Спортните напитки и водата

338
Спортните напитки и водата

Кога да изберем спортна напитка и кога обикновената вода? Ема Уилингам, клиничен диетолог в Texas Medical Cente разняснява: Основната цел на спортната напитка е да помогне за подобряване на физическото представяне като облагодетелства състоянието на хидратация и нивата на енергия по време на тренировка. Но не всяка тренировка изисква спортна напитка. Хората които се опитват да контролират количеството захар което консумират като тези при диабет или преддиабетно състояние трябва да бъдат предпазливи при употребата на спортни напитки.

Как действат спортните напитки?

Основната съставка на спортната напитка е водата. Всички знаем колко е важно да се пие много вода особено докато се тренира или ако навън е горещо. Но също така знаем, че целият смисъл на спортните напитки е, че те са нещо повече от вода.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

"Има цяла наука за това как съставките открити в спортните напитки помагат за подобряване на ефективността при спортуване. В допълнение към водата спортните напитки съдържат електролити и въглехидрати и двете стават важни когато се потите много или трябва бързо да попълните запасите си от енергия", казва Уилингам.

Защо електролитите са важни?

Когато се потим ние не просто губим вода, но губим и електролити. Наред с важната им роля електролитите са от съществено значение за поддържането на оптимален воден баланс. Те помагат да се придвижи водата там където трябва да бъде в тялото.

Когато електролитите са в дисбаланс става по - трудно да поддържате правилна хидратация което води до влошаване на това колко добре тялото е в състояние да:

 • се охлажда
 • регулира кръвния поток
 • създава енергия
 • предотвратява крампи
 • смазва ставите

Освен това тъй като сърдечната честота се увеличава в опит да работим по - усилено, за да изпомпва кръв към работещите тъкани и мускули могат да се развият умора и задух.

Възстановяването на изгубените електролити чрез отпиване на спортна напитка може да помогне за предотвратяване на появата на тези нарушения.

Простите въглехидрати са бърз източник на енергия

Второто предимство на една спортна напитка са простите въглехидрати които съдържа и могат да помогнат за:

 • бързо презареждане на енергийните запаси
 • поддържане на кръвната захар
 • забавяне на умората

реклама

Спортните напитки са склонни да дадат лоши резултати поради захарите които съдържат. Но когато се използват правилно това е много функционален вид захар, който може да помогне за подобряване на физическата производителност особено по време на по-продължителни упражнения или упражнения на открито.

Например някои големи марки спортни напитки включват множество видове проста захар всяка от които влиза в клетките използвайки различен рецептор. Това означава, че тези захари могат да бъдат усвоени и превърнати в енергия много по - ефективно и бързо да даде тласък от който се нуждаете, за да завършите тренировката си.

Кога е по - добре да се пие спортна напитка вместо вода?

Има няколко обстоятелства при които тялото може да се възползва от нещо повече от вода. Като общо правило, ако тренирате повече от час и особено, ако тренировката е на открито в горещ, влажен ден време е да помислите за спортна напитка.

Например, ако се потите много отпиването на спортна напитка не е просто начин да приемате вода. Това е начин да попълните електролитите, за да сте сигурни, че тялото е в състояние ефективно да използва тази вода.

Друг път когато една спортна напитка е полезна е когато трябва да попълните запасите си от енергия по време на по - дълга тренировка. Освен това спортистите които тренират за издръжливост като маратонци могат да обмислят отпиването на спортна напитка като начин за поддържане на нивата на кръвната захар и енергията при дълги бягания.

Освен това спортните напитки също могат да донесат полза когато сте болни. Ако загубите значителни количества телесна течност докато сте болни независимо дали поради повръщане или диария отпиването на спортна напитка с лед може да помогне за бързо попълване на загубената вода и електролити.

Могат ли спортните напитки да заменят водата?

Не. Отпиването на спортна напитка може да бъде от полза в описаните ситуации, но това не означава, че по - голямата част от хидратацията трябва да включва добавена захар и електролити.

Ако тренирате за по - малко от час е добре да пропуснете спортната напитка изцяло и просто да изберете да пиете вода когато почувствате жажда. Спортните напитки са предназначени да подобрят ефективността на упражненията и физиологията, но те не са здравословен заместител на водата която пиете през целия ден.

Въпреки, че спортните напитки са предимно вода и също така съдържат захар допълнителен източник на калории не съдържат никакви хранителни вещества необходими за поддържане на цялостното здраве като фибри и протеини.

Ако откриете, че използвате спортни напитки когато не тренирате или когато сте болни има алтернативи с нулеви калории и ниско съдържание на захар които могат да Ви помогнат да рехидратирате и/или попълвате електролитите без добавените калории от захар.

Спортните напитки с нулеви калории и ниско съдържание на захар също са чудесна алтернатива за хора, които са с преддиабетно състояние или диабетици и трябва да избягват скокове на кръвната захар които спортните напитки със захар могат да причинят.

Вашата диета може да Ви помогне да се подготвите за загуба на електролити или да попълните електролити. Ако знаете, че ще се потите много помислете за добавяне към храненето преди тренировка на:

 • Леко осолени храни като ядки, гевреци и микс
 • Богати на калий храни като банани и тъмни листни зеленчуци
 • Източници на магнезий и калций включително фъстъчено масло, семена, мляко и кисело мляко

https://www.houstonmethodist.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се