ОТРАВЯНЕ С ГЪБИ! Как да го разпознаем и как да се предпазим?

33401
ОТРАВЯНЕ С ГЪБИ! Как да го разпознаем и как да се предпазим?

Отравянето с гъби продължава да бъде често срещан проблем особено през есента и лятото. Гъбите причиняват от леки гастроинтестинални неразположения до тежки животозастрашаващи състояния. Важно е да се знае, че гъбните отравяния настъпват само и единствено след консумация на диво растящи гъби. Няма регистрирани случаи на отравяне с култивирани гъби. Трябва да се прави много добре разлика между гъбно отравяне и настъпил гастроинтестинален дискомфорт след консумация на гъби. При втория случай се касае за хранителна токсикоинфекция или друг тип инфекция. Това са оплаквания, които могат да настъпят след консумация на всякаква храна, особено с животински произход, и не бива да се бърка в гъбното отравяне. При недостатъчна термична обработка или при бактериална инвазия, гъбите може да бъдат причина за хранителна инфекция, както всяка друга храна.

Гъбните отравяния настъпват поради консумация на отровни двойници на ядливи гъби. В България най-опасни са червената, бялата и зелената мухоморка, дяволската гъба и пурпурночервената манатарка. Бялата и зелената мухоморка са двойници на печурките, а пурпурночервената манатарка и дяволската гъба - на манатарката. Да, повечето хора, които познават гъбите, знаят отличителните черти на едните и другите гъби, но е факт, че гъбните отравяния продължават да бъдат чест проблем. Това означава, че всяка една диворастяща гъба трябва да бъде консумирана с особено високо внимание! А най-сигурно за здравето би било, ако се избягва тяхната консумация. При термична обработка отровните токсини не променят по никакъв начин своите качества!

Какви са симптомите на гъбното отравяне и как да го разпознаем?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Гъбните токсини, които причиняват отравяне, се съдържат в диворастящите отровни гъби. Симптомите могат да бъдат най-разнообразни и затова са обособени в различни синдроми. Различават се отравяния с гъби с кратък и с дълъг латентен период. Той представлява периодът от консумацията на гъбите до появата на първите симптоми.

Отравяния с гъби с КРАТЪК латентен период (между 1 и 6 часа).

Различават се няколко синдрома, които включват в себе си комплект от симптоми. В зависимост от токсините, различните гъби водят до различна клинична изява на отравянето. Най-често срещани са мускариновият, пантериновият и гастроинтестиналният синдром. Мускариновият и пантериновият синдром са резултат от консумация на гъби, чиито токсини са с невротропно действие. Такива са червената и петнистата мухоморка. Те съдържат мускарин и атропиноподобно вещество, които възбуждат парасимпатиковата нервна система.

Гастроинтестинален синдром. Той е най-често срещан. Присъства при консумацията на повечето видове отровни гъби, особено дяволската. Характеризира се с гадене, повръщане, коремна болка, спазми, диария. Тези оплаквания от страна на храносмилателната система са причина за загуба на големи количества вода и електролити и влошаване на състоянието.

Мускаринов синдром. Характеризира се със забавяне на сърдечната честота, повръщане, диария, свиване на зениците, задух, повишено слюноотделяне, сълзотечение, ниско кръвно налягане.

Пантеринов синдром (холинолитичен). Характеризира се с учестена сърдечна дейност, сухи лигавици, възбуда, халюцинации, обърканост, гадене, повръщане, диария.

Отравяния с гъби с ДЪЛЪГ латентен период (над 6 часа). Фалоидно отравяне.

реклама

Развива се т.нар. фалоиден синдром. Това е най-опасното гъбно отравяне. Развива се след около 24 часов безсимптомен период. Причина за това отравяне са бялата и зелената мухоморка, двойници на манатарката. При това отравяне симптомите се появяват на около 12-тия до 24-тия час. Фалоидните гъби съдържат термолабилен токсин (фалин) и термостабилни токсини (фалоидин и аманитин). Дори и след термична обработка гъбите продължават да бъдат отровни. Клиничната картина започва с гадене, повръщане, диария, коремна болка. По-късно се появяват чернодробни, бъбречни и сърдечни усложнения. Увредата на черния дроб е сериозна. Той увеличава своите размери, появява се жълтеница и може да се стигне до чернодробна недостатъчност. Смъртността при фалоидните отравяния продължава да бъде висока, тъй като състоянието е тежко и лекарска помощ се търси едва след продължително персистиране на гастроинтестиналните симптоми. Малко парченце гъба е достатъчна да убие възрастен човек. Това доказва мощността на токсините. Ранната медикаментозна намеса може да протектира черния дроб и да се увеличат шансовете за благоприятен изход от отравянето.

Какво е лечението на гъбните отравяния?

Зависи от вида на гъбите и от изразените синдроми. Правят се стомашни промивки, прилага се активен въглен. При силно изразен гастроинтестинален синдром е нужна рехидратация с инфузионни разтвори. При фалоидно отравяне се прилага хепатопротективна терапия, понякога се налага и хемодиализа. Лечението на гъбните отравяния е задължително болнично.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се