Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Денонощният ритъм на хормоните! По кое време на деня е уместно да се изследва всеки един от тях?

 
Денонощният ритъм на хормоните! По кое време на деня е уместно да се изследва всеки един от тях?

 

  Голяма част от физиологичните процеси в нашия организъм имат цикличен характер – денонощен, седмичен, месечен, сезонен, годишен, това са така наречените биоритми. Хормоналната ни система също не прави изключение – почти всеки един хормон следва определен циркаден (денонощен) ритъм и съответно нивото му в кръвта е различно в зависимост от тази част на деня, през която се изследва. Този факт има важна практическа стойност при лабораторните изследвания и при тяхната интерпретация.

Кортизол

  Кортизолът е хормон, който се синтезира от кората на надбъбречната жлеза и играе важна роля в регулацията на кръвното налягане, нивата на кръвната захар, имунната система и отговора на организма при стрес. Необичайното повишаване на тегло, появата на червени стрии по корема, остеопорозата и високите нива на кръвната захар, могат да бъдат симптоми на повишена кортизолова секреция, а лесната уморяемост, загубата на тегло, мускулната слабост и появата на хиперпигментации в определени части на тялото – за намалена.

  Нивата на кортизола в кръвта са най – високи рано сутрин (между 7 и 9 часа), след което постепенно спадат и достигат най – ниски стойности надвечер. Поради тази причина изследванията на кръвните нива на кортизола ще бъдат най – достоверни за интерпретация от вашия лекар, когато са взети двукратно – първата проба между 7 – 9 часа сутринта и втората – между 15 и 17 часа.

Щитовидни хормони

  Основните хормони, които дават представа за функцията на щитовидната жлеза са тиреостимулиращия хормон (ТСХ), тироксина (Т4) и трийодтиронина (Т3). Като скрининг за щитовидни заболявания се използва ТСХ. Отклоненията в неговите стойности дават ориентировъчна представа за наличието на повишена или понижена функция на жлезата, и ако е налична такава се пристъпва към изследване и на останалите хормони – Т3 и Т4.

  Подобно на кортизола, ТСХ също следва определен денонощен ритъм – стойностите му са най – високи между 2 и 4 часа сутринта и достигат най – ниска точка вечер и през нощта. Това е причината този хормон също да се изследва сутринта. Някои изследвания потвърждават, че и Т3 следва подобен ритъм и това има значение при заместителното лечение с този хормон.

Тестостерон

  Обикновено лекарите препоръчват мъжете да изследват кръвните нива на тестостерона между 8 и 11 часа сутринта, тъй като е установено, че тогава нивото му е най – високо, но напоследък нови проучвания показват, че това важи само за младите мъже. След 26 – 30 годишна възраст тази зависимост на хормоналното ниво от времето на денонощието, по което то се изследва, не е толкова съществена.

Фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон

  Фоликулостимулиращия и лутеинизиращия хормон играят централна роля в регулацията на менструалния цикъл. Повишените или понижените нива на тези хормони може да бъдат сигнал за различни заболявания, като например синдром на поликистозните яйчници, преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв и други. За разлика от по – горе разгледаните хормони, чиято секреция е различна през денонощието, при тези два хормона по – съществени са промените през месеца. Например ФСХ се увеличава постепенно от 1вия ден на менструалния цикъл, най високо е нивото му на 3тия ден от цикъла и се задържа до около 14тия ден, когато вследстве на висока секреция на ЛХ (ЛХ пик) настъпва овулация и през втората половина на месечния цикъл това е хормона, който доминира. Тези особености са важни при определянето нивата на двата хормона, особено когато тези изследвания са част от процедурата на ин витро оплождането.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

3433

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !