Първият гинекологичен преглед - какво да очакват жените

198
Първият гинекологичен преглед - какво да очакват жените

Мисълта да направите първия си гинекологичен преглед може да е стресираща и неприятна, но това е проста и бърза процедура която е важна част от поддържането на цялостното женско здраве.

След като разберете целта на годишния гинекологичен преглед и какво включва той ще знаете, че няма от какво да се притеснявате или да се срамувате. Целта на рутинния годишен гинекологичен преглед е да позволи на гинеколога да провери женските органи, за да гарантира и поддържа добро гинекологично здраве.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА АГ ПРЕГЛЕД С ОТСТЪПКА ТУК!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Физическата част от прегледа отнема около 10 минути и има време преди и след прегледа, за да зададете всички въпроси които може да имате към гинеколога както и той да зададе важни за него въпроси.

Жените трябва да започнат да получават годишни гинекологични прегледи на възраст между 18 и 21 години или когато станат сексуално активни. Въпреки това, ако имате някакви гинекологични симптоми трябва да насрочите преглед по - рано. Такива симптоми включват:

 • нередности в менструалния цикъл
 • необичайна или силна вагинална или тазова болка
 • необичайно вагинално кървене или секрет
 • подуване
 • чувствителност
 • рани, бучки или сърбеж
 • необичайни промени в гърдите

Когато записвате първия си час е полезно да споделите с Вашия гинеколог, че това е първият Ви гинекологичен преглед. Гинекологът знае, че много жени се чувстват притеснени от гинекологичните прегледи и ще Ви помогне да се отпуснете и да разберете процеса. Също така може член на семейството или приятелка да Ви придружава до прегледа.

Подготовка за тазов преглед

Не правете вагинален душ, не използвайте вагинални кремове и не правете секс в продължение на 24 часа преди прегледа. Ако имате менструация през времето през което се предполага, че трябва да имате преглед ще трябва да го пренасрочите.

Какво включва гинекологичният преглед

Физическият преглед включва проба от урина, външен и вътрешен преглед на таза, цитонамазка и преглед на гърдите.

реклама

Тазов преглед

Тазовият преглед се състои от четири основни стъпки:

 • преглед на външните полови органи
 • преглед със спекулум
 • тест за цитонамазка
 • бимануален преглед

За прегледа пациентката ляга на масата за преглед с крака в стремена или подпори зад коленете.

След като се почувства удобно гинекологът ще помоли да разтвори коленете си. В този момент се опитайте да се отпуснете колкото е възможно повече.

Дишайте дълбоко и не напрягайте мускулите си. Това ще направи прегледа по - малко болезнен и по - ефективен.

По време на външния генитален преглед гинекологът ще прегледа визуално вулвата и срамните устни. Ще проверери за аномалии като:

 • дразнене
 • подуване
 • зачервяване
 • кисти
 • всякакви визуални признаци на полово предавани болести

След приключване на външния преглед стерилно медицинско устройство спекулум ще бъде поставен във влагалището. Не е болезнено, но може да се почувства малко хладно. Поставен на място спекулумът се отваря леко, за да се отделят стените на влагалището, за да може да се изследва шийката на матката__.__ В този момент може да почувствате натиск или кратък дискомфорт, но не забравяйте, че ако останете спокойни тази част ще бъде по - лесна и винаги споделяйте с гинеколога Вашето ниво на комфорт.

Когато спекулумът се отвори ще се изследва шийката на матката. Гинекологът ще търси признаци на дразнене, нетипично течение или индикации за болести предавани по полов път. Тъй като спекулумът все още е на място, гинекологът ще продължи с теста за цитонамазка.

Цитонамазка

Пап - намазката проверява за предракови или ракови клетки. Това е бърза процедура която включва вземане на проба от цервикални клетки и тестване, за да се потвърди, че пациентката е здрава. Този годишен тест е много важен и е необходим дори, ако не изпитвате никакви симптоми и нямате никакви лични притеснения. За резултатите от теста за цитонамазка ще трябва да изчакате. Клетъчната проба трябва да бъде изпратена в лаборатория където внимателно се изследва. За излизане на резултатите ще отнеме няколко седмици, за да бъдат върнати.

След теста за цитонамазка гинекологът ще премахне спекулума и ще извърши бимануален преглед, за да провери здравето на яйчниците и матката. Тази част от прегледа включва поставяне на пръст с ръкавица във вагината с едната ръка. С другата ръка гинекологът ще притисне корема. Ще почувствате натиск и е възможен лек дискомфорт, но отново винаги казвайте на гинеколога си как се чувствате по време на прегледа.

Преглед за гърди

Прегледът на гърдите е кратък и безболезнен.Гинекологът ръчно ще палпира гърдата проследявайки за бучки, удебеляване или изпускане на секрет. Също така ще Ви научи как да си правите сами преглед на гърдите.

Проба от урина

Може да бъдете помолени да предоставите проба от урина. Урината се използва за проверка на здравето на бъбреците, различни инфекции и бременност.

https://www.kcobgyn.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се