Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


10 симптома, които не трябва да подминавате

 
10 симптома, които не трябва да подминавате

Хипохондрия или реален здравословен проблем. Бучка или тумор? Болката в стомаха спазъм или апендицит? Главоболието от дехидратация ли е или аневризъм? „Много пъти хората се притесняват, че имат най-редкия рак, за който някога сте чували в Интернет“, казва д-р Джошуа Тобин, директор на травматология и анестезиология в Медицинския факултет на Университета в Южна Калифорния. „Почти винаги тове не е истина.“ Но твърде често пациентите подминават привидно доброкачествени симптоми, които могат да сигнализират за нещо сериозно.

Ако някой от тези 10 проблема Ви засегне, не чакайте докато не стане твърде късно, за да потърсите медицинска помощ:

1. Неочаквано лошо храносмилане. Не подминавайте този проблем, особено, ако имате рискови фактори за сърдечни пристъпи като например на възраст над 65 години и висок холестерол, или ако болката се чувства ляво и се премества надолу по лявата ръка или те оставя силно да се потиш, казва д-р Ърнест Браун, лекар по семейна медицина в окръг Колумбия. Д-р Фред Боув, бивш президент на Американския колеж по кардиология добавя: „Лошото храносмилане обикновено е свързано с храносмилателен проблем, но понякога това е сърдечен симптом, който е предшественик на инфаркт.“

2. Дразнене в очите, което не изчезва. Въпреки, че е трудно да се игнорира състояние като конюктивит (розово око) това е едно от най-сериозните и чувствителни към времето състояния на очите и е от по-лесно овладяващите се.

Отлепването на ретината или когато светлочувствителният слой на окото се отдръпне или разкъса може да ви заслепи. Но симптомите все по-голям брой петна, светкавици или "завеса" покриваща зрителното поле според Националния очен институт са безболезнени. Ако забележите някоя от тези промени, незабавно се обърнете към очен лекар.

3. Изненадващо отслабване. В началото по-лесното влизане в тесните дънки може да бъде приятна изненада. Но загубата на 10 килограма или повече без ясна причина например не сте увеличили фитнес режима си, не сте започнали нова усърдна диета, укротили сте глада си като спите повече или дори сте загубили апетита си поради стрес може да бъде първият признак на рак според Американското онкологично общество. Раковите заболявания на панкреаса, хранопровода, стомаха и белите дробове най-често са свързани с необяснима загуба на тегло.

4. Нарастващо и необяснимо подуване на корема. Не можете да закопчаете панталона си? „Когато пациентите имат наддаване на тегло най-честата причина определено е лошият хранителен избор и неактивността“, казва д-р Стефани Ромеро, асистент по акушерство и гинекология в Медицинския колеж на Университета в Южна Флорида. Но ако тези причини не се справят с нарастващата обиколка на корема може да имате рак на стомаха, както и рак на яйчниците.

Подуването на корема също може да е признак на сърдечна недостатъчност, която често причинява задържане на течности.

5. Болезнени менструални периоди. Ако това време на месеца е мъчително болезнено лечими, но често недиагностицирани състояния като ендометриоза и синдром на поликистозните яйчници основните причини за безплодие могат да бъдат причината.

Миома или неракови тумори в матката или дори бременност също могат да бъдат причина. Всички промени в цикъла изискват посещение на гинеколог. "Всеки необичаен модел на менструация трябва да се сподели на гинеколога, особено ако представлява промяна от това което е било до момента."

6. Крампи на краката индуцирани при ходене или изкачване на стълби. Всеки спортист ще Ви каже, че спазмите в краката са част от тренировката. Но ако болката е обвързана с ходене, облекчена от почивка и се появява постоянно когато стъпвате или се изкачвате по стълби тези спазми могат да бъдат причинени от заболяване на периферните артерии или когато притокът на кръв към краката се затрудни поради запушени артерии, казва Боув, член на Американския колеж по кардиология. Ако състоянието остане недиагностицирано спазмите могат да станат по-болезнени. според Американската сърдечна асоциация. "Когато симптомите продължават или се повтарят медицински преглед ще помогне да се намери отговора."

7. Нови или сменящи се бенки. Ако бенката е асиметрична, има фънки граници, различни цветове или е по-голяма от гума за молив посетете дерматолог, който може да определи дали е меланом. Ако е и е уловено рано, обикновено е сравнително лесно да се "изреже", казва Тобин. Афро-американците са особено изложени на риск от пренебрегване на ракови бенки, които дори могат да се скрият под ноктите на краката. "Има някои неща, които не искате да пропуснете, а ракът на кожата е едно от тях, защото е толкова агресивен."

8. Много суха кожа. Може би е зима или може би е проблем на щитовидната жлеза, казва д-р Крис Адигун, дерматолог в Чапъл Хил, Северна Каролина. Той отбелязва, че изтънялата коса често придружава този симптом, когато е свързан с проблем с щитовидната жлеза.

Сухата кожа, съчетана със сериозно обелени нокти, междувременно може да е признак на недостиг на цинк. И в двата случая посетете вашия личен лекар, който може да идентифицира причината и решението, ако прецени с добавки или подходящ лосион.

9. Промени в гърдите. Пубертетът е отминал и няма друга ясна причина за промените в гърдите помислете за отделяне на зърната, различно изглеждаща кожа, болка или бучка. При подобни промени помислете за посещение на лекар. „Бихте си помислили, че хората биха потърсили грижи за тези неща и често го правят но имам пациенти, които се появяват с рак на гърдата в напреднал стадий, които след това си спомнят, че са имали някои от тези промени в продължение на години. В тези и други случаи по-добре да е безопасно, отколкото да съжалявате",  казва Ромеро.

10. Непродуктивна кашлица. Кашлицата е досадна, но безобидна, нали? Не точно. "Пациентите, които са на лекарства за кръвно налягане наречени АСЕ инхибитори могат да развият постоянна, непродуктивна кашлица, която ги държи будни през нощта", казва Браун, и въпреки това мнозина оставят това да продължи". Това е само един пример за страничен ефект от лекарствата, който пациентите пренебрегват и за състояние което в много случаи би могло да бъде предотвратено чрез промени в начина на живот. Диетата и упражненията са ключът към здравословния и щастлив живот“.

https://health.usnews.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

809

реклама

Коментариреклама


Свързани статии