Omed.bg

Спорт по време на менструация – ДА или НЕ ?

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

 
Спорт по време на менструация – ДА или НЕ ?


   Всяка жена е изключително индивидуална и преживява по различен начин най-женската седмица от месеца. Някои не усещат никакви симптоми на предменструален синдром (ПМС), докато други усещат раздразнение, нервност, напрежение, имат болки в гърдите, дискомфорт ниско в корема, отоци и т.н. При някои жени менструацията преминава с леки болки, които не нарушават по никакъв начин ежедневието им, но други няколко дни подред не могат да се разделят с аналгетиците и спазмолитиците. Менструалният цикъл протича различно при всяка жена и какво ще прави през този период е въпрос изцяло на личен избор. Много жени, които се занимават със спорт, дори и само за здраве и тонус, са си задавали въпроса:

„Може ли да се спортува по време на менструация и това ще навреди ли по някакъв начин на женското здраве?“

    Леките и умерени физически натоварвания по време на месечен цикъл не крият никакви опасности за здравето на жената, а дори може да го подобрят. Няма проведени достатъчно проучвания относно спортът по време на менструация, но категорично няма данни за усложнения или настъпили вреди по време на лек или умерен спорт докато жената е в менструация. Разбира се, че през първия и втория ден е препоръчително да се избягват натоварванията. Освен това през тези дни са най-засилени болките и дискомфортът, дори и при тези жени, при които менструацията преминава много леко. Тежки натоварвания не се препоръчват по време на менструация. През първия и втория ден може да се избягват натоварвания на корема и кръста.

   Спортът не трябва да бъде спиран по време на менструация, особено ако жената се чувства добре и има изграден навик да спортува редовно. Тялото е свикнало с това натоварване и то няма по никакъв начин да навреди. Няма описани случаи за извънредни кръвозагуби или подобни усложнения заради натоварване. Всяка една жена, която иска, може да се разхожда, да бяга, да прави упражнения, да танцува, да посещава любимите си спортни занимания и т.н.

   Болките по време на менструация се дължат на простагландините, които се отделят през този период. Те представляват биологично активни молекули, които участват в процесите на възпаление. Върху матката те влияят като водят до спазъм на артериите и до маточни контракции, които отделят менструалната кръв. Чрез леко и умерено натоварване може да се благоприятства отделянето на кръвта и да се скъси периодът на менструация с около 1 ден. Освен това спортът и движението са главните врагове на депресивното настроение. Хормоналните атаки по време на месечния цикъл са причина за променливо настроение на жената или за потиснато такова. Спортът успешно се справя с това и носи много енергия и позитивизъм.

   Всяка една жена може да се наслади на любимите си спортни занимания по време на менструация, ако се чувства добре и има желание за това. Не забравяйте, че натоварването трябва да е леко до умерено, но няма причина то да бъде спирано. Дори напротив, след физическа активност ще се чувствате много по-добре - тонизирани и заредени!

 

2952

реклама

КоментариСвързани статии

Яйчников резерв
27.03.2017    7291

Сподели !