Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Феохромоцитом – туморът, причина за вторична хипертония! Научете повече тук!

 
Феохромоцитом – туморът, причина за вторична хипертония! Научете повече тук!


   Феохромоцитомът е тумор, който произлиза от сърцевината на надбъбречните жлези. Образува се от хромафинните клетки, от които е съставена надбъбречната медула. Тези клетки секретират нормално хормоните адреналин, норадреналин и допамин. Феохромоцитомът се среща сравнително рядко. Засяга и двата пола. Заболяването обикновено ангажира само едната надбъбречна жлеза, но има случаи, в които са засегнати и двете. Най-често се среща при хора между 35и 50 годишна възраст, но може да се срещне както при деца, така и при по-възрастни.

   Феохромоцитомът е в 90-95% от случаите доброкачествен тумор. По-често са описани случаи с локализация в дясната надбъбречна жлеза, по-рядко в лявата и най-рядко – двустранно.

Феохромоцитомът – причина за вторична артериална хипертония!

   Първичната (есенциална) артериалната хипертония е много често срещано заболяване. Вторичната се среща по-рядко и тя се дължи на бъбречни, ендокринни или други заболявания. Туморът на надбъбречната медула е една от причините за вторична хипертония, тъй като феохромоцитомът отделя хормони (адреналин, норадреналин), които драстично повишават артериалното налягане.

Има ли установени причини за феохромоцитома?

   Смята се, че етиологията е неизвестна към този момент. Има значение наследствеността. Описани са случаи с фамилии, които боледуват от това заболяване. Често този тумор може да се съчетава с други наследствени заболявания.

Какви видове биват феохромоцитомите?

   Туморите може да са разположени в надбъбречните жлези (95%) или да се развиват от хромафинни клетки в други органи в гръдната или коремната кухина (много рядко, под 5%). Туморите може да бъдат хормонално неактивни или да продуцират пулсово или непрекъснато хормони (адреналин и норадреналин) и да ги секретират в кръвта.

Какви са симптомите, които насочват към съмнение за феохромоцитом?

   Феохромоцитомът е една от причините за вторична артериална хипертония. Заболяването протича с повишаване на артериалното налягане. То може да бъде постоянно повишено или да се покачва на периоди (хипертонични кризи). Характерно за артериалната хипертония причинена от феохромоцитом е, че артериалното налягане достига екстремно високи стойности и трудно се повлиява от стандартните антихипертензивни медикаменти. Освен повишено кръвно налягане, други типични симптоми са изпотяване, треперене, бледа кожа, гадене, световъртеж. Всичко това е в резултат на отделените адреналин и норадреналин от тумора. Характерно за кризите е, че може да се случат както в покой, така и да бъдат провокирани от движение, бягане, кихане, преяждане, дефекация, физическо натоварване.

Как се поставя диагнозата? Какви изследвания трябва да бъдат проведени и какво е лечението на феохромоцитома?

   Диагнозата се поставя от ендокринолог на базата на лабораторни и образни изследвания. Изследват се катехоламини или техни метаболити в 24-часова урина. Задължително трябва да се проведат образни изследвания (КТ или ЯМР), които да докажат наличието на тумор в надбъбречната жлеза. Лечението е оперативно.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

3831

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !