Видове рак на белите дробове - симптоми, причини и рискови фактори

2689
Видове рак на белите дробове - симптоми, причини и рискови фактори

Ракът на белите дробове е вид рак, който започва развитието си в белите дробове. Белите дробове са меки и порести органи разположени в гръдния кош. Те приемат кислород при вдишване и отделят въглероден диоксид при издишване. Ракът на белите дробове е водещата причина за смърт от рак в световен мащаб. Пушачите са с най-голям риск от рак на белия дроб, въпреки че ракът на белия дроб може да се появи и при хора които никога не са пушили. Рискът от рак на белия дроб се увеличава с продължителността на времето и броя на цигарите които сте пушили.

Ако се откажете от цигарите дори след като сте пушили в продължение на много години можете значително да намалите вероятността да развитие на рак на белия дроб.

Симптоми

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ракът на белия дроб обикновено не причинява признаци и симптоми в най-ранните му стадии. Обикновено се появяват когато болестта е напреднала. Признаците и симптомите на рак на белия дроб могат да включват:

 • Новопоявила се кашлица която не отшумява
 • Храчки с кръв, дори минимално количество
 • Задух
 • Болка в гърдите
 • Дрезгав глас
 • Отслабване, без целенасочено да се опитвате
 • Болки в костите
 • Главоболие

Кога да посетите лекар за преглед?

Уговорете среща с Вашия лекар, ако имате някакви постоянни признаци или симптоми, които Ви притесняват.

Ако пушите и не сте успели да се откажете, уговорете час с Вашия лекар. Вашият лекар може да препоръча стратегии за отказване от тютюнопушенето, напремир лекарства и никотин заместващи продукти.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА БЯЛ ДРОБ С ОТСТЪПКА ТУК!

Причини

Тютюнопушенето причинява по-голямата част от случаите на рака на белите дробове както при пушачите, така и при пасивните пушачи. Но ракът на белите дробове се среща и при хора които никога не са пушили и при тези които никога не са имали продължително излагане на цигарен дим. В тези случаи може да няма ясна причина за рак на белия дроб.

Как тютюнопушенето причинява рак на белите дробове?

Лекарите смятат, че тютюнопушенето причинява рак на белите дробове като уврежда клетките които изграждат белите дробове. Когато вдишвате цигарен дим който е пълен с причиняващи рак вещества (канцерогени) промените в белодробната тъкан започват почти веднага. Отначало тялото Ви може да е в състояние да регенерира тези промени. Но с всяко многократно излагане нормалните клетки които изграждат белите дробове се увреждат все повече. С течение на времето увреждането кара клетките да се дължат анормално и в крайна сметка може да се развие рак.

Видове рак на белия дроб

Лекарите разделят рака на белите дробове на два основни типа въз основа на появата на белодробни ракови клетки под микроскоп. Вашият лекар взема решения за лечение въз основа на това кой основен вид рак на белия дроб имате.

Двата общи вида рак на белия дроб включват:

 • Дребноклетъчен рак на белия дроб. Дребноклетъчният рак на белия дроб се среща почти изключително при тежки пушачи и се проявява по-рядко от недребноклетъчния рак на белия дроб
 • Недребноклетъчен рак на белия дроб. Недребноклетъчен рак на белия дроб е общ термин за няколко вида белодробни ракови заболявания. Включва плоскоклетъчен карцином, аденокарцином и едроклетъчен карцином

Рискови фактори

Редица фактори могат да повишат риска от рак на белия дроб. Някои рискови фактори могат да бъдат контролирани например чрез отказване от тютюнопушенето. Други фактори като семейната медицинска история не могат да бъдат контролирани.

Рисковите фактори за рак на белия дроб включват:

 • Пушене. Рискът от рак на белия дроб се увеличава с броя на цигарите които пушите всеки ден и броя на годините, в които сте пушили. Отказването от цигарите във всяка възраст може значително да намали риска от развитие на рак на белия дроб.
 • Излагане на цигарен дим като пасивен пушач. Дори да не пушите, рискът от рак на белите дробове се увеличава, ако сте изложени на цигарен дим като пасивен пушач.
 • Предишна лъчева терапия. Ако сте се подложили на лъчева терапия на гърдите за друг вид рак, може да имате повишен риск от развитие на рак на белия дроб.
 • Излагане на газа радон. Радонът се произвежда от естественото разпадане на уран в почвата, скалите и водата която в крайна сметка става част от въздуха който дишаме. Неопределени нива на радон могат да се натрупат във всяка сграда, включително и в жилищните сгради.
 • Излагане на азбест и други канцерогени. Излагането на работното място на азбест и други вещества за които се знае, че причиняват рак като арсен, хром и никел може да увеличи риска от развитие на рак на белия дроб, особено ако сте пушач.
 • Фамилна анамнеза за рак на белия дроб. Хората с родител или близък с рак на белия дроб имат повишен риск от заболяването.

Ракът на белия дроб може да причини усложнения като:

 • Задух. Хората с рак на белите дробове могат да изпитат задух, ако ракът расте и така блокира основните дихателни пътища
 • Храчки с кръв. Ракът на белите дробове може да причини кървене в дихателните пътища което да предизвика отхрачване на кръв (хемоптиза). Понякога кървенето може да стане тежко. Предлагат се лечения за контрол на кървенето
 • Болка. Ракътна белия дроб който се разпространява в лигавицата на белия дроб или в друга област на тялото, например кост може да причини болка. Уведомете Вашия лекар, ако изпитвате болка тъй като има начини за лечение и контрол на болката
 • Течност в гърдите (плеврален излив). Може да доведе до натрупване на течност в пространството което заобикаля засегнатия бял дроб в гръдната кухина (плеврално пространство). Течността, натрупваща се в гърдите, може да причини задух. Предлагат се лечения за оттичане на течността от гърдите и намаляване на риска от плеврален излив отново
 • Рак, който се разпространява в други части на тялото (метастази). Ракът на белите дробове често се разпространява (метастазира) в други части на тялото като мозъка и костите

Ракът, който се разпространява, може да причини болка, гадене, главоболие или други признаци и симптоми в зависимост от това кой орган е засегнат. След като ракът на белия дроб се разпространи отвъд белите дробове, той по принцип не е лечим. Предлагат се лечения за намаляване на признаците и симптомите и осигуряване на удължаване на живота.

Предотвратяване

Няма сигурен начин да предотвратите рака на белия дроб, но можете да намалите риска:

 • Не започвайте да пушите. Ако никога не сте пушили, не започвайте! Говорете с децата си за това, за да могат да разберат как да избегнат този основен рисков фактор за рак на белия дроб. Започнете разговори за опасностите от тютюнопушенето с децата си рано, така че те да знаят как да реагират на подстрекателството от страна на връстници.
 • Откажете цигарите. Спрете да пушите. Отказването намалява риска от рак на белия дроб, дори ако сте пушили от години. Говорете с Вашия лекар за стратегии и помощни средства, които могат да ви помогнат да се откажете. Никотин заместващи продукти, медикаменти и дори групи за поддръжка може да со от полза.
 • Избягвайте пасивното пушене. Ако живеете или работите с пушач най-малкото помолете го да пуши навън. Избягвайте места където хората пушат в затворени помещения, например барове и ресторанти и се възползвайте от помещенияте за непушачи.
 • Тествайте дома си за радон. Проверете нивата на радон в дома си, особено ако живеете в район където се знае, че радона е проблем. Високите нива на радон могат да бъдат отстранени, за да направите дома си по-безопасен.
 • Избягвайте канцерогените по време на работа. Вземете предпазни мерки, за да се предпазите от излагане на токсични химикали по време на работа. Спазвайте предпазните мерки на вашия работодател. Например, ако ви е дадена маска за лице, винаги я носете. Попитайте Вашия лекар какво повече можете да направите, за да се предпазите по време на работа. Рискът от увреждане на белите дробове от канцерогените на работното място се увеличава, ако пушите.
 • Консумирайте плодове и зеленчуци. Изберете здравословна диета с разнообразни плодове и зеленчуци. Източниците на витамини и богати хранителни вещества са най-добри. Избягвайте приема на големи дози витамини под формата на хапчета, тъй като те могат да бъдат вредни. Например, изследователи надяващи се да намалят риска от рак на белите дробове при тежки пушачи са им давали добавки с бета каротин. Резултатите показват, че тези добавки всъщност увеличават риска от рак при пушачите.
 • Упражнявайте се повечето дни от седмицата. Ако не спортувате редовно, започнете постепенно. Опитайте се да спортувате през повечето дни от седмицата.

https://www.mayoclinic.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се