Растителната диета - научни доказателства за сърдечното здраве

559
Растителната диета - научни доказателства за сърдечното здраве

Две проучвания разглеждат сърдечно-съдовото здраве на хората които са включили повече растителни храни в диетата си.

  • Едното проучване проследява участниците в продължение на 32 години и установява, че хората с повече растителна диета имат по-ниски нива на сърдечни заболявания
  • Другото проучване се фокусира върху здравето на жените и установява, че жените в етап на постменопуза хранейки се с повече растителна диета също имат намален риск от сърдечни проблеми

Включването на повече пресни храни в диетата е нещо което медицинските специалисти често популяризират. Консумацията на естествени храни, а не на силно преработени храни може да има множество ползи за здравето. И двете проучвания изследват и наблюдават участниците в продължение на повече от десетилетие, за да проследят тенденциите в здравето и избора на храна. Препоръки за хранене на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) излага насоки за храненето. Въпреки, че насоките са се променили с течение на времето USDA отдавна се фокусира върху храни които осигуряват хранителните вещества необходими за поддържане на добро здраве:

  • плодове
  • зеленчуци
  • зърнени храни
  • протеин
  • млечни продукти

Въз основа на дневна диета от 2000 калории USDA предлага да се консумират 2 чаши плодове, 2,5 чаши зеленчуци, 170 гр. зърнени храни, 170 гр. протеинови храни и 3 чаши млечни продукти. Също така предполага, че хората променят източниците си на протеини и опитват безмесни ястия от време на време.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Изследване на растителната диета за млади хора

реклама

Първото проучване наречено "Растителна диета и риск от инцидентно сърдечно-съдово заболяване през млада до средна зряла възраст" се появява в Journal of the American Heart Association. Изследователите в това проучване проследяват почти 5000 млади възрастнимлади участника на възраст 18-30 години когато проучването започва. Продължило е 32 години. Никой от участниците не е имал проблеми със сърцето в началото на проучването. На прегледите през годините лекарите оценяват здравето на участниците, отбелязват храните които ядат и поставят оценка на качеството на диетата. До края на проучването близо 300 души развили сърдечно - съдови заболявания.

Освен това след като са коригирали различни фактори включително раса, пол и образователни постижения изследователите също така открили, че хората с най - много растителни диети и по - високо качество на диетата са с 52% по - малка вероятност да развият сърдечни проблеми от тези които консумират най-малко диети на растителна основа. "Богата на растителни храни диета е полезна за сърдечно - съдовото здраве. Диетата ориентирана към растителни храни не е непременно вегетарианска", казва д-р Юни Чой един от авторите на изследването в Училището по обществено здраве на Университета в Минесота в Минеаполис.

"Хората могат да избират измежду растителни храни които са възможно най - близки до естествените и не са силно преработени. Смятаме, че хората могат да включват умерено животински продукти от време на време като например непържени домашни птици, непържена риба, яйца и нискомаслени млечни продукти", казва д-р Чой.

Кристин Киркпатрик, диетолог с магистърска степен по здравен мениджмънт споделя: "Данните представени в това проучване са в съответствие с предишни проучвания за диети на растителна основа, дълголетие и метаболитно здравe. Не съм изненадана от констатациите и може би никога не е твърде късно или твърде рано да започнете растителна диета.

Проучване по време на постменопауза при жени

Проучването се публикува в списанието на Американската сърдечна асоциация и се нарича "Връзка между диетата на растителна основа и риск от сърдечно-съдови заболявания. Това проучване проследява жени в етап на постменопауза от живота си и са на възраст 50 - 79 години в началото на проучването. Изследователите искат да разберат дали участничите които са спазвали диетата, за да намалят нивата на липопротеини с ниска плътност или "лош" холестерол са имали по - малко сърдечно - съдови проблеми в дългосрочен план. Участничките които следват диетата ядат повече храни на растителна основа като бобови растения и горски плодове. Попълнили въпросници за диетите си и изследователите използвали тази информация, за да преценят колко внимателно спазват диетата.

Изследователите установяват, че в сравнение с участничките които са спазвали най - малко диетата, тези които са били на диета която най - много се придържа към растителната диета:

  • 11% по - малко вероятно е да развият сърдечно - съдови заболявания
  • 14% по - малко вероятно е да развият коронарна болест на сърцето
  • 17% по - малко вероятно е да изпитат сърдечна недостатъчност

"Можете да започнете с малко като добавите един компонент от диетата и да получите повече ползи за здравето на сърцето когато добавите повече компоненти", казва водещият автор Андреа Дж. Глен, докторант в болница "Сейнт Майкъл" в Торонто, Канада и докторант по хранителни науки в Университета в Торонто.

Д -р Дженкинс професор в катедрите по медицина и хранителни науки в Университета в Торонто, щатен лекар в Отдела по ендокринология и метаболизъм в болница "Сейнт Майкъл" в Торонто споделя, че планират да проведат още изследвания и да видят как изглеждат резултатите при мъжете.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се