Септопластика (корекция на носната преграда) - какво да очакваме

4302
Септопластика (корекция на носната преграда) - какво да очакваме

Септопластиката е операция за лечение на запушване на носа. Отклонената носна преграда е изместване на стената между ноздрите и често причинява тези запушвания. Разширените костни структури наречени носни конхи (костни образувания покрити с лигавица) също могат да блокират части от носа. Хирургът също ще извърши септопластика за:

 • лечение на дългосрочен синузит
 • премахване на носните полипи
 • лечение на други състояния, които блокират носните дихателни пътища

Понякога хирурзите препоръчват септопластика за спиране на повтарящи се кръвотечения от носа. Също така често препоръчват септопластиката само след изключване на други лечения за запушване на носа.

Какво да очакваме по време на септопластика

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

При септопластиката се извършва корекция на отклонена носна преграда:

 • Преди операцията медицинска сестра и лекар ще прегледат информацията за операцията, може да зададете въпроси за всичко което Ви притеснява
 • Преди операцията на пациента може да бъдат назначени някои рутинни тестове като кръвен тест, рентгенови лъчи или ЕКГ
 • Медицинското лице ще зададе някои въпроси относно общото здравословно състояние, настоящите приемани лекарства или възможните алергии
 • Анестезиологът може да разясни анестезията

Подготовка

Септопластиката обичайно се извършва под обща анестезия. Понякога хирурзите ще изберат да използват локална анестезия и интравенозна седация (инжектиране на успокоително през вената) вместо това, но първо ще обсъдят това с пациента.

Както при другите операции които използват обща анестезия пациентите не т__рябва да ядат, пият или дори да дъвчат дъвка след определеното време в нощта преди процедурата.__ Ако е необходимо лекар или медицинска сестра ще дадат допълнителни указания за това кога и как да приемате лекарства.

За да се намали рискът от кървене лекарят вероятно ще поиска от пацинта да спре да използва каквито и да е лекарства за разреждане на кръвта до една седмица преди операцията. Всеки, който приема лекарства за разреждане на кръвта или други лекарства трябва да обсъди това с хирурга.

Процедура

По време на септопластика хирургът ще се опита да изправи огънат хрущял и кост в преградата. Първо повдигат лигавицата покриваща хрущяла и костта. След това хирургът преоформя хрущяла и костта като понякога премахва части. След това те отново се поставят на място. Ако увеличените носни конхи причиняват запушване на носа хирургът може да се опита да ги свие с радиочестотна редукция. В някои други случаи хирургът ще премахне част от носните конхи.

Резултати и възстановяване

До 85 % от хората изпитват подобрение на запушване на носа. Обикновено пациентите се чувстват сънливи няколко часа след операцията. Някои могат да почувстват гадене поради упойката, както и болка от процедурата. Трябва да се съобщават всички последствия на медицинската сестра или хирурга. Може да се предпишат лекарства за успокояване на симптомите.

Медицинският екип вероятно ще постави превръзка в двете ноздри. Пациентът трябва да диша през устата си веднага след процедурата. Превръзката е на място, за да помогне за спиране на всяко кървене възникнало веднага след операцията. Медицинската сестра ще премахне превръзката след като лекарят изпише пациента от болницата.

Рядко медицинският специалист поставя носни шини. Ако е така обикновено се назначава посещение след 7 дни, за да се премахнат шините. Ако не настъпят усложнения лекарят обикновено изпраща пациента у дома в същия ден на процедурата.

Добре е да присъства член на семейството или приятел, който да придружава пациента. Очаква се някои запушвания и кървене да се появят след изписването от болницата когато тялото се възстанови. Тези симптоми трябва да отшумят през следващите 2 седмици. Болката също е често срещана, за която могат да се приемат болкоуспокояващи според предписанието на лекаря.

реклама

Съвети за начина на живот

Докато носът се лекува, за да улесни възстановяването да се избягват:

 • издухване на носа в продължение на поне 2-3 дни
 • пиене на алкохол и тютюнопушене
 • завръщане на работа твърде скоро
 • тълпи от хора особено в райони където е по-вероятно излагането на цигарен дим и други хора с настинка или кашлица увеличавайки вероятността за разболяване

Рискове

Въпреки, че септопластиката е много нискорискова процедура пациентите трябва да са наясно с потенциалните усложнения и да се обърнат към лекаря си при всякакви притеснения. Рисковете от септопластика:

 • Кървене: Малкото количество кървене е често срещано при операция на носа и обикновено се поняся от пациентите добре. В резултат на септопластиката може да възникне в редки случаи прекомерно кървене. В тези ситуации може да се наложи хирургът да спре процедурата, за да предотврати излагането на пациента на допълнителен риск. Много рядко ще се наложи преливане на червени кръвни клетки, но лекарят ще пробегне до това само при спешни случаи
 • Инфекция: Тъй като носът не е стерилна среда може да възникне инфекция след септопластика
 • Синдром на токсичен шок: Много рядка и животозастрашаваща инфекция която изисква незабавно лечение. След операцията пациентите и техните семейства трябва да внимават за промени в кръвното налягане или сърдечната честота, треска или други необичайни симптоми
 • Изтръпване на зъбите и носа: Някои от нервите които водят до венците, предните зъби и горната челюст преминават през носа. Септопластиката увеличава риска от нараняване на тези нерви и продължаващо изтръпване. Изтръпването обикновено отшумява след няколко месеца
 • Перфорация на преградата: Понякога може да се образува малка дупка в носната преграда по време или след операцията особено в случай на постоперативна инфекция. Ако перфорацията води до кървене или други подобни усложнения пациентът може да се нуждае от допълнителна операция
 • Изтичане на гръбначна течност: Въпреки, че е изключително рядко септопластиката може да увреди мозъка и да създаде изтичане на течността която подхранва мозъка и гръбначния мозък създавайки допълнителен риск от инфекция
 • Продължаващи симптоми: Въпреки, че по - голямата част от хората съобщават за значително подобрение на симптомите на запушване на носа остава малък риск операцията да не помогне за преодоляване на симптомите
 • Други: В редки случаи хората могат да получат промяна в усещането за вкус или мирис, постоянна болка в лицето, гласови промени, зрителни дефекти или подуване и синини около окото

__Какво представлява носната преграда?__Носната преграда е структура която поддържа носа и разделя десно и ляво дихателните пътища разделяйки двете ноздри. Лигавицата тънък слой тъканна мембрана покрива преградата. Лигавицата предпазва и покрива преградата. Също така помага за задържане на влагата в носа.

Преградата естествено може да се огъне малко в една посока през цялото детство. При повечето хора обаче преградата е права.

Какво представляват носните конхи? Носните конхи са дълги, нагънати и тесни костни структури които се простират в дихателния канал на ноздрите. Във всяка ноздра те създават четири въздушни канала в носните дихателни пътища и се появяват по страничните стени на ноздрите. Мукозната тъкан в носа покрива най - вече носните конхи.

При вдишване на въздух през носа горните носни конхи са отговорни най - вече за филтрирането, загряването и овлажняването на въздуха. Лигавицата покриваща която ги покрива също улавя и филтрира частици във въздуха. Това означава, че носните конхи са съществена част от имунната система която се бори с болестите.

Причини за септопластика

Лекарят може да препоръча септопластика при непрекъснато запушен нос за което причината е отклонена преграда. Основната причина за септопластика е да се коригира отклонена преграда която блокира носа и засяга въздушния поток. Отклонена преграда възниква когато преградата се огъне достатъчно в една посока, за да се изкриви. Това може да затрудни дишането. Увеличените носни конхи(хипертрофия на носните конхи) също могат да доведат до проблеми с дишането при някои хора. Хирургията насочена към носните конхи също може да помогне.

Понякога септопластика е необходима по време на други процедури като операция на синусите или отстраняване на тумор. Лекарите също могат да препоръчат септопластика на пациенти когато нехирургичните лечения не са успели успешно да лекуват обструктивна сънна апнея или проблеми с хъркане.

Алтернативи

Нехирургичните лечения за запушване на носа могат да помогнат за по - добро дишане. Трябва да се обсъдят тези възможности с лекаря преди операцията. Предлагат се лекарства без рецепта и лекарства отпускани по лекарско предписание за хора със запушване на носа в следстве на алергии.

Предлага се и възможност за изпробване на физиологични разтвори и спрейове за деконгестанти. В случаи на бактериална инфекция лекарят може също да предпише антибиотици, за да помогне за изчистване на носните дихателни пътища. Обикновено лекарят обмисля септопластика само, ако тези мерки не са успешни.

Може ли септопластиката да бъде козметична?

Повечето септопластики не са козметични, а вместо това решават функционални проблеми включително пречки за въздушния поток през ноздрата (ите). Ако септопластиката е част от козметичната хирургия това вероятно ще стане по време на ринопластика. Понякога, за да се постигне желаният козметичен ефект от ринопластика е необходима и септопластика. Козметичен хирург извършва ринопластика, за да промени външния вид на носа. Когато операцията включва както септопластика така и ринопластика лекарите наричат тази хирургична операция септоринопластика.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се