Пациент с 30 см разкъсване на аортата спаси екипът на доц. Иво Петров в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център

5101
Пациент с 30 см разкъсване на аортата спаси екипът на доц. Иво Петров в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център

48-годишен пациент от Плевен с близо 30 сантиметра разкъсване на най-големия кръвоносен съд в човешкото тяло - аортата, спасиха в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център в петък. Дисекацията на аортата се причинява от разкъсването на най-вътрешния слой на съда. Това е спешно състояние, чиято навременна диагноза и ме е от изключителна важност за спасяването на живота на пациента.

Мъжът пристига по спешност и екипът на водещия инвазивен кардиолог у нас доц. Иво Петров предприема двучасова животоспасяваща интервенция. Той и д-р Зоран Станков поставят два последователни стента, за да се затвори разслояването на съда по цялата му дължина и по този начин животът на пациента е спасен. Подобна интервенция при такъв тип дисекация, засягащи дяловете на аортата, отговорни за кръвоснабдяването на мозъка, се провежда за първи път у нас.

Вижте всички предложения с отстъпки в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

"Болният беше в критично състояние поради опасността от голяма кръвозагуба от основния съд, но и заради запушване в посока дясна бедрена артерия, довело до некроза на крака", обяснява доц. Иво Петров. Пациентът е транспортиран от Плевен, където сърдечно-съдовите лекари поставят диагнозата и решават да преведат пациента в кардиоболницата в София, за да се направи опит за ендоваскуларно лечение, а не отворена операция.

Обичайният подход при такива случаи е класическа кардиохирургия, но състоянието на пациента не е позволявало отворен достъп. Инвазивните кардиолози предприемат по-авангарден подход и извършват сложна интервенционална процедура със застъпване на две вътресъдови протези. С тях е овладян рискът от животозастрашаващ кръвоизлив чрез изграждане на ново вътрешно покритие на артерията, като същевременно е отпушен съдът, поради който десният крак на пациента е застрашен от ампутация.

"Огромното предизвикателство и иновативността бе в преминаването и стентирането на аортната дъга. Дисекацията беше тип А. При тези случаи е почти невъзможно пациентите да бъдат лекувани с методите на интервенционалната кардиология и в световната практика успешните случаи са единици", споделя доц. Петров.

Вижте всички предложения с отстъпки в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център

Процедурата преминава успешно, а възстановителният период е без усложнения. Кръвоснабдяването на крака е възстановено в следствие на отпушването на илиачната артерия и е избегнат рискът от загуба на крайника. Днес предстои изписване на пациента в добро състояние, който ще продължи да бъде проследяван в дългосрочен план от кардиолозите в Плевен.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари
реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се