Спешни състояния в детска възраст – какво да правим докато дойде лекарят?

19361
Спешни състояния в детска възраст – какво да правим докато дойде лекарят?

Децата боледуват доста често и в повечето случаи при тях процесите се развиват доста динамично. Не рядко здравословното им състояние е причина за тревога у родителите. За да бъдем адекватни и да действаме правилно в критични моменти е нужно не само да имаме опит, но и да сме достатъчно добре информирани. При децата има състояния, които налагат спешна лекарска помощ. Ще разгледаме не само критичните състояния, при които трябва да се действа за секунди, но и тези, които са честа причина за посещение на спешните детски кабинети. Има основни стъпки, които може да предприемем, докато дойде лекарят или докато стигнем до спешния кабинет.

ТЕМПЕРАТУРА
Температурата е един симптом, който разбира се е резултат от някакво основно заболяване. Сама по себе си температурата е добър белег, защото показва, че детето има защитни сили и може да се бори със заболяването. Нормалната телесна температура e между 36,3 ºC до 36,9-37ºC. Ректалната температура е с половин градус по-висока от тази, измеренa аксиларно. Преди да настъпи паниката относно високата температура на детето се уверете в няколко неща: дали детето не е облечено с прекалено много дрехи, дали е приемало достатъчно течности и дали температурата е измерена адекватно с работещ термометър. Температура до 38 ºC се смята за лечебна и не е нужно да бъде сваляна с медикаменти. По този начин тя подпомага детския организъм да се справи с инфекцията. Не стоят нещата така при по-високите стойности на телесната температура. Когато тя е над 38 до 39 ºC е нужно да се вземат мерки, за да не се стигне до по-сериозни състояния. На пазара съществуват изключително много антипиретични медикаменти за деца, но всичко се свежда единствено до три лекарства, създадени в различни лекарствени форми и под различни търговски наименования. Това са нестероидните противовъзпалителни средства аналгин, парацетамол и ибупрофен. Също така могат да се използват шуслерови соли номер 3 или комбинация между 3,5 и 8, както и хомеопатичният медикамент Беладона. При температура над 39 до 40 ºC мерките стават по-сериозни, защото има опасност детето да направи фебрилен гърч. В този диапазон е абсолютно задължително прилагането на температуропонижаващи средства, каквито са горе изброените! Също така може да се правят хладни обвивания с мокра кърпа. Взема се съд с вода, която е с температура не повече от 20 ºC, потапя се голяма хавлия, която се изцежда и с нея се обвива цялото дете без главата. Няма никаква опасност да настине! След 3 минути кърпата се сваля и се потапя отново във водата, за да се охлади и детето се обвива отново. Това се прави 3 пъти по 3 минути докато подействат антипиретиците. Ако детето получи фебрилен гърч, най-важното е да запазите спокойствие, защото той сам по себе си не е опасен. Представлява потрепвания на тялото, които продължават около минута-две. По време на него детето се оставя легнало на спокойствие с главичка обърната на страни, защото има опасност да повърне и да аспирира повърнати материи! НЕ СЕ правят никакви опити да се свестява, да му се бърка в устата и да се поставя в различни позиции. Гърчът трябва да премине до минута. В това време вие трябва да позвъните на спешна помощ, защото детето е редно да бъде прегледано от лекар. Ако гърчът продължава повече от 2-3 минути незабавно позвънете на спешна помощ!

АСПИРАЦИЯ НА ЧУЖДИ ТЕЛА В ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА
Доста драматично състояние, при което определено трябва да се реагира веднага и няма време за размисли. Задавянето на детето или аспирацията на чуждо тяло може да бъде избегната като се ограничи употребата на ядки, бонбони, не се разрешава на детето да бяга, да се смее или да си играе докато се храни. До 3 годишна възраст като цяло се препоръчва да се избягва консумацията на ядки, бонбони, дъвки и всякакви други дребни твърди храни без особена хранителна стойност. Аспирацията на чуждо тяло е доста драматична. Детето започва да се дави и да кашля. Ако чрез своя кашличен рефлекс то не успее да изхвърли чуждото тяло от дихателните пътища, е нужна нашата намеса. Първо детето може да бъде сложено по корем върху краката и да бъде потупано по гърба 4-5 пъти. Ако това не проработи трябва да се приложи методът или хватката на Хаймлих (Heimlich), която представлява следното: Детето застава с гръб към вас и го обгръщате с ръце. Започвате да правите резки притискания на предната коремна стена като по този начин се повишава интраабдоминалното налягане, а то повишава интраторакалното и създава условия за изхвърляне на чуждото тяло чрез остатъчния обем въздух в белите дробове. След изхвърляне на чуждото тяло е добре да посетите лекар, за да се провери дали всичко е елиминирано от дихателните пътища. Ако останат малки чужди частици или течности в дихателните пътища може да причинят аспирационна пневмония.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

СПИРАНЕ НА СЪРДЕЧНА ДЕЙНОСТ И ДИШАНЕ
Независимо дали става въпрос за дете или възрастен, всеки един човек е редно да знае каква е първата помощ в тази ситуация. Внезапното спиране на сърдечната дейност и дишането се нарича клинична смърт и може да бъде състояние, при което трябва да се реагира веднага. При установена липса на сърдечна дейност (не се долавя пулс) и дишане НЕЗАБАВНО се звъни на спешна помощ. След това докато пристигнат се започва кардио-пулмонална ресусцитация (КПР), която включва сърдечни компресии в средата на гръдната кост и обдишвания уста в уста в съотношение 15:1 за деца и 30:2 за възрастен.

КОЛИКИ
Коликите са една от причините за посещения на спешните кабинети и създават тревожност у детето и у родителите, особено ако са с по-силен интензитет. Започват обикновено от 2-3 седмица и продължават до 4 месец. Коликите са резултат от населяването на стомашно-чревния тракт на бебето с полезни бактерии, които раздуват червата и това предизвиква болки. В тези случаи децата са много неспокойни и още повече първоначално може да е трудно да се установи причината за поведението им, тъй като не могат да обяснят. В такива случаи могат да се използват медикаменти на основата на симетикон, който намалява образуването на газове. Също така може да се прилагат хомеопатични капки или капки с лактоза, които разграждат млечната захар.

реклама

ТРАВМИ
Ако падането или травмата на детето не са сериозни и не налагат спешна медицинска помощ, може да обработим раните или на наблюдаваме детето. Много е важно наблюдението на детето при удари по главичката и черепно-мозъчни травма. Важно е в този момент да наблюдаваме детето дали ще започне да повръща, дали става по-унило, дали има промяна в размера на зениците на двете очи, дали става по-плачливо и тревожно. Това са индикации за консулт с лекар. При кървене от носа главичката се навежда напред и се притискат двете ноздри за няколко минути докато спре кървенето. При травма на коремните органи или таза се следи дали детето има болки в корема и дали има промени в цвета на урината.

ПОВРЪЩАНЕ
Ако повръщането е малко след нахранване и детето наддава добре, то не бива да се плашат родителите. При бебетата често има намален тонус на гладката мускулатура, което е причина за гастро-езофагеален рефлукс. Ако обаче повръщането е на фонтан и бебето не наддава на тегло е нужен консулт с лекар. Има сиропи в аптечната мрежа с натриев цитрат, които се прилагат при деца и много добре повлияват гаденето и повръщането. При повръщане и диария трябва да се следи дали детето се обезводнява. Проверява се на какво ниво е фонтанелата и каква е еластичността на кожата. Нормално фонтанелата е на нивото на скалпа,а кожата с нормална еластичност. Ако фонтанелата е хлътнала означава, че детето е обезводнено и има нужда от медицинска помощ.

Спешните състояния при деца изискват спокойствие и адекватни мерки.

Автор: Лилия Илиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се