Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Защо се появяват разширени вени и как да подобрим състоянието им?

 
Защо се появяват разширени вени и как да подобрим състоянието им?

Около 20-30% от възрастните страдат от разширени вени, като жените са 3 пъти по-засегнати от мъжете. Първото проявление на заболяването е около или след 30 годишна възраст.  Варикозните вени трябва да бъдат лекувани, защото могат да бъдат причина за възпаления на съдовете (флебит), образуването на тромбози, поради нарушаването на архитектониката на съдовата стена и развиването на чести кожни инфекции, поради нарушена трофика на периферните тъкани.

Как се развиват варикозните (разширени) вени?

Най-честата локализация на разширените вени са долните крайници, което си има своето обяснение. Освен това не рядко се срещат и в долната част на хранопровода и аноректалната област. Венозната система е тази част от кръвоносната система, която отговаря за транспортирането на кръвта от периферните части на тялото към сърцето. Движението на кръвта във вените се осъществява благодарение на клапната им система и съкращението на мускулите. Тези два механизма осигуряват еднопосочното движение на кръвта във вените и преодоляване на гравитацията. Клапите когато се затворят не позволяват на кръвта да се връща обратно към периферията, а съкращението на мускулите действа като помпа за венозната кръв и тя бива изтласквана към сърцето. В резултат недостатъчност на венозните клапи и отслабване на стената на съдовете, движението на кръвта от долните крайници към сърцето става по-трудно и по-забавено. Тъй като венозната стена е много по-слаба и с по-тънък мускулен слой от артериалната, тя бива податлива на промени в кръвотока.

Какви са причините? 
Варикозните вени се развиват основно по няколко причини:

Какви са симптомите?


Разширените вени се диагностицират от специалист след анамнеза и преглед. Най-добри и информативни резултати дава доплеровата ехография.

Как може да подобрим състоянието на венозната система?

Укрепването и лечението на разширените вени може да стане по следните начини:

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

24012

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !