Оралното здраве - каква е връзката със сърдечните заболявания

706
Оралното здраве - каква е връзката със сърдечните заболявания

Поддържането на оптимална устна хигиена е важна част от цялостното здраве. Трябва да четкате два пъти на ден и редовно да използвате конци. Ако имате определени сърдечно - съдови заболявания уведомете Вашия стоматолог за лекарствата които приемате.

Има ли връзка между пародонтозата и сърдечно - съдовите заболявания?

Изследователи продължават да изследват възможната връзка между пародонтозата и сърдечно - съдовите заболявания. Някои проучвания показват, че бактериите в устата които участват в развитието на пародонтоза могат да се преместят в кръвния поток и да причинят повишаване на С - реактивния протеин, маркер за възпаление в кръвоносните съдове. Тези промени от своя страна могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и инсулт.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Има изследвания които да подкрепят и такива, които да опровергаят възможната връзка между заболяването пародонтоза и сърдечно - съдовите заболявания и са необходими повече проучвания, за да се види как могат да бъдат свързани. Независимо от връзката поддържането на оптимална устна хигиена е важен компонент от цялостното здраве.

Какви са ползите от правилната грижа за устната кухина?

Като се грижите добре за зъбите и венците можете да намалите вероятността от:

  • развитие на зъбен кариес
  • възпаление на венците
  • орални инфекции като образуване на абсцес

Оптималната стоматологична помощ включва:

  • Професионална стоматологична помощ на всеки шест месеца
  • Миене на зъбите поне два пъти дневно
  • Редовно почиствайте зъбите с конец
  • Уверете се, ако имате протезите те са подходящи

Ако имате сърдечно - съдово заболяване какво трябва да споделите на Вашия стоматолог?

Първо уверете се, че сте предоставили на Вашия стоматолог пълна медицинска история и списък с имената и дозите на всички лекарства които приемате за сърдечно - съдовото състояние (както и всички други лекарства с рецепта или без рецепта които може да приемате). Това ще помогне на вашия зъболекар да определи най - доброто лечение за Вас, включително избор на лекарства при стоматологични процедури.

Второ не забравяйте да дадете на стоматолога името и телефонния номер на вашия лекар в случай, че той трябва да обсъди с него грижата за Вас.

реклама

Трето, ако сте особено притеснени от подлагането на стоматологична процедура защото смятате, че стресът, притеснението и страховете Ви могат да влошат Ващ.шето сърдечно - съдово състояние говорете със стоматолога. Той може да Ви предостави информация и да работи с вас по стратегии за контролиране на болката на зъбите и облекчаване на страховете.

Кои сърдечно - съдови заболявания изискват специфични грижи?

Ако имате сърдечно - съдови заболявания и се нуждаете от орална операция трябва да говорите с Вашия стоматолог или хирург за плана за контрол на болката по време и след операцията, включително използването на анестетици и успокоителни.

Ако имате въпроси или притеснения относно стоматологичните грижи и конкретното сърдечно - съдово състояние не забравяйте да говорите с Вашия стоматолог.

Някои примери за тези състояния и подходящите предпазни мерки които може да се наложи да вземете. Но това не е изчерпателен списък:

Ендокардит. Някои хора са изложени на висок риск от развитие на инфекция на вътрешната обвивка на сърцето (бактериален ендокардит). Тези пациенти трябва да полагат специални грижи, за да практикуват добра устна хигиена всеки ден. Традиционно много от тези пациенти са посъветвани да приемат антибиотици преди да започнат разрешаване на стоматологичен проблем. Американската сърдечна асоциация е преработила своите насоки като заявява, че само хората с най - висок риск от развитие на бактериален ендокардит ще имат разумна полза от приемането на превантивни антибиотици преди определени процедури. Вашият лекар ще Ви каже, ако попадате в групата с висок риск.

Всички пациенти планирани за хирургична интервенция на сърдечната клапа трябва да имат отлична устна хигиена и да посетят стоматолог преди операцията, тъй като нездравите зъби са източник на бактерии които могат да причинят ендокардит.

Инфаркт (миокарден инфаркт). Най - добре е да изчакате минимум шест месеца след инфаркт преди да се подложите на задълбочени стоматологични процедури. Не е нужно да чакате почистване на зъбите. Вашият стоматолог ще Ви информира дали е наличен кислород в случай, че по време на посещението Ви се наложи да възникне спешна медицинска помощ.

Антикоагуланти и антитромбоцитни лекарства. Не забравяйте да кажете на Вашия стоматолог, ако приемате антикоагуланти (лекарства за разреждане на кръвта). Тези лекарства могат да доведат до прекомерно кървене по време на някои орални хирургични процедури. Много пациенти със сърдечно-съдови заболявания приемат антитромбоцитни лекарства. Никога не спирайте приема без да говорите с Вашия кардиолог.

Високо кръвно налягане (хипертония). Някои от лекарствата за хипертония могат да причинят сухота в устата или да променят вкуса. По - специално блокерите на калциевите канали могат да причинят подуване и нарастване на тъканта на венците причинявайки проблеми с дъвченето. Ако все пак имате свръхрастеж на венците Вашият стоматолог ще Ви даде подробни инструкции за хигиена на устната кухина и да Ви предупреди да посещавате по - често стоматолог за почистване на зъбите.

Макар и рядко понякога се налага операция на венците. Може да се направи процедура наречена гингивектомия, за да се премахне излишната тъкан на венците. По време на тази процедура излишната тъкан на венците се отстранява със скалпел, електрохирургичен блок или дентални лазери.

Ангина. Пациентите с ангина които се лекуват с блокери на калциеви канали могат да получат уголемяване (свръхрастеж) на венците. В някои случаи може да се наложи операция на венците. Подобно на пациенти с анамнеза за сърдечен удар за пациентите с ангина е необходимо да е наличен кислород в стоматологичния кабинет в случай на спешна медицинска помощ.

Въпреки, че пациентите със стабилна стенокардия обикновено могат да преминат през много стоматологични процедури пациентите с ускоряваща се или нестабилна стенокардия не трябва да се подлагат на несъществени (избираеми) стоматологични процедури. Тези пациенти трябва да бъдат оценени за сърцето от кардиолог преди да се подложат на такива процедури. Пациентите с нестабилна стенокардия трябва да получат спешна стоматологична помощ в болница оборудвана с възможност за сърдечен мониторинг.

Удар. Споделете с Вашия стоматолог, ако приемате антикоагуланти (лекарства за разреждане на кръвта). Тези лекарства могат да причинят прекомерно кървене по време на някои орални хирургични процедури.

Ако инсултът е довел до невъзможност да се произведе достатъчно количество слюнка стоматологът може да препоръча използването на изкуствена слюнка.

Ако инсултът е засегнал лицето, езика или доминиращата ръка стоматологът може също да препоръча използването на флуоридни гелове, модифицирани техники и стратегии за четкане или конец които да помогнат за поддържане на добра устна хигиена.

https://my.clevelandclinic.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

VIP профилактичен пакет за ЖЕНИ от Neo Clinic
-20%
1380,00 лв.
1100,00 лв.
VIP Профилактичен пакет за МЪЖЕ от Neo Clinic
-20%
1380,00 лв.
1100,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се