Образна диагностика при откриване и проследяване на ревматоиден артрит

151
Образна диагностика при откриване и проследяване на ревматоиден артрит

В продължение на десетилетия рентгеновите изображения се използват за откриване на ревматоиден артрит (РА) и за наблюдение на прогресията на увреждането на костите. При ранен РА обаче рентгеновите лъчи могат да изглеждат нормални въпреки, че заболяването е активно поради което рентгеното изследване не помага много за навременна диагноза и лечение.

Съвременни техники за образна диагностика като ултразвук и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) могат да разкрият ранни признаци на РА които не са свързани със самите кости и са невидими на рентгенова снимка.

"И ЯМР и ултразвукът са по - чувствителни при откриване на костна ерозия отколкото рентгеновите лъчи. В допълнение те също разкриват възпаление което не можехме да видим директно преди и трябваше да разчитаме на кръвни изследвания и да използваме пръстите си, за да усетим ставите", казва ревматологът Филип Конахан, доктор по медицина, професор по мускулно - скелетна медицина в Университета на Лийдс и президент на Международното дружество за мускулно - скелетна образна диагностика в ревматологията.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Тази способност става все по - важна с разработването на начини за забавяне на болестния процес на РА преди да настъпи сериозно увреждане на костите и ставите като се използват модифициращи заболяването болест - модифициращи антиревматични лекарства (БМАРЛ), включително и биологични такива.

И ултразвукът и ЯМР могат да открият синовит, възпаление на лигавицата на ставите и аномалии на сухожилията. ЯМР открива области с повишена течност (оток) в костния мозък което е предиктор за развитието на костни ерозии.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЯМР НА СТАВА С ОТСТЪПКА ТУК!

"Ще изпратя пациент за ЯМР оценка, ако пациентът има множество подути и чувствителни стави, нормални рентгенови лъчи и комбинация от нормални и необичайни лабораторни тестове за възпаление. Ако има оток на костния мозък и костни ерозии които не се виждат на рентгенова снимка ще ги лекувам по - агресивно", казва д - р Орин Троум, доктор по медицина, клиничен професор по медицина в Медицинското училище, Университета на Южна Калифорния.

Докато мускулно - скелетният ЯМР е доста скъп и изисква опитен рентгенолог за разчитане, ревматолозите често имат достъп до вид ултразвуково изследване еходоплер, използван най - често за насочване на ставни инжекции и аспирации. Много ревматолози могат да добавят ултразвук към физическия преглед, но липсват количествено измерими мерки за това което отличава РА от нормално състояние при ултразвука или колко стави трябва да бъдат изследвани.

реклама

В изследване представено на годишната среща на Американския колеж по ревматология (ACR) през ноември 2012 г., изследователи от Бразилия разглеждат как ултразвуковите измервания направени в малки, средни и големи стави могат да помогнат на лекарите да диагностицират РА. За повечето стави те са успели да определят количествено ниво на промяна което ясно разграничава пациентите с РА от контролите. Измерванията на китката били най - ценни, а измерванията на бедрата най - малко били от значение.

"Ултразвукът е много важен инструмент за изобразяване на ревматоиден артрит тъй като е лесно достъпен в кабинета и можете да сканирате много стави", казва водещият изследовател Флавиа Мачадо, д-р от Федералния университет на Сао Пауло. Но подчертава, че ултразвукът не е самостоятелен диагностичен тест за ревматоиден артрит.

"Можете да видите същата ерозия на костите и промени в синовиалната лигавица при други ревматични заболявания като лупус и псориатичен артрит, а също и при асимптоматични доброволци така, че клиничната история и физическият преглед все още са важни с внимателна оценка на модела на ставите и някои кръвни изследвания за поставяне на диагнозата”, казва д-р Мачадо.

Ефективно ли е лечението

През последните години има все по - голям акцент върху използването на обективни резултати за наблюдение на активността на заболяването и за решаване кога и дали има нужда от промяна в лечението, за да се постави РА под контрол. Въпреки, че не винаги са необходими ултразвукът и ЯМР могат да помогнат при тези решения.

"Ако ставите са изнежени и подути и нивата на маркери за възпаление са повишени лекарят няма нужда от модерни изображения, за да разбере, че не се справяте добре и е време да се коригира лечението", казва д-р Конахан.

За проследяване на увреждане на ставите обикновените рентгенови лъчи все още са полезни, ако вашият лекар назначава рентгено изследване, за да наблюдава промените с течение на времето. Пациентите които изглежда се справят добре с лечението могат да се възползват в най - голяма степен от съвременните изображения.

След няколко месеца болест - модифициращи антиревматични лекарства (БМАРЛ) или биологично лекарство пациентът може да е асимптоматичен, но можете да разберете, че заболяването не е под контрол, ако все още виждате удебелена синовиална лигавица с доплер”, казва д-р Мачадо.

Тъй като възпалението не изчезва напълно дори при най - добрата терапия редица големи проучвания проследяват напредъка на пациентите във времето, за да помогнат да се определи какво би било "безопасното" ниво на възпаления визуализирани с изображения. "Тези проучвания също трябва да помогнат разбираме как да използваме тези съвременни инструменти в ежедневната практика,” казва д-р Конахан. Най - голямата полза на съвременните изображения може да бъде в рационализирането на клиничните изпитвания на нови лечения.

Традиционно основният индикатор за ефективността на лекарството е дали то ограничава увреждането на ставите което се отразява при рентгенова снимка. Специфични резултати от ЯМР могат да се използват като индикатори за увреждане на РА в ставите на китката и ръцете намирайки най - голяма полза от ЯМР за визуализиране на синовит, оток на костния мозък и костни ерозии.

"Ако ЯМР може точно да предскаже на 3 месеца какво ще покаже рентгеновата снимка след една или две години това може да намали броя на пациентите и времето необходимо за тестване на ново лекарство", казва д-р Троум.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се