Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Защо трябва да се въздържаме от даването на вода на кърмачетата до 6 месечна възраст?

 
Защо трябва да се въздържаме от даването на вода на кърмачетата до 6 месечна възраст?

 

  Човешкият живот, както и този на растенията и животните е немислим без водата. Тя представлява вътрешната течна среда на всеки организъм, в която протичат множество процеси, които стоят в основата на всички жизнени функции. Водата се съдържа в около 60% в тялото на възрастен човек, а при новородени тя съставлява между 70 % и 83 % от теглото им.

  Въпреки споменатите по – горе факти, Световната здравна организация препоръчва да се въздържаме от даването на вода на кърмачетата до 6 месечна възраст, което озадачава много от майките. Ето какви аргументи лежат зад тези препоръки:

Приема на вода може да причини стомашно – чревен дискомфорт на вашето бебе!

  Органите на новороденото са все още незрели и ненапълно развити, а лигавицата на стомаха му няма толкова добра защита, както тази на възрастен човек. Поради тази причина ако с водата, която даваме на детето си, в неговия стомах попаднат различни бактерии или вируси, то ще развие тежък гастроентерит с опасност от дехидратация. Освен това във водата може да се съдържат различни химически вещества, които макар и безобидни за възрастен човек, могат да бъдат токсични за кърмачето.

  Описани са случаи, в които бебета, на които се дава вода от чешмата развиват състояние, наречено метхемоглобинемия. То представлява образуване на метхемоглобин, който не може да се свързва кислорода, както нормалния хемглобин, под действието на нитратите във водата. За това дори да се наложи да давате вода на вашето бебе, не давайте вода от чешмата, а за да се уверите че не е контаминирана с различни микроорганизми може да я преварявате.

Водата в кърмата е напълно достатъчна за детето ви!

  В кърмата се съдържат около 80% вода, особено в така наречената предна кърма – това е млякото, което изтича в началото на кърменето и съдържа повече вода и лактоза, за разлика от това, което изтича към края - задно мляко, богато на мазнини и калории. За това, когато усетите че бебето ви е жадно, сложете го на гърдата си, кърмата ще му предостави необходимото количество течност, дори когато времето е горещо и сухо.

Даването на вода може да доведе до недохранване!

  Независимо от това дали детето ви е на адаптирано мляко или на кърма, когато му давате вода, тя разрежда хранителните вещества и може да намали тяхната абсорбция. Така може да се стигне до недостиг на белтъци, въглехидрати и мазнини, които са толкова необходими за растежа и развитието на кърмачетата. Освен това вместимостта на стомаха на бебетата е много ограничена и дори, когато давате малки количества вода, той се изпълва, потиска се апетита на детето и то не желае да суче, което допълнително води до недостиг на хранителни вещества.

Детето ви ще се отбие по – бързо!

  Ако всеки път, когато усетите че бебето ви е гладно или жадно, го слагате на гърдата си постигате 2 неща. Първо, то получава необходимите количества хранителни вещества и наддава добре и второ, гърдите ви ще се стимулират да произвеждат повече кърма. Колкото по – често давате вода, толкова по – рядко детето ви ще иска да суче, кърмата ви ще намалее и е много вероятно да не успеете да постигнете оптималните 6 месеца хранене само с кърма, които препоръчва Световната здравна организация.

Водна интоксикация

  Все още незрелия организъм на кърмачето е много нестабилен и равновесието в него много лесно може да бъде нарушено. Ако прекалим с течностите, които му даваме е възможно да се стигне до състояние наречено водна интоксикация. Тя се характеризира с разреждане на електролитите – натрий, калий, калций и други, поради повишения внос на вода. Това може да доведе до сериозни последици, сред които са понижаване на телесната температура, детето може да стане неспокойно, а в по – тежките случаи се стига до гърчове.

  Въпреки всичко казано дотук, все пак понякога се налага да давате вода на бебето си. Например, когато то има запек може да давате по 1 – 2 супени лъжици подсладена вода, но задължително след консултация с педиатър, който да ви посъветва точно по колко и как да я давате. Другото изключение е при повръщане и диария, когато детето е дехидратирано, тогава също могат да се дават допълнително течности, но отново след консултация с педиатър.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

7176

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !