По какъв механизъм възникват злокачествените заболявания?

5122
По какъв механизъм възникват злокачествените заболявания?

Изключително много се говори в днешно време за злокачествените заболявания. Търсят се причини, поради които се появяват, за да може да се предпазим или да предположим кои ще са рисковите групи хора и да се вземат навременни мерки. Като причини за рака са спрягани редица фактори: вредно хранене, прекалено много трансмазнини, радиация, химикали, генетична предразположеност, хронични процеси, стрес и т.н. Факт е, че всеки един от изброените фактори може да допринесе за развитието на злокачествен процес. Но туморните образувания водят началото си, като всеки един орган в тялото, от една единствена клетка.

Нашата имунна система има невероятната способност да унищожава всичко, което регистрира като "чуждо". Това са вируси, бактерии, антигени, мъртви клетки, които вече трябва да бъдат заменени с нови, увредени и мутирали клетки и т.н. За да се развие рак е нужна една единствена клетка, която да даде началото на процеса. Това се случва по един единствен механизъм - когато имунната система изтърве такава клетка и не я унищожи. Нормално в тялото на всеки един човек се образуват няколко хиляди ракови клетки на ден, които биват моментално унищожавани от имунната ни система. Пропускането на една такава клетка води до началото на злокачествен процес. Горе изброените фактори са причина за възникването на мутации в генетичния материал и за увреждане на клетките, но те сами по себе си не водят до рак. Те водят до промяна и увреда в ДНК на клетката, а резултатът е мутирала клетка, която е родоначалник на злокачествено образувание.

реклама

Не е задължително тази мутация да бъде резултат от външни фактори. Доказано е, че при много видове карциноми има генетична предразположеност. Това означава, че тази генетична мутация се унаследява в поколението и е въпрос на време тя да се прояви клинично, т.е. да се появи заболяване. Съществуват редица фамилии, в които се срещат във всяко поколение или през поколение злокачествени процеси. Това говори за унаследяване на увредена ДНК, която се предава и напред в поколенията.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Има много хора с потиснат или намален имунитет поради медикаментозни (прием на кортикостероиди, цитостатици) или други здравословни причини (СПИН, имунидефицитни заболявания). Те развиват много често карциноми, тъй като имунната система пропуска тези мутирали клетки и те дават началото на тумори.

Разбира се, ние чрез нашия начин на живот може да направим най-доброто за себе си и здравето си, за да предотвратим или поне да намалим увреждането на клетките и възникващите мутации.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се