Основни тестове за скрининг на рак на простатата

63
Основни тестове за скрининг на рак на простатата

Може би сте чули, че ракът на простатата е един от най - често срещаните видове рак при мъжете. Има много възможности за лечение и управление дори, ако ракът е хванат на по - късен етап.

Има няколко възможности когато става въпрос за скрининг за рак на простатата. След като прецени множество фактори лекарят може да назначи тест за    простатно-специфичен антиген (PSA). Урологът на Университета Джон Хопкинс Кристиан Павлович, доктор по медицина обяснява какво трябва да знаят мъжете.

PSA тест: Преди да препоръча кога трябва да бъдете изследвани за рак на простатата лекарят ще вземе предвид много фактори като: 

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • Възраст
  • Фамилна анамнеза, особено, ако някой от членовете на семейството е имал рак на простатата
  • Раса тъй като афро-американските мъже имат по - висок риск от развитие на рак на простатата

Ако лекарят прецени, че трябва да се подложите на скрининг най - вероятно ще препоръча теста за PSA. Повече от 30 години тестът за PSA е златен стандарт в скрининга за рак на простатата. 

Друг кръвен тест за рак на   простатата

Ако има анормален PSA резултат лекарят може да препоръча друг по - нов тест който дава по-добро представа за риска от рак на простатата. Простатен симптоматичен индекс е един такъв тест който е по - точен кръвен тест и измерва риска от рак на простатата

Предимства на теста простатен симптоматичен индекс

  • По - малко ненужни биопсии: Някои мъже които имат повишени резултати на PSA не са сигурни дали ще получат инвазивна биопсия. Този инструмент може да се използва за по - добро определяне дали рискът е достатъчно висок, за да наложи биопсия
  • По-точен: Този тест е по - добър при откриване на рак на простатата. Може също да установи дали има по - агресивен вид рак. Тази информация може да насочи лекарите към по - целенасочен план за лечение

Ако резултатът на теста за простатен симптоматичен индекс е  нисък лекарят може да наблюдава пациента с течение на времето, за да види дали нивата се повишават достатъчно, за да предизвикат безпокойство.

Тест на урина за рак на простатата

Този тест открива гена PCA3 в урината и може също да помогне лекаря да оцени по - добре риска от рак на простатата. 

PCA3 е простатно-специфична некодираща РНК. Това е ген който е индивидуален. Ако генът е „свръхекспресиран“ което означава, че има твърде много негови копия тогава има по - голяма вероятност за рак на простатата.

Подобно на PSA и  теста простатен симптоматичен индекс тестът за урина не е окончателен. Но данните показват, че когато е налице рак, PCA3 ще бъде положителен в 80 процента от времето. 

Този тест може също да помогне на лекаря да определи дали е необходима биопсия. И двата нови теста са по - точни от PSA теста. Лекарят може да препоръча един или повече от един теста въз основа на спецификата на случая. 

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА УРОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Промени при биопсия на простатата

За да се потвърди  окончателно диагнозата рак на простатата ще се наложи биопсия при която лекарите отстраняват тъканна проба от простатата. Напредъкът и тук гарантира по - голяма точност така, че има по - малък риск от погрешна диагноза. 

При биопсия на простатата лекарите традиционно правят 8 до 12 иглени биопсии по протежение на простатата в произволна проба. Това е добра, но не перфектна картина на рак на простатата. 

Поради подобренията в    образната диагностика   лекарите вече могат да използват технологията за изобразяване на ЯМР преди биопсия, за да търсят области в простатата които са подозрителни за рак. Нова технология може да обедини ЯМР изображения с ултразвук в реално време, за да помогне за насочване на иглата на биопсията към всякакви области които предизвикват безпокойство у лекаря.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се