Плазмотерапия (терапия с богата на тромбоцити плазма) в стоматологията - какво трябва да знаем

46
Плазмотерапия (терапия с богата на тромбоцити плазма) в стоматологията - какво трябва да знаем

Ако обсъждате предстояща процедура с Вашия стоматолог той може да посочи терапия с богата на тромбоцити плазма (PRP) като част от лечението. Богатата на   тромбоцити   плазмена терапия насърчава бързото и ефективно заздравяване на твърдите и меките тъкани в устата. Всъщност терапията се е доказала толкова ефективна, че бързо се превръща в стандарт за грижа с изваждане на зъби, импланти и други стоматологични процедури. Бързо заздравяваща терапия.

Механизъм на действие на плазмотерапията

Когато тялото е наранено или подложено на хирургична или стоматологична процедура то естествено обогатява засегнатата област с тромбоцити и други растежни фактори открити в кръвта. Тромбоцитите помагат на кръвта да образува   кръвни съсиреци   и насърчава заздравяването на увредените тъкани.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Богатата на тромбоцити плазма е обработена, за да съдържа високи концентрации като по - високите нива водят до по - бързо заздравяване на увредената тъкан с последващо общо по - бързо време за заздравяване и намаляване на дискомфорта на мястото. 

Предимства на   богатата на тромбоцити плазма   в стоматологията

PRP може да се инжектира като серумна формулировка във венеца или друго място свързано със зъбна процедура или може да се направи в паста за директно приложение върху място като например джоб образуван от екстракция на зъб. И в двата случая PRP започва незабавно да работи с естествения лечебен процес на тялото. Многобройните предимства на PRP: 

  • Стимулира клетъчния растеж и клетъчното делене
  • Увеличава обмена на съобщения между клетките
  • Разгражда и използва протеини за лечение
  • Подпомага изграждането на съединителната тъкан
  • Привлича клетки и специализирани протеини към мястото на третиране, които спомагат за образуването на твърди тъкани като кости
  • Засилва създаването на нови кръвоносни съдове и клетки
  • Намалено възпаление и намален риск от инфекция
  • По - малка нужда от антибиотици и болкоуспокояващи

Тялото ни извършва тези процеси естествено, но увеличаването на броя на тромбоцитите позволява на тялото да го прави много по - ефективно. PRP води до по - бързо и по - ефективно лечение от работа с импланти, екстракции и други стоматологични процедури. Например след екстракция PRP помага за бързото излекуване на засегнатата област на венците и също така насърчава натрупването на повече кост където е отстранен зъб. Това от своя страна прави областта по - стабилна основа за нов имплант. Когато се използва отново с    импланта   PRP насърчава още по - бърз растеж на венците и костите което осигурява отлична задържаща структура за новия имплант. 

Трябва да се отбележи, че PRP е особено ефективен за възрастни пациенти тъй катоестествените лечебни процеси в тялото им обикновено са по - малко ефективни и по - бавни от тези при по - младите пациенти. 

Когато Вашият стоматолог избере PRP терапия за стоматологична процедура кръвта се взима от тялото преди процедурата.  PRP се обогатява устройство за центрофугиране докато сте подготвени за Вашата процедура. Обработена в серум или паста плазмата е готова за употреба, за да завършите  Вашата процедура.

https://www.marcoislanddental.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се