Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Витамин D и дефицитът на магнезий

 
Витамин D и дефицитът на магнезий

Дефицитът на магнезий често се пренебрегва, но има начини да се поддържат оптимални нива. Магнезият e важен за регулирането на нивата на витамин D и помага за повишаване нивата на витамин D. Ако искате да получите повече витамин D във Вашата диета приемайте го заедно с магнезий.

Храни богати на витамин  D и магнезий

Авокадото е храна, за която се смята, че има високо съдържание на магнезий. От своя страна витамин D контролира нивата на други минерали като калций и фосфор. Също така подобрява здравината на костите и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и рак.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ТЕСТ НА МИНЕРАЛИ С ОТСТЪПКА ТУК!

Изследователи от Центъра за рак, Медицински център на университета Вандербилт казват, че магнезият повишава нивата на витамин D при хора, които се нуждаят от повече от този витамин и понижава нивата сред тези, които имат излишно количество от витамина. Друго проучване от същата група изследователи установява връзка между ниските нива на магнезий и ниските нива на витамин D. Също така отбелязват вариации в синтеза на витамин D като някои хора не успяват да повишат нивата дори когато приемат високи дози добавки.

Д-р Ци Дай водещият автор на проучване и професор по медицина в медицинския център на Университета Вандербилт казва, че техните изследвания дават обяснение.

Витамин Д и дефицитът на магнезий

Дефицитът на магнезий спира пътя на синтеза на витамин D и метаболизма. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи молекулярният механизъм в основата на който магнезия влияе върху синтеза на витамин D. Предлага се нова система за привеждане на нивата на магнезий до стойности необходими за правилното използване на витамин D", казва Дай. Излагането на слънчева светлина е основният начин за получаване на витамин D. Дефицитът на витамин обаче е често срещан, особено в северната част на САЩ и Канада.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ВИТАМИН D С ОТСТЪПКА ТУК!

Храните богати на витамин D включват:

Недостигът на витамин D е признат потенциален здравословен проблем в доста голям мащаб в САЩ“, каза Марта Шрубсоле, съавтор на изследването и професор по медицина в медицинския център на Университета Вандербилт. „Много хора са получили препоръки от лекаря си въз основа на кръвни изследвания да приемат добавки с витамин D, за да повишат нивата. В допълнение към витамин D обаче дефицитът на магнезий е недостатъчно признат проблем. До 80 процента от хората не консумират достатъчно магнезий на ден, за да отговорят на препоръчителните стойности.“

„Знаем, че магнезият играе много жизненоважни роли в организма и е минерал, който е от съществено значение за много много клетъчни функции. Той има ясна роля в подпомагането на здравето на сърцето, кръвното налягане, лечението на мигрена и други. Не е изненадващо, че една от многото му функции е да улеснява дейностите на витамин D. Това има големи последици за здравето на костите, което предполага, че приемането на магнезиева добавка може да помогне на хората да достигнат до желаното ниво на витамин D по-бързо. Магнезият може също така да улесни действията на витамин D върху здравето на костите, въпреки че данните, доказващи действителна полза по отношение на фрактури не са ясно установени“,  казва д-р Ариел Левитан.

 

Храни богати на магнезий

Едно авокадо съдържа 58 mg магнезий например. Филия пълнозърнест хляб съдържа 23 mg магнезий.

Ако човек редовно избира рафинирани зърнени култури пред пълнозърнести може да има недостиг на магнезий, което също може да повлияе на нивата на витамин D. Рафинираното брашно е обогатено само с витамини В1, В2, В3, В9 и желязо. Магнезият, витамин В6 и фибрите, които се губят в процеса на рафиниране на пълнозърнести храни не се добавят обратно. Това е важна връзка, защото продължаваме да наблюдаваме високо разпространение на неоптимални нива в кръвта както на витамин D, така и на магнезий по много причини: местоположение, възраст, тегло, диета, генетика и т.н.“, отбелязва диетологът Самър Хелт. 

Проучване изследва хора, които клинично не са с дефицит на магнезий и установява, че дори при такива хора добавките с магнезий помагат да се обърне резистентният дефицит на витамин D. Дори при цялото повишено осъзнаване на важността на витамин D все още се забелязва недостиг на витамин D понякога дори когато се приема допълнително.

Подобряването на нивата на витамин D и микроелемента магнезий може да подобри здравината на костите и да намали риска от рак и сърдечни заболявания.

https://www.healthline.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

1240

реклама

Коментариреклама


Свързани статии