA1C, който би трябвало да се проследява периодично при пациентите, страдащи от диабет.

Спиране на тютюнопушенето

Тютюнопушенето има увреждащ ефект върху всеки един орган в човешкото тяло, включително и върху бъбреците. Първото проучване, което доказва ролята му за прогресията на ХБЗ е публикувано през 1978г, а оттогава насам още много други са го потвърдили. Механизмите, по които тютюнопушенето води до увреждане на бъбречната функция са разнообразни - увеличени кръвно налягане и сърдечна честота, намален кръвоток в бъбрека, увеличена продукция на ангиотензин 2 (хормон, който се произвежда в бъбрека и повишава кръвното налягане), увреждане и стесняване на бъбречните артериоли (най - крайните разклонения на артериите), атеросклеротични промени по бъбречните артерии.

Намалете приема на сол!

Консумацията на големи количества сол се свързва с повишен риск от възникване на сърдечно-съдови заболявания, хипертония, увеличено количество белтък в урината, задръжка на течности в организма и влошаване на бъбречната функция. Редуцирането на количеството консумирана сол поне до 2300мг/дневно може да намали стойностите на кръвното налягане и прогресията на бъбречното заболяване. Това може да се постигне чрез избягването на консумацията на полуготови, замразени храни, приготвянето на храната в дома и заменянето на солта с различни пресни подправки.

Диета богата на плодове и зеленчуци

Пълноценната диета е изключително важна за предпазването от различни заболявания. Консумацията на достатъчно количество пресни плодове и зеленчуци набавя на организма необходимите минерали и витамини. Важно е избягването на храните, съдържащи големи количества сол и трансмазнини, както и обработката на храната - суровите, варени и печени храни са за предпочитане пред пържените.

Физическа активност и поддържане на здравословно тегло

реклама

Затлъстяването се е превърнало в сериозен проблем на съвременното общество. В САЩ процента на хората страдащи от затлъстяване достига 36, а в Европа варира между 10 и 25 %, което дава основание този проблем да бъде наречен епидемия. Наднорменото тегло и затлъстяването допринасят за увреждането на функцията на редица органи и системи, в това число и бъбреците. Редица проучвания доказват ролята му в нарушението на бъбречната функция и допринасянето за прогресията на ХБЗ. Поради тази причина поддържането на здравословно тегло и редовната физическа активност са част от препоръките на Световната здравна организация за превенция на хроничното бъбречно заболяване.

Автор: д-р С. Георгиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се