Omed.bg

Основни препоръки за профилактика и превенция на рак на маточната шийка!

 
Основни препоръки за профилактика и превенция на рак на маточната шийка!


   Ракът на маточната шийка е второто по честота злокачествено заболяване при жени. В по-слабо развитите страни е много по-разпространено заради ограниченият достъп на жените до скрининговите програми и по-слабата информираност. Ракът на маточната шийка е заболяване, което е с доказана генеза – причинителят е човешки папиломен вирус (HPV, Human Papillomavirus). Голяма част от инфекциите с вируса преминават без да има клининична проява. При по-слаби защитни сили и при персистиране на инфекцията се развиват промени в клетките на маточната шийка, които може да бъдат началото на злокачествен процес. Важни са типовете вируси, с които е настъпила инфекция. Заразяването с високорискови типове вируси има най-голямо значение, особено тип 16 и тип 18, защото те са причинителите на карцинома в над 80% от случаите, тъй като имат висока цервикална онкогенност.

   Основните рискови фактори за развитието на рак на маточната шийка са следните:

   Ракът на маточната шийка е единственото злокачествено заболяване, за което има създаден изключително ефикасен скрининг. Чрез първичната профилактика и скринингът, смъртността от рак на маточната шийка намалява в пъти.
   Основните стъпки в превенцията на рака на маточната шийка са следните:

   Първичната профилактика се извършва с ваксина на момичета, които все още не са имали сексуални контакти. Добре е това да стане между 9 и 13 годишна възраст.

   Цитонамазката и течно-базираната цитология са изследвания, чрез които се установяват клетъчни промени, ако има такива. Всяка жена задължително трябва да си прави цитонамазка веднъж годишно.

   Колпоскопията е неинвазивно изследване, чрез което се оглеждат външните полови органи, стените на влагалището и маточната шийка под лупно увеличение. Ако е необходимо се взема материал за хистологично изследване. За търсене на клетъчен атипизъм се правят проби с оцетна киселина.

   Тестовете за HPV са също важни, защото показват дали има инфекция с вируса, с които типове е тя и какъв е рискът от развитие на злокачествено заболяване.

   Превенцията и профилактиката са от ключово значение за всяко едно заболяване, в това число и ракът на маточната шийка. Това заболяване може да бъде 100% предотвратено със скрининг, навременна диагноза на евентуални клетъчни промени, адекватно лечение за структурните промени и вирусната инфекция. 

 

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

3403

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !