Следродилна депресия – какво трябва да знаем за нея?

8071
Следродилна депресия – какво трябва да знаем за нея?

Следродилната депресия е проблем, за който много жени не искат да говорят по едни или други причини. Но факт е, че съществува и трябва да бъде лекувана на време. Следродилната депресия е състояние, което е резултат от големите и резки хормонални промени, които преживява жената по време и след раждането. Честотата й не е малка, но все пак много жени отказват да потърсят помощ поради тотално неприемане на състоянието си.

Как може да разпознаем следродилната депресия?

Типични са депресивни симптоми като тъжно настроение, раздразнителност, нарушения в съня, апатия. Най-типично е негативното отношение към себе си и най-вече към бебето. Майката изпитва абсолютно неприемане на детето и не може да осъзнае, че то вече е част от живота й. Може да се чувства в безизходно или безнадеждно положение, както и потисната. Много жени споделят, че се чувстват задушени и притиснати. Майката няма желание да се грижи за детето, както и не желае да изгражда връзка с него. Заради това се появява чувство на вина, осъждане и чувство за срам. Много майки, страдащи от тази депресия са плачливи и имат проблеми със съня. Чувстват тотална липса на енергия, желание за живот и грижа за детето. Тези жени не изпитват удоволствие от кърменето на бебето, а някои дори отказват да го правят. Може да се появяват чувства, че жената е неспособна да бъде майка и че изискванията към нея са непосилни. Типично е, че майките започват да осъждат или да отхвърлят детето, защото е прекалено малко или прекалено голямо, защото е момче или момиче, защото не е достатъчно хубаво или не е това, което си е представяла и т.н. Всичко това е последвано от усещания за вина у майката. Много жени не реагират на плача на детето, на радостта му и на сигналите му, че иска да се храни.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Следродилната депресия е много индивидуално състояние при всяка майка. Може да бъде леко изразена и майката да изпитва просто нежелание за грижа за бебето, да бъде напрегната, неенергична и апатична. От друга страна следродилната депресия може да прерастне в следродилна психоза, която е много тежка и се свързва с агресивни намерения към себе си и бебето.

реклама

Важно е състоянието да бъде обсъждано с гинеколози или психотерапевти, дори и ако то не се е появило.

Как може да се справим със следродилната депресия?

Първо, жената трябва да знае, че е напълно нормално хормоналните промени да влияят на психиката й в малка или по-голяма степен. В резултат на това трябва да се говори за състоянието й и да се лекува следродилната депресия, ако има такава. Лечението може да включва както медикаментозни, така и психотерапевтични и поведенчески методи. Много е важна подкрепата и опората на бащата на бебето, защото ако жената се чувства зле и отказва да сподели какво се случва с нея, мъжът е този, който да я насочи към необходимата за нея помощ.

Трябва да се знае, че следродилната депресия е абсолютно лечимо и обратимо състояние, което изисква навременни мерки.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се